Stöd Ukraina

Kjell_meyers blogg

Måndag 5 Maj 2014

Fd fängelseön Tabarca utanför Spanien är bara 1,6 km lång

Annie Bennett skriver i artikeln "Secret islands" i Financial Times om den spanska ön Tabarca i västra Medelhavet, en ö som förtjänar uppmärksamhet. Tabarca är bara en engelsk mil lång och helt platt. Den var en gång i tiden tillhåll för pirater som angrep Spaniens östkust.

Idag attraherar ön turister, men få stannar kvar över natten.De flesta kommer dit med egen båt eller färja från Santa Pola, Alicante, Guardamar och Benidorm. Upp till 3000 personer per dag kan komma på besök under augusti månad. En månad senare i september eller ännu hellre under våren kanske besökarantalet endast ligger på några dussin per dag utöver de 40 bofasta på ön.

Tabarca är en del av staden Alicante och ön administreras av som ett distrikt som även omfattar el Palmeral, Aiguamarga and Urbanova alla tillhörande Alicante.

Eftersom ön är så liten och staden ännu mindre finns väldigt få vägar och nästan inga fordon. Ett av de få motoriserade fortskaffningsmedlen är en truck som kör turisternas väskor till hotellen.

Foto på ön (Google Earth)
http://files.reseguiden.se/files/m620/tabarca-spanien-3153582.jpg

De boende på ön har efternamn som låter mer italienska än spanska. Några exempel är Russo, Chacopino och Capriata. Anledningen är att dessa fiskarfamiljer ursprungligen kom från Genoa, Italien. Familjerna härstammar från några slavar som placerades på ön som fångar under 27 år av en tunisisk guvernör på 1700-talet.

Charles III av Spanien köpte loss fångarna och lät dem bo kvar på ön. Han såg även till att ön fick fortifikationer för att försvara ön not Tunisien. Dessa försvarsanläggningar finns fortfarande kvar delar av. I övrigt har ön förändrats mycket lite sedan 1800-talet.

De långsmala gatorna flankas av låga pittoreska hus. Det finaste huset är Casa del Gobernador, guvernörens hus, har restaurerats och har återlanserats som Hotel Boutique Isla de Tabarca. Ett annat fint hotell är Casa La Trancada ett traditionellt "fisherman’s house", med bara tre rum för uthyrning.

Bra länkar:
Latrancada.com
Hostalelchiqui.com
Alicanteturismo.com

Kjell Meyer
Dela med andra:    

Skriv kommentar
Arkivet