Stöd Ukraina

Legustas blogg

Måndag 16 Januari 2012 - Kuala Lumpur
Resealbum: Östra Asien

KL - Malaysia

Kuala Lumpur
Där höga skyskrapor, luftkonditionerade gallerior och en väl fungerande väg-och kollektivtrafik kommer att imponera. Singapore-liknande funktionalitet är verkligen frukten av tidigare ledare Mahathir Mohamad push att omvandla en gång mestadels agrara nation i den utvecklade världen. Dessa dagar ung malaysiska designers leda den pågående utvecklingen i KL, som det oftast kallas, med läckra barer och restauranger öppnar sina dörrar för.

De flesta skandinaver som reser till Malaysia landar på Kuala Lumpur International Airport (KLIA) som ligger 50 km söder om Kuala Lumpur. Det absolut snabbaste sättet att ta sig in till KL är att ta KLIA Express, ett snabbtåg som i 160 kilometers fart tar in sina passagerare till KL Sentral på 28 minuter. Vid högtrafik går tågen var femtonde minut. KLIA Express går dock ine under natten- Tågresan kostar för en vuxen MYR 35. KL Sentral är järnvägens centralstation och härifrån kan man ta tåg till många andra destinationer. Här är det också lätt att få tag på taxi.

Det går också att åka buss eller taxi från KLIA. Bussen från KLIA till KL Central kostar RM10. Tar man en taxi så går man till en taxidisk, talar om vart man ska, betalar, och sedan får man ett kvitto som ges till taxichauffören. Det finns olika taxiklasser från enkla taxibilar till limousiner och priserna varierar. Taxiresan in till staden går på någon av flera motorvägar men köerna, speciellt i rusningstid, kan vara långa när man närmar sig centrum.

10 saker du inte får missa i KL ->
http://www.vagabond.se/Redaktionellt/Resmal/Asien/Malaysia/Topp-10-i-Kuala-Lumpur

Sevärdheter i KL

• KL Tower
Njut av utsikten från den högsta platsen i Kuala Lumpur. KL Tower är ett teletorn med utsiktsplats och roterande restaurang.
Adress: Jalan Punchak, 50250
Tunnelbana: Bukit Nanas (KL Monorail)
Web: http://www.menarakl.com.my

• Petronas Twin Tower och KLCC
Med sina 452 meter brukade detta vara den högsta byggnaden i världen. I dag är den i alla fall fortfarande den högsta tvillingbyggnaden och en symbol för det nya Malaysia. Besökare är välkomna till Skybridge på 41:a våningen. Petronas Towers ligger intill ett av de mest välbesökta köpcentren i Malaysia, Suria KLCC.
Adress: Jalan Ampang, 50088, KLCC, Putra LRT
Web: http://www.suriaklcc.com.my

• Nationalmuseum
Nationalmuseet innehåller en sammanfattning av Malaysias kultur, människor och naturhistoria.
Adress: Jalan Damansara, 50566
Tunnelbana: Stop: KL Sentral

• Petaling Street (chinatown)
Besök den äldsta marknaden i staden. Att pruta är ett måste och likaså att smaka den svalkande drinken Longan i ett av gatustånden.
Adress: Jalan Petaling, 50000
Tunnelbana: Stop: Pasar Seni (Putra LRT)

• Batu Caves
Klättra upp de 272 stegen (61 meter) och häpna över den hinduiska Lord Murugans helgedomar, byggda i naturlig kalksten. Se upp för aporna som utan skrupler stjäl alla lösa föremål eller synlig mat.
Web: http://www.malaysiasite.nl/batucaveseng.htm
Mer info: Av från Jalan Ipoh, 13 km norr om KL

• Lake Gardens (taman Tasik Perdana)
Fly från den jäktiga staden med en båttur eller besök Bird Park, Butterfly Farm, Deer Park, Orchid Park och Hibiscus Park.
Adress: Jalan Perdana, 50480
Tunnelbana: Stopp: Old Railway Station (KTM Commuter Train)

• Central Marknaden
Slappna av i denna prydligt bevarade byggnad från år 1888 medan du väljer dina souvenirer. Ursprungligen en marknad men nu huvudsakligen fokuserad på konst och hantverk.
Adress: Jalan Hang Kasturi, 50050
Öppettider: Dagligen 10.00–22.00
Tunnelbana: Pasar Seni (Putra LRT)
Web: http://www.centralmarket.com.my

• Masjid Jamek Moskeén
Beläget vid sammanlöpningen av Klang- och Gombakfloderna hittar du Masjid Jamek, en av de äldsta moskéerna i staden. Dess tre eleganta kupoler dominerade KL skyline långt innan skyskrapor kom in i bilden.
Adress: Jalan Tun Perak

• Gamla Järnvägsstationen
Denna vackra järnvägsstation med moriskinspirerad arkitektur byggdes år 1910. Minareter, valv och spiraler gör den till en av de mest attraktiva av byggnader.
Adress: Jalan Sultan Hishamuddin tidigare känd som Victory Avenue.

Shoppingen i KL är fantastisk.
Det bara är så. Galleria efter galleria – hela 66 stycken. Marknader. Äkta. Oäkta. Lyx. Lokalt. Fint och fult. Allt finns, allt går att köpa. I lyxgalleriorna är det oftast det angivna priset som gäller medan du på marknaderna (och främst då i Chinatown) bör pruta för glatta livet.

Tre bra tips:
1. Är det flådiga lyxmärken du är ute efter bör du bege dit till gallerian Pavilon.
http://www.pavilion-kl.com

2. Letar du efter elektronik är det Low Yat Plaza eller bottenvåningen på B&B-plaza på Bukit Bintang.
http://www.plazalowyat.com

3. Och om du då är ute efter allsköns krimskrams – mer eller mindre äkta – bör du bege dig till Chinatown (Petaling Street). Kom dock ihåg att pruta på det sistnämnda stället.

Ett intressant shoppingfenomen är alla dessa kvälls- eller nattmarknader som vissa kvällar i veckan plötsligt växer upp i ett område. På sådana ställen säljs allt från frukt och grönsaker till kläder och smycken. Nästan alla områden i Kuala Lumpur med omnejd har en sådan marknad en kväll i veckan. En sådan lättillgänglig nattmarknad är den i Bangsar, alldeles intill Bangsar Village (som i sig också är ett shoppingcenter).

• Utama Shopping Centre @ Bandar Utama
1 Utama, eller mer kärleksfullt känd av lokalbefolkningen som 1U, är utan tvekan en av de bästa köpcentran i landet. Med 6 våningar täckt med 5 miljoner kvadratmeter butiksyta, det finns mycket att se och göra här och det mesta handlar om shopping. Gallerian är i princip uppdelad i två sektioner. Lokalbefolkningen föredrar att kalla det "gamla flygeln" och "nya flygeln", med den nya flygeln är ett tillägg som lades till i december 2003. Många internationella märken har inrättat hem vid 1 Utama och de flesta av dem finns på andra stora köpcentra i staden. Du kommer att kunna hitta allt du behöver för att inreda ditt hus, fylla din garderob, fixa bilen och lager i kylskåpet. Övrig underhållning alternativ som en bowlinghall, en Cineplex, ett fitnesscenter och en klättring gym finns också. Matälskare kommer också bli glad att veta att många matställen är spridda över hela köpcentret. Det finns mycket mark för att täcka så börja dagen på ett Utama så tidigt som 10:00 och bär ett par bekväma skor.

• Star Hill
För lyxprodukter och designplagg av märken som Louis Vuitton, Gucci, etc.
Adress: 181 Jalan Bukit Bintang, 55100
Web: http://www.ytlcommunity.com/starhill

• Sungei Wang Plaza
För trendiga accessoarer, plagg och skor. Priserna är oftast förhandlingsbara. Här finns 500 butiker i 33 olika kategorier.
Adress: 99 Jalan Bukit Bintang, 55100
Web: http://www.sungeiwang.com

• Bb Plaza
Bästa platsen för sneakers, sandaler och malajiskt/muslimskt mode.
Mer info: Ansluten till Sungei Wang

• Imbi Plaza
Hit går man för datorer och IT-relaterade produkter.
Mer info: Jalan Imbi, 55.100
Dela med andra:    

Skriv kommentar
Arkivet