Stöd Ukraina

Emelierssels blogg

Tisdag 4 Juni 2013 - Sheridan

Dag 37

Lämnade mysiga Cody och körde mot Montana.
Resmålet var Little Big Horn Battlefield.
Det var här George Armstrong Custer förlorade mot the natives år 1876. Dessa märkena visar vart en soldat har fallit och begravts. Den svarta stenen är där Custer dog men som nu är begraven i West Point i New York.
Det var många hästar som fick sätta livet till i slaget.

Hästen Comanche överlevde slaget och hittades ett par dagar senare med flera kulor och pilar i kroppen.
Han togs om hand och fick en ärofylld pension. Han dog 15 år senare av kolik när han var 29 år gammal. Han är en av de två hästar i USAs historia som fick en militärisk hedersbegravning.

Dessa stenarna visar var en indian har fallit.
Det blev en hård strid...
Major Reno fick order om att anfalla indianernas by på andra sidan floden. Men möttes av allt för många krigare så de fick retirera.
Efter att indianerna hade dödat alla på Last Stand Hill omringade dom Renos soldater på toppen. Blev utdragen strid. Nästa morgon begav sig några frivilliga ned till floden för att hämta vatten till de skadade för att rädda deras liv. De sprang mot floden med risk för sina liv. Dessa fick senare Medel of Honor.
Vissa indianer kröp enda upp till toppen innan de blev skjutna.
Det var en mardröm att befinna sig på öppet fält. De fick ta skydd bakom döda hästar och mulor.
De försökte gräva sig ned i den hårda jorden. Det fanns knappt några spadar tillgängliga så de grävda med knivar och allt de kunde hitta. Här är en originalgrop.
Härifrån ser man kullen där en träffsäker indian sköt en efter en, tills soldaterna vände sig från fronten till höger och det blev inga mer skott från den kullen.
Flera av Renos mannar överlevde men inga av Custers 210 män...

Custer National Cemetery
Det kändes konstigt att gå på fältet där runt 260 soldater och mindre än 100 indianer fick sätta livet till. Å allt detta för att den vita mannen inte kunde acceptera the natives livesätt. De folket som egentligen alla ska ta efter. Med deras tankesätt hade moder jord varit hur frisk som helst... Och människan.

Vidare i detta vackra Montana.
Visst är det vackert?
Så vackert att man blev tårögd.
Checkade in på ett motell i Sheridan i Wyoming där motellägararen berättade att han hans gammelfarfar var från Småland så han var lite svensk.
Dela med andra:    

Skriv kommentar
Arkivet
Visa alla

Senaste inläggen

Dag 7 - 8
6 år sedan
Dag 5 - 6
6 år sedan
Dag 1 - 4
6 år sedan
Dag 83
10 år sedan
Dag 82
10 år sedan