Stöd Ukraina

Legustas blogg

Fredag 20 Mars 2009 - Kas

Guide till Kaş

Den lilla orten Kaș är en bedårande liten pärla på Turkiets sydkust. Här lyser solen elva månader om året. Här råder en förbluffande avspänd stämning större delen av sommarhalvåret. Shopping-gatan nummer ett, Uzun Çarși, är en bara några hundra meter lång backe, men räkna med att promenaden tar tid. Alla vill hälsa, bli fotograferade och bjuda på äppelte eller turkiskt kaffe.

Pastellfärgade hus med träverandor, blommande små trädgårdar och avslappnad stämning gör den turkiska badorten Kaș till en lisa för själen. Med bad från klippor och små sandstränder i absolut turkost vatten.

I turkiska badorten Kas är den lilla stadsstranden med grus och terrasser populär.
I stadens smala och mestadels bilfria gränder kan man handla turkiska mattor, kläder, teer med mera. Restaurang- och nattlivet är koncentrerat till det lilla torget nere vid hamnen. Vattnet är mycket klart och färgskiftande och dessutom svalare än på andra håll längs kusten. I själva staden är det klippbad som gäller men vill man ha sand så kan man bege sig västerut till Kaputasstranden på 20-minuters resväg.
En timmes resväg är det till stranden Patara som anses vara en av Turkiets bästa stränder. Den utflyktssugne kan med fördel ta en kort båttur ut till den grekiska ön Kastelorizo eller till den närliggande och mycket vackra antika staden Kekova som delvis ligger under vatten vid en ö utanför byn Simena. Här finns också goda möjligheter att dyka.

Kaş uttalas ”Kasch”, vilket för övrigt betyder ”ögonbryn” på turkiska eller "någonting ristade".

Många mysiga restauranger med god mat. Vackra omgivningar samt många möjligheter till utflykter. Inga barnvänliga stränder men helt glasklart vatten, fina klippstränder.

Kaş är en bra bas för att besöka närliggande områden och kuststräckor och det finns många budget pensionat och restauranger. I ruinerna av det antika Antiphellos är utspridda runt Kaş. Utanför staden, 500 m längs Hastane Caddesi från hamnen moské är liten men nästan fullständig Hellenistic amfiteater med 26 sätesrader fortfarande intakt (nu som ibland används för brottningsmatcher!) På toppen av backen, 100m bort är en unik doriska graven också mycket väl bevarat och i staden är Lion graven med 2 nedgrävning kamrarna.

Men om du blir trött på antika gravar, Kaş anses vara den bästa platsen längs hela den turkiska kusten för dykning i havet är det renaste, klaraste och utan tvekan har den bästa synlighet och största utbud av havet liv. Det finns ett antal dyk aktörer i området som erbjuder hela dagen, halv dagsutflykter och intyg kurser besöker tunnlar, grottor och även ett andra världskriget bombplanvrak. Om är så äventyrlig, är det en idealisk plats för att ta båtturer att besöka antingen Patara, Kekova eller den grekiska ön Kastellorizo (dagstur bara). Du kan ta en direkt buss från Fethiye att Kaş som kommer att ta ungefär 3. timmar.

För den som tycker om att bada kan man hoppa i från klipporna, vattnet är djupt!
Utöver god mat, äventyr och bad kan du även upptäcka stadens spännande historia. Kaş är byggd på staden Antiphellos ruiner, och lämningar från Antiphellos ligger spridda runt omkring i staden.

Det är svårt att gå vilse i lilla Kaș, med normalt drygt 6 000 invånare. Under den hetaste sommarsäsongen utökas Kaș med cirka 25 000 turister, mest engelsmän, holländare och turkar. Utöver huvudgatan är den lilla stadskärnan fullspäckad med restauranger, kaféer och barer. Restaurangpriserna är hyfsade om man undviker alltför västerländska beställningar, som latte som kostar 35 kronor. Det är lätt att föräta sig på förrätterna, meze, som serveras i frestande antal och smaker. Restaurang Chez Evys blå detaljer, hortensior och lyktor i trädgård och en lummig innergård gör hela besöket till ren njutning. Men smakar det så kostar det: varmrätter 150–200 kronor.

Det mesta rör sig kring Republikens torg, Cumhuriyet Meydani, där servitörerna springer med sina tebrickor och där barn och hundar leker. Nattlivet är stillsamt men en och annan musikbar bjuder både på traditionell turkisk musik och 60-talspop.

Kaș är en vänster-orienterad plats och att fram till 1920 sändes folk till det avlägsna Kaș från Ankara och Istanbul med tillsägelsen att stanna i 10–20 år. Det var inte som att bli skickad i fängelse men ett sätt att lugna ner aktivister. Många var konstnärer av olika slag och Kaș blev successivt populärt när många stannade.

Traditionen lever kvar, här finns många designers och konstnärer och en och annan övervintrad hippie – Kaș har också varit ryggsäcksresenärernas resmål och charterskutan Meta av Byxelkrok, som förliste utanför Greklands kust på 70-talet, gjorde strandhugg här redan när vägar inte fanns till Kaș.

Många dyker ner i vattnet men det finns stegar för de mer hariga. Underjordiska källor som rinner ut i havet gör baden lite svalare här. En kvarts promenad bort finns en mycket större grusstrand och den som absolut vill ha sandstrand kan välja Patara som ligger en timmes utsiktsrik resa bort. Stranden med tolv kilometer vit sand har naturskydd på grund av sina sköldpaddor.

Om somliga tycker att Kaș är en tillbakalutad ort finns det en annan åsikt också:

– Hit kommer äventyrslystna människor som vill aktivera sig, säger Gökhan Türe på Dragomans aktivitetscenter som erbjuder allt från sportdykning till vandring.

Också vårt hotell hjälper till med aktiviteter av skilda slag. Hotell Hideaway intill en minaret är en fräsch liten historia i vitt och syrenlila. De telefon- och tv-fria rummen är sparsmakat inredda med kelimmattor, mosaiker och månskenslampor. Vi äter långa frukostar på takterrassen med utsikt mot både en antik amfiteater och den grekiska ön Kastelorizo som man når på 20 minuter med reguljär båttrafik.

Resfakta

Resa: Kaş ligger vid Turkiets sydkust mellan flygplatserna Antalya och Dalaman med tre timmars transfer. Kaş är en smått bohemisk liten ort som de flesta turister ännu inte hittat till. Resan dit tar ca 2 ½ timme med bil på betagande serpentinvägar från Alanyas flygplats.

Bo: Många hotell är ganska små. Hotel Hideaway har 20 rum, lägstapris 25 euro beroende på tid på året,
hotelhideaway.com.

Aktiviteter: Dykning, skärmflygning, kajak, vandring, cykel-, bil- eller -båt-utflykter till -
flera historiska 
minnesmärken, som den halvt sjunkna 
staden Kekova. Hamambad. 
Shopping.

Värt att veta: Kaş passar vuxna bättre än barn. Kaş uttalas som Cash i Johnny Cash.

Boende i Kaş
Det billigaste jag hittat i Kaş är
- Ates Pensiyon enkelrum med frukost 90 SEK dblrum 120-140 SEK. Obs Pruta !
- Korsan Karakedi Motel rum ca 100 SEK
- Kayahan Hotel http://www.hotelkayahan.com/en/index.php Enkelrum från 172.90 SEK
- http://www.hotelhideaway.com boutique hotel med enkelrum från 233 SEK
- Aqua Princess Hotel enkelrum med frukost 320 SEK dblrum 440 SEK
- http://www.carettapension.com (med frukost) 164 SEK (rekomenderat av backpacker's)
- Hotel Hera Kas boutique hotel från 366 SEK
- http://www.agoda.se/europe/turkey/kas.html (se mera här)

Mer länkar om Kaş
- http://kasweb.8m.com Info om lägenher, aktiviteter mm i Kas
- http://www.eurotravelling.net/index1.htm?turkey/kas/kas.htm~main Info + bilder från Kas

Dykcenter i Kaş
- http://www.dragoman-turkey.com
- http://www.mavidiving.com
- http://www.apollodiving.com
- http://www.sirenadive.com

Källa:
- http://www.turism.turkemb.se
- http://www.kashotels.com
- http://www.turkiet.nu
- http://boanderz.se/turkiet.htm
- http://www.fethiyeyachting.com
Dela med andra:    

Skriv kommentar
Arkivet