Stöd Ukraina

Trebs blogg

Torsdag 27 Oktober 2005 - Bosra
Resealbum: Dreamtrip

Bosra

Lat N 32° 31,10', Long E 36° 28,98'
Idag: +25 °C (77 °F)

Det är fem saker en god muslim ska göra; 1. Be fem gånger om dagen vid soluppgången, lunch, eftermiddag, solnedgång och på natten. 2. Göra en pilgrimsresa till Mekka en gång i livet. 3. Fasta under ramadan månaden. 4. Hjälpa de fattiga. 5. Högt och tydligt mässa ”Ha il Allah Mohammed ar rasul Allah”, fritt översatt ”Det finns ingen gud utom Allah och Mohammed är hans profet.”

Nu när är det bara en vecka kvar av ramadan så vi tyckte det var hög tid för oss att göra en ”ramadan”. Under ramadan får muslimerna inte äta, dricka, röka eller ha sex så länge solen är uppe.

Sagt och gjort. Som de flesta andra muslimer steg vi upp medan det fortfarande var mörkt för att äta frukost och hälla i oss så mycket vätska vi orkade dricka. Därefter gick vi till sängs igen. Muslimerna försöker ta det så lugnt och sova så mycket på dagarna under ramadan, istället är det full fart på kvällarna och nätterna.

Anneli och Catharina sov ända till klockan 11.00. Under tiden var Bert ute och fotograferade ruinerna i Bosra. Han träffade på en muslimsk man som ville att han skulle köpa Coka Cola i hans kiosk. Då svarade Bert ”nej tack, jag gör ramadan”. Gubben blev alldeles till sig och sträckte händerna mot himmelen och sa Allah, Allah och turisten Bert steg ordentligt i graderna i den mannens ögon.

Hungriga och törstiga som sjutton räknade vi timmarna till solnedgången. Det var svårt att tänka på något annat än den sugande hungern och ständiga törsten. Men muslimerna gör ju faktiskt det här varje dag i en hel månad, så för skams skull borde vi kunna stå ut en ynklig liten dag.

Vi lunch åkte de 12 milen till Damaskus. Efter en del letande i den hetsiga Damaskustrafiken hittade vi stället vi skulle bo. Bert var inte speciellt påverkad av fastan, men Annelis mage skrek och Catharina var helt vimsig i huvudet av för låg blodsockerhalt. Anneli fördrev tiden med att lösa Sudoku , men det gick tungt att tänka…

När vi var framme letade Anneli och Bert upp ett Internet café för att fördriva tiden och hitta något annat att tänka på de sista skälvande timmarna av dagens fasta. Catharina gjorde som muslimerna - sov istället.

När klockan började närma sig fem gick vi ut på stan för att hitta någonstans att äta. Vi var mycket stolta och nöjda över att klarat oss igenom vår ramadandag. Det var precis så jobbigt som vi trott. Nu fick vi äntligen både äta och dricka. Det har ju varit +28 grader idag och vi har inte druckit en droppe på hela dagen. Servitörerna på restaurangen var blixtsnabba. De vet att alla som kommer in vid solnedgången är vrålhungriga och vill ha mat bums.

Damaskus som är en hektisk storstad med trafikkaos och folkmyller blir alldeles tom och öde, nästan spöklik vid solnedgången. En förvandlig som tar mindre än 30 minuter. Alla affärer är stängda, ingen trafik, gatorna är folktomma för alla är nämligen hemma fullt upptagna med att äta dagens första måltid. Efter någon timme vaknar storstaden till liv på nytt och allt är som vanligt igen.
Dela med andra:    

Skriv kommentar
Arkivet
Visa alla

Senaste inläggen

Sundsvall
16 år sedan
Sundsvall
16 år sedan
Gävle
16 år sedan
Göteborg
16 år sedan
Kinnekulle Ring
16 år sedan