Stöd Ukraina

Eklintefelts blogg

Måndag 18 Juni 2007 - Kalifornien

California here we come...

"California here we come, right back where we started from. California. CALIFORNIA!!". Musiken dunkade ut från de nervevade bilrutorna på vår nyss uthämtade hyrbil. Vi hade flugit via London med endast en timmes bytestid (skönt, jag älskar när det timar bra och slippa gå och strosa på en flygplats i timmar...) och landade på LAX (Los Angeles International Airport) strax efter lunchtid (CA-time). Hyrbilen var redan bokad och klar, det hade vi gjort via nätet av ett bolag som heter Holidayautos (http://www.holidayautos.se). Det rekommenderas verkligen. Det var bra priser och man fick god service och hjälp med frågor. Dessutom stod det ett bra tips på deras hemsida som jag vidarebedordrar här. De försäkringar ni får genom hyran av oss är fullt tillräckliga, så när ni ska hämta ut bilen, tacka då nej till alla de extra försäkringar som de erbjuder er. Det kommer de att göra. Men i 99% av fallen är dessa helt onödiga.
Eftersom vi inte hade hyrt bil utomlands förut så var det precis vad vi behövde veta, för exakt så gick det till. Vi tackade vänligt men bestämt nej till fler försäkringar. Sen frågade han om vi inte ville hyra en större modell på bilen...vi avböjde det också. Vi hade valt en minibil (vilket i amerikanska mått mätt betyder en normalstor svensk bil). Han blev smått irriterad över att han inte kunde tjäna några extra pengar på oss, vi log, tackade för bilnyckeln och gav oss iväg. Det visade sig att minibilarna var slut (vilket han med all säkerhet visste) så vi fick utan extra kostnad ta en mellanstor bil. En bra start på resan! Och till vår roadtrip som härmed startade hade vi med oss gott om musik och till det passade som ni ovan sett introlåten till den amerikanska seriesuccén O.C. klockrent. Med tanke på att det dessutom var där vi skulle bo och utgå ifrån.
Ett par timmar senare, knappt, var vi i Newport Beach, strax söder om Los Angeles. Ett kanonfint område!
Elin, min fru, var au pair där för några år sedan och vi har fortfarande bra kontakt med familjen. Så de tog emot oss. Och vi som hade tänkt stanna där några nätter förstod snart att de hade gjort iordning sitt gästrum för att vi skulle kunna bo där i tre veckor, hela tiden medan vi var där! Klockrent! Vi tackade så mycket och tog emot. Det betydde mer pengar över i semesterkassan och det var ju strålande för oss. Så istället för att vräka pengar på boende kunde vi ha spenderbyxorna på oss när vi gick i affärer och hittade på andra roliga saker. Så där har ni ytterligare ett tips: Försök att bo hos folk ni känner eller har kontakt med på något sätt. Resan blir billigare och roligare. På så sätt kommer man ju mycket närmre kulturen där man är. Och iv fick vara med dem och fira en riktigt amerikansk 4th of July! En parad genom stan och människor klädda i blått, vitt och rött! En riktigt sång-, dans- och jubelföreställning.
Förutom Newport beach där vi tillbringade stor del av vår tid så använde vi vår hyrbil och tog oss runt Californien. Upp och hälsade på några vänner i supermysiga San Francisco som känns mycket mer som en svensk stad, med citykärna, än till exempel Los Angeles som är en rätt tråkig stad. Dessutom var det kanonväde rnär vi var där så vi fick se stadens skyline i solnedgången från andra sidan Golden Gate-bron. Det var riktigt vackert! Och San Franciscobor som själva var där och tittade var helt förvånade över hur vackert det var för det brukade så ofta vara dimmigt. Tur för oss...vi trodde att det alltid var så bra väder där!
Får du möjlighet så åk gärna ut till Alcatraz, fängelseön (men boka i tid), för det var en upplevelse det också.
Man brukar ju tala om att resan är målet och det får man säga att det stämde till stor del på vår trip runt Californien. Åtminstone på tillbakavägen, söderut igen. Upp hade vi bara blåst på på 8 timmar från Newport via den stora motorvägen. Men hem igen slingrade vi längs de branta klipporna vid havet på higway 1. En mäktig upplevelse att se havet slå in mot bergen och solen sjunka ner i Oceanen. Vi njöt varje dag. Hemresan gjorde vi på fyra dagar med många stopp och några favoriter:

- Carmel. En kanoncharmig liten stad med en god glasseria och en fin, stor strand i en lång sluttning ner mot det kalla havet. För kallt var det. Men jag badade ändå. Kan vara bra att veta att det är stor skillnad på värme mellan San Francisco och New Port Beach. Ju längre söderut du kommer desto varmare blir det. Logiskt, men inte alltid självklart. Man tänker gära, USA, Californien, varmt och härligt. Inte säkert dock.
- Santa Barbara. Kanonmysig stad, och vill du äta lunch så ta dig till the Beach Pit. Jättegod lunchrestaurang till en billig peng som ligger placerad på stranden. Slå dig ner och gräv ner fötterna i den varma sanden och uppleve en riktigt god burrito.
- Santa Monica. Supermysig "svensk" stadskärna med en promenadgata lik ströget eller avenyn fast mer som i en mindre stad... Charmigt.

Överskattade platser:

- Venice Beach. (Turiststråk längs stranden med massa krafsaffärer och fullpackat med folk)
- Malibu (Fina hus, men inget ställe att hänga på)
- Hollywood (sunkigt men kan vara kul att ha sett the Walk of Fame)

Efter denna härliga tur njöt vi på plats i Newport någon vecka och så drog vi iväg på en lite längre tur till. Vi for till Hermits Rest, en utsiktspunkt vid Grand Canyon. Och det var häftigt! Folk har snackat så mycket om det så jag trodde helt klart att det skulle vara sämre än vad man väntade sig. Hur tufft kan det vara med en lite bergsdal egentligen? Jo sjuuuukt tufft kan jag tala om! Vi satt och dinglade med benen på bergskanten och såg kondorerna cirkla i både soluppgång och solnedgång och det är nog ett av de starkaste minnen från USA-resan. Åk dit!
Sen stoppade vi förbi Las Vegas, men det var mer för att kunna säga, been there, done that. Det var egentligen inte mycket att ha. Tyckte inte vi iallafall. Storslagna byggnader och folk i alla åldrar från de allra minsta barnen till gammelfarfar.... skum känsla tyckte vi och stannade bara kort och åt middag och spelade bort en dollar på en enarmad bandit...

Men resan är ett minne för livet och verkligen att rekommendera!! Så åk! Tänk inte: en annan gång.... Tänk: Nu!
Dela med andra:    

Kommentarer
Memmie säger:
California - den låten har jag i min iPod för att kunna spela när vi kör highway 1 i sommar!! Låter som en väldigt bra resa. Jättekul att läsa din berättelse! Vi ska till samma platser på vår bröllopsresa, först Las Vegas (med Grand Canyon), sen Los Angeles, Carmel och San Francisco.
Postat 2008-02-27 09:23  Anmäl

Skriv kommentar
Arkivet

Senaste bildkommentarerna

Gtallan
Gtallan säger om Eklintefelts bild "Min strandfavorit":
Fortsätter du visa upp henne på det viset så kan du ge dig på att hon kommer bli ett hett villebråd;)
5 mars 2008 11:41