Stöd Ukraina

Peroeriks blogg

Fredag 29 Juni 2007 - Grisslehamn

I Roslagens famn 29 – 30 juni 2007

Hotell Havsbaden, är en hotell-, konferens- och Spa-anläggning, med anor från 1903, i Grisslehamn längst norrut på Väddö, nordost om Norrtälje, i Roslagen. Hit fick min fru Yvonne och jag åka för en härlig vistelse. Jag hade, i en tävling vunnit ett presentkort med en vistelse här. Paketet omfattade, eftermiddagskaffe, 30 minuters SPA-behandlingar, tre-rätters middag, en övernattning och frukost för två personer.
Hotell Havsbaden ligger vid den norra stranden av den havsvik som utgör Grisslehamn. Utanför Väddö är det öppet hav till Åland. Avståndet är dock inte större än att man en riktigt klar dag kan se över till Eckerö. Från Grisslehamn rodde man posten till Åland. Detta firas varje år med att man en dag i juni genomför Postrodden, en tävling då man ror och seglar i allmogebåtar över Ålands hav till Eckerö, så som man gjort i flera hundra år för att frakta post.
Längst in i viken ligger själva samhället Grisslehamn med fiskehamn och bodar där man bl. a kan köpa färsk och nyrökt fisk. Här finns också färjeläget för Eckerölinjens färjor till Åland.
Vi anlände till Grisslehamn på vid lunchtid på fredagen. Vädret var lite mulet men varmt och inget regn hade vi under hela bilresan, ca två timmar, från Stockholm.
Då vi kom till Grisslehamn var det fortfarande ca tre timmar innan vi skulle kunna checka in. Vi tog därför en promenad utmed promenadstigen på den nordliga stranden av viken. Går man något hundratal meter från hotellet ser man tvärs över viken författaren och konstnären Albert Engströms ateljé, rödmålad in mot land men vit på de sidor som vetter mot havet. Stugan utgör därmed ett sjömärke. Albert Engström, som ursprungligen var smålänning bodde och verkade här under större delen av sitt liv.
På andra sidan viken ser man Loskäret till vilket en av Alberts omskrivna gubbar, Mats Ers, simmade som resultat av en vadslagning om en liter brännvin (Historien heter Gråsälen). Mellan dessa landmärken syns Ålands hav och horisonten.
Därefter gick vi ner till fiskehamnen och sedan genom samhället till andra sidan ön där det finns en gästhamn, några små restauranger, en ICA-butik och en Marina.
Vi åt en lättare lunch bestående av kaffe och macka på Bagarbodens Café.
Denna fredagseftermiddag var det inte mycket till folkliv i Grisslehamn om man bortser från de personer som kommit för att fara vidare till Åland.
Efter promenaden var det dags att återvända till hotellet för eftermiddagskaffe.
En fantastisk kaffebuffé med varma scones med tillhörande pålägg, goda kakor och frukt stod framdukad i restaurangens cafédel. Vi var dock lite försiktiga med att stoppa i oss allt för mycket eftersom vi ju hade en trerätters middag att se fram emot.
Efter kaffet checkade vi in och fick ett fint dubbelrum, och samtidigt tider till de SPA-behandlingar som vi beställt i förväg och som också ingick i priset jag vunnit.
Vi skulle få vår SPA-behandling, klassisk massage kl. 17.45 vilket innebar att vi hade ytterligare ett par timmar att spendera innan det var dags att gå till SPA-avdelningen. Tiden fram till dess fördrev vi genom att köra en sväng upp på Singö som ligger norr om Väddö. Lagom då vi satt oss i bilen började det att regna men inte mer än att vi kunde genomföra vår lilla biltur med god behållning. Vi körde på smala slingrande vägar över vägbankar och broar. Vägen var ofta kantad med vackert blommande nyponsnår och havtornsbuskar. En härlig eftermiddagstur i lätt regn som upphörde strax innan vi återkom till Grisslehamn.
Det hade nu blivit dags att klä sig i den vita badrocken och ta på de vita frottétofflorna och bege sig en trappa ner till SPA-avdelningen. Här finns ångbastu, vanlig bastu, regndusch, avsvalkningspool och yaccuci samt rum och personal för diverse behandlingar. Vi hade valt en klassisk massage.
Det var jätteskönt med en knådning med speciell inriktning på nacke och axlar. Det är ju där man lätt stelnar till om man överdoserar datoranvändningen
Efter massagen blev det bubbelbad med utsikt över Ålands hav och därefter regndusch innan det var dags att gå och byta om inför middagen.
Middagen fick vi serverad vid ett trevligt rund bord i den fina ljusa matsalen med utsikt ner över hamnen.
Vi startade med en förrätt kallad Grisslehamnsdelikatessandwich, bestående av najdlax, laxost, gravlax på mörkt bröd och serverad med sikromsås.
Utbudet av öl hörde inte till de bättre men jag valde det enda rätta på denna plats, Roslager, ett öl från Slottskällans Bryggeri i Uppsala. Roslagern fick hänga med även till varmrätten.
Varmrätten vi valde var Stekt rödingfilé med citronreduktion och rostade rotfrukter med smak av dillfrö. Såsen var himmelsk.
Avslutningsvis kunde jag inte motstå att som dessert prova Havtornsconsommé som serverades med chokladsorbet och hasselnötsflarn. Yvonne valde Jordgubbar med vaniljglass med det borde nog ha stått Vaniljglass med jordgubbar i menyn.
Servicen i restaurangen var mycket bra och vi njöt verkligen av vår måltid där allt smakade utsökt.
Efter middagen tog vi en kort promenad eftersom det fortfarande var mycket behagligt ute. Sedan var det tid att gå till rummet och bara koppla av.
Då vi vaknade på lördagsmorgonen strålade solen från en klarblå himmel. Men man kunde i söder ana en annalkande molnskärm vilket meteorologerna också utlovat. Frukosten innehöll allt man kan begära av en bra hotellfrukost. Det enda som saknades var möjligen färskpressad apelsinjuice för att den skulle ha fått full poäng.
Där fanns många sorters bra bröd, flera sorters juice, flera sorters yoghurt och diverse sorters flingor, både löst och hårt kokta ägg samt bacon och ägg. Dessutom fanns naturligtvis kaffe och ett varierat utbud av färsk frukt.
Även till frukost var servicen exemplarisk.
Efter frukost packade vi våra saker så att vi sedan lätt skulle kunna checka ut, men dessförinnan tog vi oss en promenad till andra sidan viken, till Albert Engströms ateljé. Det var en skön vandring på härliga och lättgångna skogsstigar, dock med undantag för första biten som vi måste gå efter den hårt trafikerade landsvägen. Det var många bilister på väg till ålandsfärjan denna morgon. Ateljén är ett fantastiskt bygge förankrat längst ut på de kala klipporna mot havet. Därifrån vandrade vi tillbaka via Albert Engströmgården som idag är museum. Varken gården eller ateljén var dock öppen vid den tid då vi var där.
Sedan bar det av tillbaka till hotell Havsbaden för utcheckning och hemresa. Molnen hade nu börjat breda ut sig även över Grisslehamn och då vi kommit en bit in på fastlandet så började det att regna.
Det var lite extra roligt för mig att vinna en vistelse i Grisslehamn. Jag har själv mina rötter i Roslagen. Född på BB i Östhammar och mina föräldrar bodde då i Häverödal bara några kilometer in på fastlandet från Grisslehamn. Min pappa hade tillfällighetsjobb i Grisslehamn där man då byggde en konservfabrik för fisk åt Konsum. Huset med sin höga skorsten som pappa talat om att tvingats klättra i finns inte längre kvar. Jag tror att den låg där ICA-butiken nu ligger.
Dela med andra:    

Skriv kommentar
Arkivet