Stöd Ukraina

Journeychicks blogg

Torsdag 3 Maj 2012 - Hong Kong

Längesedan sist

Oj oj oj, längesedan det kom en uppdatering nu. Vi skyller på all shopping i Hong Kong. 
Vad har hänt sen senast? Massor skulle vi nog säga.

Cykling i Yanshou
I Yangshuo så fortsatte vi vår cykelfärd även dag2. Det är inte så långt sa dom på hotellet. Tjena säger vi i efterhand! Vi trampade och trampade i solsken i massor. Inget regn denna dagen. Väl framme efter att ha cyklat fel lite så va det läge att köpslå för att få en resa ner för yulongfloden, längs fantastiska sockertoppsberg. En härlig resa utan parasoll i stekande sol. (Kräft Mattias kom fram efter denna dagen). Dagen fortsatte i cyklandets tecken med både moon hill och en riktigt god passionsfruktsjuice ( recept måste hittas). 
Sen skulle vi hitta hem till hotellet igen. Vi hade fått en beskrivning ritad på vår karta ( lita aldrig på en karta i Kina) där ena tjejen på hotellet sa "ta denna vägen och därifrån cyklar ni vidare på denna vägen. Den är mycket trevligare och så får ni se landsbygden mer". Lät ju jättetrevligt tänkte vi. Första vägen bar av in i liiiten by. Där slutade även asfalten och sten började sticka upp ur marken. Är vi på rätt väg frågade vi oss flera gånger... Men det var vi visade det sig. När vi skulle hitta väg nummer två blev det genast mer besvärligt. Efter att ha försökt tyda kartan och frågat lokalbefolkningen som skakade på huvudet åt vår kinesiska samt att vi ens funderade på att hitta rätt väg så "chansade" vi på en utav vägarna. Efter att ha trampat runt lite i en by kom vi fram till en "gård" med 3 hus. Vid det som nog va huset man sov i satt en dam utan en tand i munnen och undrade nog va vi för typer som kom cyklandes längs hennes väg. Efter att ha försök tyda varandra så pekade hon på en väg bakom hennes hus. Men innan vi fick ta den vägen så gick hon in i huset för att hämta hjälp hoppades vi men kom ut med 2 knyten av ris med något kött i, kanske hade hunden hamnat i maten? 
Vi tackad henne och tog tveksamt (efter hennes påtvingande) emot knytena och kontrade med 10 yuan. Samma vissa där, hon sa nog nej men vi tvingade henne att ta den och hon sken upp med sitt tandlösa leende som ett barn på julafton. Vi trampade vidare bakom hennes hus och mindre stig får man leta efter. Men vi hittade en större väg och därifrån hamnade vi i nästa by och nästa by för att komma ut på samma väg som vi började resan innan vi hittade den tandlösa damen. Orka! :) vi hade nu cyklat sen 9 på morgonen och kl närmade sig 16. Vi tog den stora fina vägen som va trafikerad av bilar i massor, tillbaka till hotellet och förklarade för dom hur vår dag varit. När vi berättade om försöket att hitta den lilla vägen hos damen kläckte en av tjejerna ur sig "inte ens folk från trakten hittar den vägen utan man behöver en guide för att lyckas". Doh!!!
Inte så konstigt att vi inte lyckades...
Kvällen spenderades på ljusshowen i yangshuo med sockertoppsbergen som kuliss. Härlig även om man inte förstod ett ord vad som sas. Showen är visst skapad av samma kille som gjorde os invigning i Peking 2008. 

Blixttur till Hong Kong
Natten mot fredag när vi skulle flyga vidare mot Hong Kong, så utspelade sig ett kraftigt och väldigt vackert "åskspel". Vi hoppades att det skulle lätta innan vi skulle lämna hotellet med regnet stod som spön i backen. 
Men inte nog med det. Uppenbarligen låg det som ett band över södra Kina så planet blev försenat, precis som alltid i Kina verkar det som (alla plan vi åkt med har varit försenade av någon anledning) eftersom det inte gick att landa på Hong Kongs flygplats.
Väl när vi lyfte så började planet skaka så det vart 80 minuter Liseberg istället för en lugn flygresa. Blixtar slog runt planet sista 30 minuterna på väg in mot Hong Kong och många fick öppna sin spypåsar i beredskap. Annars bjöd Hong Kong denna kväll på skyfall och varmt. 

Vad finns att göra i Hong Kong då? 
Till att börja med så var uppfattningen om Hong Kong delad. Mattias var skeptisk, men Pillan tog det med ro och var mycket imponerad av staden. Detta var efter första kvällen och att åsikterna gick isär kan bero på Mattias hunger och pillans buggar-själ. För under dagarna som gått har åsikterna stundvis också växlats, d v s Mattias har hittat de byggnader han förvänt sig och Pillan blir hungrigare och hungrigare, då maten inte har hållit upp mot förväntningarna.
I början tyckte vi att maten höll sämre standard än på fastlandet i Kina, men lagom till det är dags att börja fundera på att lämna har vi hittat rätt. Både starkt och västerländskt (testa outback om ni ska till HK och är less på "kinamat")
Efterrätt intas med fördel på Hui lau shan.

För att undkomma värmen (30 varje dag och vissa dagar 70%ig luftfuktighet) så har vi varit på museum och även sett en mammut som bara va 36 dagar gammal när den dog som man ställde ut i Hong Kong just nu. Inte alls lika fluffig som den målas i ice age men man kan inte få allt.  Även en del tid har spenderats på vattnet med hjälp av Star Ferry eller uppe på The peak för att se ut över staden, allt för att undvika hettan :-)

Vi har nog bara gjort en bråkdel men det har blivit en del shopping på Temple street & ladies market. Men mest shopping blev det på underbara citygate outlet med massor av märken så som guess & dkny. Pillan var i lala-land när vi kom upp till guess och det visade sig att skorna bara fanns i stl 35-37 med halvstorlekar mellan. Med en sån start kan blir man lite rädd för fortsättningen, så Mattias lyckades sätta stop vid 1 stor påse, med löfte om att återvända om det skulle vara så att köpcentret inte hade mer att erbjuda och tur var väl det för sen så blev det besök på både Calvin Klein, burberry, hilfiger, Levi's, coach och Ralph lauren. Som tur är så kom vi inte ut med påsar från alla dessa butiker:) I en annan del av hong kong  i ett om möjligt ännu större köpcentra (det är 3 stora olika som sitter ihop) hittade vi både Jimmy choo och christian loubuotino, men där vågade inte Mattias ens släppa in pillan med tanke på att det är shopping kvar både i Sydkorea och Peking igen sen. Så det sitter nog fortfarande kvar händer, näsa och mun kvar efter pillan utanför Jimmy choo där Mattias verkligen fick dra loss henne ifrån.

Spel i Macau
Vi har även spenderat en dag i Macau. Allt kretsar kring kasinon :) öppna 24h om dygnet...
Självklart spelade vi lite också men inga storvinster. Varmare och högre luftfuktighet än i Hong Kong. 
Vi skulle åka till en berömd fyr i Macau och visade en taxi chaufför en karta med destinationen på. Visst svarade han och tog oss till andra sidan stan. Smart kille :). Annars bjöd inte Macau på så mycket mer än så, svårare att hitta mat (den vi hittade smakade inte alls lika gott som innan) och Pillan drabbades av magont och feber efter att ha ätit något knepigt troligtvis alternativt myggor då hon reagerade på samma sätt i Yangshuo efter myggbett också... Med tanke på att hon är överkänslig mot svenska myggor hemma så föll det väl naturligt att hon blir dödssjuk av tropiska myggor. Natten i macau fick ett snöpligt slut när det visade sig att hon hade så hög feber att hon inte ens kunde sitta upp på restaurangen vid middagen. Så upp till hotellrummet där Mattias fick avnjuta roomservicemiddag själv framför BBC, medan det tog Pillan 2,5h och 3 power naps att trycka i sig 10 pommes frites och 2 tuggor sirlion steak.  Då vi hade svårt att hitta shopping i macau (det var också för varmt för att rutsöka någon längre stund) fick naturligtvis tanken på att återvända en sista dag till hong kong Pillan på bättringsvägen, för dagen efter så var hon fit for fight igen. Så alla som känner till att Pillan när hon var liten överlevde tack vare chips o cola, detta ser nu ut att ha byts ut mot shopping o Starbucks-kaffe:)

Imorgon bär det av mot Korea, hoppas på fortsatt bra väder. Nu är det bara 8 dagar kvar på en fantastisk resa...
Dela med andra:    

Skriv kommentar
Arkivet
Visa alla

Senaste inläggen

Sydkorea
11 år sedan
Tankar pa flygplatsen
11 år sedan
Längesedan sist
11 år sedan
Sockertoppsberg
12 år sedan
Terrakottaarmén
12 år sedan