Stöd Ukraina

Legustas blogg

Tisdag 24 Juni 2008 - Oslo
Resealbum: Tips Oslo

Burlesk Osloskildring

Föreställ dig Karl Johan en strålande sommardag. Det ligger lite fransk boulevard över Oslos paradgata, uppkallad efter just denna franska general, brödrafolkens kung mellan 1818 och 1844. Här finns affärer med ett mycket mer varierat utbud än vad man hittar på t ex Stockholms Drottninggatan. Nämnas kan bokhandeln Norli på en av sidogatorna, som även har senaste nytt av svenska böcker! En gammal klassiker är Kondomeriet med roliga och lite annorlunda souvenirer, antingen till dig själv eller till en du tycker om! Gillar du kläder och senaste mode så gå till shoppinggallerian Paléet. Det var dåvarande Christianias vackraste, just det, palé då det stod färdig 1869. Uteserveringarna ligger i rad på Karl Johan. De är fulla av både norrmän och priserna till trots, turister. En lunch här kan kosta upp emot 200 kr. Norska kronor! Men är det sol, är det sol och då blir dagen en fest. Unna dig en iskall öl medan du tittar på människorna som passerar förbi. Kanske ser du en kändis, eller ett gäng roliga japanska turister som varvar shopping med kaffepauser eller stora starka!

Oslo är ungefär hälften så stor som Stockholm. Med det i åtanke, finns här för den som är gay ett ganska generöst utbud. Flera uteställen, nakenbad, läderbar och även två bastuklubbar är något av vad staden kan bjuda på. De allra flesta ställen ligger mycket nära varandra, så en barrunda kan göras med lätthet. Ett Glass på Karl Johans gate 33, ingång från Rosenkrantz gate och vis á vis gamla Grand Café är det perfekta lunchstället. Publiken är bred. Atmosfären intim och trevlig. Prova en Salade Norvégienne. Skulle du mot förmodan ha hemlängtan, finns också svenska köttbullar på menyn. Och som namnet antyder behöver du inte äta. Du kan helt enkelt bara avnjuta ett glas. När solen sakta sjunker på himlen, smalnar publiken. Då är det bögarna som flockas kring denna oas. Ölen beställs här oftast i "mugge". Missuppfatta inte, "mugge" är norska för tillbringare! Vinmeny finns också. Så om en tillbringare öl inte är något för dig, varför inte ta en Moët & Chandon Brut Impérial Rosé när du är i gång?

Bara ett stenkast från Ett Glass, på Hambros Plass 5 finns London PUB. Detta har blivit en institution i Oslos gay-värld. I 30 år har det här varit bögarnas egen storstuga, öppet mellan 15.00 och 03.30, varje dag, hela året! Här finns två våningar, flera barer och musik i olika stilar. Här finns biljard, internet och jukeboks. Måndagar kl 20 arrangeras Quiz. Tisdagar från kl 21 är det karaoke. Och bli inte förvånad om det också är svensk musik du får höra!

På tal om svensk musik, kastar du stenen några meter till hamnar du på utestället Elsker. Adressen är Kristian IVs gate, vis á vis Det Norske Teater. Och även om du inte gått många meter, så kan du undra om du kastade stenen hela vägen över gränsen. För ur högtalarna skvalar den ena svenska schlagerhiten efter den andra. Vad är det med svensk schlager i Norge? Har norrmännen aldrig varit med i Eurovisionen själva? Så populär som svensk schlager är i Norge kan man undra. Men jo, Norge har faktiskt vunnit hela 3 gånger, senast i år med unga herr Rybaks Fairytale. Den borde vid det här läget ha skapat sår i ganska många norska bögöron, oavsett hur bra den är! Men på "Elsker" blandas violen med svensk melodifestival och andra Eurovision-låtar. Så om du är obotlig schlagerbög, då är "Elsker" stället för dig!

SLM Oslo ligger på Rådhusgata 28, med ingång från Nedre Slottsgate. Stället är litet, men mysigt, med massor av skrymslen och vrån. Här finns leksaker för den som vill träffa andra och leka de lekar som sig bör på SLM. Om du är sugen på kul och du inte vill leka riktigt så hårt, så finns två bastuklubbar i Oslo , My Friend Club och Saunahuset Hercules.

Är vädret bra och du ledsnar på värmen och tempot i huvudstaden, kan du åka till badplatsen Huk. Det tar bara 23 minuter med buss nr 30 från Nationaltheatret mot Bygdøy o/Bygdøynes till Huk. Busbiljett köper du billigare på 7-11 eller Narvesen, norska Pressbyrån, än på bussen. 25 kronor en väg, dvs 50 kronor tur retur, eller om du ska åka flera sträckor samma dag, köp ett dagskort för 65 kronor.

När du väl är i Huk finns fina badplatser så väl för de med badbyxor som de som vill grillas i adamsdräkt. Första nakenstranden är nära hållplatsen där bussen stannar och här finns såväl män som kvinnor, homos som heteros. Lite längre bort, om man följer cykelvägen från bussen, finns ytterligare en nakenstrand. Den är enbart gay, fast då underlaget är sten så ta gärna med något att ligga på.

Vill du uppleva Oslo när du besöker huvudstaden? På ett par dagar hinner du med mycket! Den senaste attraktionen i världsklass är Operahuset, invigd för bara ett år sedan, 12 april 2008. Utvändigt som invändigt är det klätt med plattor av vit carraramarmor och byggnaden har redan vunnit många priser. Hinner du inte med en föreställning i en av operans två salar, gå åtminstone upp på operans tak och njut utsikten över staden och fjorden.

Har du inte varit i Oslo förut, missa då inte den världsberömda Vigelandsparken! Det är Norges mest besökta attraktion med över 1 miljon besökare årligen. Här finns ca 200 skulpturer av Gustav Vigeland som också designade själva parken. Den 17 meter långa Monolitten är svår att missa med sina 121 figurer i en och samma granitblock! Glöm inte "Sinnataggen" den arga lilla pojken som blivit Vigelands mest kända staty! Ta trikk (spårvagn) 12 hit från Aker Brygge.

Och just det, sen var det Aker Brygge. Härifrån har du tillgång till Oslos flotta rådhus, gamla Akershus fästning och själva bryggan som med sina 70 affärer och 40 uteställen blivit rena shopping- och restaurangparadiset. Tidigare var detta ett varvsområde, men varvet blev nedlagt 1982. Nu är det istället platsen där folk samlas för att åka med färjorna ut i fjorden till Nesodden med sina flotta naturområden. Om man har sådan tur att man har tillgång till fritidsbåt, finns här en småbåtshamn. Annars räcker det kanske länge och väl med en räklunch med tillhörande vin på en av bryggans många uteserveringar?

Har du inte varit i Oslo förut har du missat något. Var det länge sedan har mycket förändrat sig! Har du några lediga dagar i sommarvärmen? Låter shopping på Karl Johan, dans och dryck på Oslos uteställen, utsikt från Operataket, fjordbad, skulpturpark och räkor på bryggan som något för dig? Åk till Oslo redan nu! I morgon kanske det regnar!

Källa: http://www.qx.se
Dela med andra:    

Skriv kommentar
Arkivet