Stöd Ukraina

Bejjan888s blogg

Torsdag 15 Maj 2014 - Werfen

Hohen Werfen

Copyright © Bejjan888™

Idag hade vi bokat in oss på en tur till Hohen Werfen (borgen från filmen Örnnästet). Bussen gick först kl 09.30 så vi fick sovmorgon och åt frukost lite senare idag. Bussfärden tog cirka 50 min. Under resan berättade reseledaren lite historia om borgen. Hohen Werfen byggdes på 1000-talet och skyddade dalen från angrepp av andra världsmakter. Den skyddade även timmer- och salttransporter på floden Salzach som passerar alldeles intill. Under 1930-talet tjänade borgen som fängelse med bland annat en tortyrkammare. Efter andra världskriget fungerade borgen som en polishögskola fram till 1987, varför det finns både el och vatten indraget i borgen. Som så många säkert redan vet så var Hohen Werfen även inspelningsplatsen för filmen Örnnästet (med Richard Burton och Clint Eastwood i huvudrollerna).

Vårat besök började med en falkoneringsshow. Falkonerare visade upp olika fåglar och vi fick bland annat se slagfalk, vithövdad havsörn (USA:s nationalfågel), kungsörn och gåsgam. Efteråt hade vi en guidad tur runt i borgen. Alla fick en varsin mp3-spelare som man fick trycka på för att lyssna. Engelska, tyska och danska (!) var några av språken att välja på.

Vi gick runt med en guide till bland annat klocktornet, vapenkammaren och tortyrkammaren. Det var lite skräckinjagande att se alla redskap de använde till tortyr… man skulle inte vilja bli utsatt för de där hemska sakerna –hu då! Vi fick sedan tid för lunch på restaurangen inne i borgen. Mätta och belåtna tog vi oss ner till bussen för färd åter mot Bad Gastein igen. På hemvägen berättade vår reseledare att utflykten till Grossglockner (som flyttades fram till i morgon fredag) var inställd på grund av dåligt väder igen! Men vi som hade bokat skulle få välja om vi ville ha pengarna tillbaka eller åka på en utflykt till Salzkammergut istället. Vi funderade ett tag och bestämde oss för att byta och åka till Salzkammergut.

Idag var det österrikisk bondbuffé på Restaurang Ritz på Hotell Salzburger Hof. Jag tog med mobilen ifall det skulle bli tillfälle för att ta lite bilder. Stämningen var mysig nere i restaurangen och till och med servitörerna hade bytt kläder till Lederhosen och servitriserna hade vackra klänningar! Meny med österrikiskt tema: salladsbuffé, varmrätt nr 1 (buffé), varmrätt nr 2 (kött), ostbuffé och tillslut desserter i mängder! Det bjöds på österrikiska specialiteter till desserten och det fanns så mycket att välja på! Och gott, gott, gott var det!
Dela med andra:    

Skriv kommentar
Arkivet
Visa alla

Senaste inläggen

Sjuk hemlängtan
44 veckor sedan
Åter till Dubrovnik
44 veckor sedan
En gråmulen dag
44 veckor sedan
Shkodër och Krujë
44 veckor sedan
Slapp dag... igen
44 veckor sedan