Stöd Ukraina

Eklintefelts blogg

Onsdag 5 Mars 2008 - Norge

Nära & Billigt, men åh så Bra!

Nära & Billigt, men åh så Bra!

Vill du ut och resa?
Har du dåligt med pengar?

Om svaret på första frågan är ja, och andra detsamma så har jag svaret på den tredje frågan för dig…
För jag känner igen mig i situationen, har varit där förr, är där i sommar och kommer troligtvis hamna där fler gånger framöver. Det jag har kunnat välja på är att bara skita i allt och stanna hemma och läsa en god bok i hängmattan, vilket inte alls är att förakta. Men jag har alltid varit personen som vill hitta på saker, jag blir rastlös efter en kvart i hängmattan. Så jag har istället valt att leta reda på guldkornen som passar plånboken.

Fjällvandring i Norge
I miljövännernas tidsepok, vad kan passa bättre än att upptäcka vår vackra natur. Och den mest storslagna finns närmre än du kan ana. För att använda ett gammalt talesätt; gå inte över ån efter vatten.
Jag ämnar ta dig med till Joutenheimen, och för att vara mer exakt, Besseggen. Där finns en fjällvandring som slår det mesta. Storslagna berg och djupa dalar. Till Norge är det inte många, långa mil. Det behöver inte bli några förorenande flygresor och det behöver inte kosta skjortan. Med bil, buss eller tåg tar du dig till grannlandet i väster för en nätt, liten slant. Det är egentligen det enda som kostar på den här resan. Och är ni några stycken i bilen behöver det inte vara särskilt dyrt det heller.
Själv föredrar jag att starta resan hemifrån tidigt på morgonen och göra den i ett streck så man kommer fram och kan vandra iväg redan samma kväll. Har man bara fått sig en lunch och en fika under resans gång så har man krafterna att börja sin vandring då. Man behöver inte gå långt första kvällen, men det är bara skönt att känna att man är på väg. Och eftersom jag föredrar vandringen sommartid så är det ljust länge vilket gör att det inte är några problem med att se vart man sätter fötterna. Hotellet bär du på ryggen i form av ett tält och äventyret ligger nu för dina fötter.
Dag två vaknar du alltså upp i norska vildmarken och värmer dig en kopp kaffe (alternativt varm choklad) över en lite eld. Är du inte mycket för att göra upp elda så har du med dig ett lätthanterligt trangiakök vilket fungerar utmärkt det med. En god frukost senare, inget slår känslan av att sitta ute och äta i det fria, är du på väg igen. Ha en kamera med dig i packningen för det är fler än en gång du kommer dra efter andan och tänka att det här var det vackraste jag har sett! Som Linné uttryckte sig när han såg en vacker blomma: ”Jag såg Gud på ryggen och hisnade”. Balansera över bergskammen i Besseggen och skåda ner på en blå sjö på din ena sida och en grön sjö på den andra. Andas frisk luft. Drick vatten direkt ur porlande bäckar. Berätta historier kring kvällsbrasan när ni grillar korv och marshmallows. Njut av tystnade och lugnet. Samla krafter. Vackrare är så här blir det inte. I sommar åker jag dit igen, kanske att vi ses på en topp någonstans. Jag har grön jacka på mig. Säg gärna hej!

Att tänka på:
- Ha bekväma skor. Det är A och O.
- Packa det du behöver, inget annat. En tung väska är en tråkig väska.
- Planera i förväg, men var inte rädd att ändra schemat efter hand.
- Ha ett regnskydd till väskan och gärna lätta regnkläder.
- Ta med mycket god mat, godis och lite tilltugg. Det är fantastiskt att äta ute.

Andra alternativ på samma tema:

- SKAGEN. Med snabbfärjan är du över i Danmark på en dryg timme och med den vanliga färjan någon timme till. Kostnaden för en bil med fem personer kan du få för under tusenlappen. Bor gör du bra på något av alla Bed&Breakfast som finns. Men boka i tid, det finns en anledning till att det snabbt blir fullt.

- RÖRÖ. Efter bröllopet hade hustrun och jag inga mängder med pengar, men klart är att man vill komma iväg en liten stund och vara för sig själva. Det löste vi med en resas som kostade 40 kr/person tur och retur. Eftersom vi bor i Göteborg var det bara att åka med Västtrafik ute till Rörö som ligger i Göteborgs norra skärgård. Ett hus hade vi ordnat med, så vi fick fem fantastiska dagar. Där finns ett underbart naturreservat att strosa omkring på, men med den värmen som var då låg man helst på klipporna hela dagen, lapade sol och badade. En bättre bröllopsresa kunde vi inte fått. Fast det är klart, jag kan ju inte lova att vädret blir lika bra som då. Men Rörö är fint även när det blåser och regnar, vistelsen blir endast något annorlunda då.

- BORNHOLM. Strax sydväst om vårt avlånga lands sydligaste spets ligger denna charmanta lilla ö som tillhör Danmark. Med en yta på 588 kvadratkilometer är det en prefekt ö för familjens cykelsemester. Där finns fina bad, mycket olika boenden (hotell, camping, B&B), mysiga små byar och gott om god glass. Perfekt för sommaresemestern.


- GOTLAND. Ännu en ö att landa på. Jag tycker nästan att det borde ingå i den svenska läroplanen att varje skolklass ska resa till Gotland. En fantastisk ö som har mycket att erbjuda, både vad gäller natur, kultur och historia. Visby med ringmuren är fantastiskt bara det. Sen har du de årliga tornerspelen, där finns raukarna och lummelundagrottorna. Underbara havsbad och många olika boendevarianter. Men här gäller också devisen; boka i tid, det finns en anledning till att det blir fullt.
Dela med andra:    

Skriv kommentar
Arkivet