Kjell_meyers blogg

Lördag 21 December 2013 - Bahamas

Kjell Meyer: Bahamas en östat med mer än stränder

Alla har hört talas om Bahamas, men långt ifrån alla har åkt dit för att resmålet uppfattas som dyrt, men det finns alltid budgethotell att finna så att man kan lägga pengarna på annat. Expedia.se listar hotell i Nassau av varierande prisklass som man kan välja bland. Googla: expedia, bahamas, nassau. Priserna börjar på 700 kr per person och går upp till 8000 kr för den som har råd.

Text: Kjell Meyer

Saker att göra på Bahamas

Om du gillar golf som sysselsättning är Bahamas ett bra resmål. Årstidsvalet för din resa begränsar aldrig spelet eftersom det inte finns någon vinter. Istället är det blå himmel och varmt klimat året runt. I Nassau är det sju timmar av sol och klar himmel en genomsnittlig dag. Regn kommer sällan längre än en timme innan det blir sol igen. Så förhåller det sig även under den regniga perioden.

Medeltemperaturen vintertid är på behagliga 21 grader C vilket betyder att gräset alltid är grönt och att du kan spela golf 365 dagar om året på Bahamas.

Bahamas är den perfekta orten för outdoor-aktiviteter. Här finns möjligheten att tubdyka, ekoturista, vattensporta och sportfiska. Tripadvisor listar 32 kulturella resmål, 14 museer, 8 zoo/akvarier och bla 12 nöjesparker.

Bahamas historia är dramatisk

Bahamas är en egen stat och ökedja i Västindien mellan Florida och Kuba. 30 öar är bebodda. Östaten blev självständigt först 1973. Man tror att Christopher Columbus landade på San Salvador som hade taino-indianer som invånare vilka kom från Hispaniola, Jamaica och nordöstra Kuba. Det kan ha funnits 40 000 invånare när Columbus anlände.

Taino-indianerna försvann. De dog som slavar, lämnade självmant öarna, gifte in sig i andra familjer eller dog i krig och sjukdom. Därefter förblev Bahamas i princip obefolkat fram till att engelska bosättare kom dit från Bermuda år 1650. I slutet av 1600-talet och början av 1700-talet var Bahamas en fristaden för pirater. Pirater angrep löpande skepp som passerade mellan Europa och de brittiska och franska kolonierna.

I över 70 år hade pirater som Svartskägg, Anne Bonney och kaparen Henry Morgan kontrollen över Bahamas, enligt Wikipedia.

Bahamas blev en brittisk koloni 1718. När USA blev självständigt utvisades 8000 britter och deras slavar från USA under sent 1700-tal. De kom främst från New York, Florida, North Carolina och South Carolina, enligt historiken.

Från och med 50-talet har Bahamas ekonomi blomstrat tack vare turism och finansiella tjänster. Idag har landet världens tredje högsta inkomst per capita i västra hemisfären. Ändå har Bahamas fortfarande problem med utbildningsnivån, brottslighet och illegal invandring, problem som regeringen försöker lösa.

Huvudstad är Nassau med 200 000 invånare på ön New Providence. Nassau grundades ursprungligen av britterna på i mitten på 1600-talet och kallades då "Charles Towne". 1695 byttes namnet till Nassau.

Text: Kjell Meyer (källa bla Wikipedia etc)


Dela med andra:    

Skriv kommentar
Arkivet