Stöd Ukraina

Hansiaxelssons blogg

Fredag 25 Oktober 2019 - Istanbul
Resealbum: Istanbul 2019

Bosporen

Eftersom vi inte gick in i Blå Mosken igår, ska vi göra ett besök i Nuruosmaniye Mosken idag. Så vi startar vår vandring uppför gränderna, trixar mellan dubbelparkerade bilar och på smala trottoarer. En krävande vandring för en del, lättare för andra. Serhat har ökat takten idag, så halkar man efter tappar man radiokontakten. Då är hans flagga bra att ha.
Mosken var otroligt fin med sin blåa heltäckningsmatta och alla fönster. Väggarna i olikfärgade marmorsektioner.
När vi var klara tar vi en genväg genom Grand Bazaar, för på andra sidan väntar vår buss.
Jag ska gå på bussen i den främre dörren och ser en flicka i sjuårsåldern som inte hör hemma i vårt sällskap. Hon står på första steget, och ropar: mamma det är fel buss, samtidigt som hon tränger sig ut igen. En dam, F, ur vårt sällskap försöker ge plats, samtidigt som flickans "mamma" och ytterligare 2 turkiska kvinnor tränger på. Allt detta går blixtsnabbt, men under tiden har "mamman" öppnat F´s väska och börjat rota i den.
Samtidigt står Serhat en liten bit därifrån och ser tumultet och reagerar blixtsnabbt. Han är utbildad militär och tidigare bodyguard, så han får tag i nackskinnet på "mamman" och konfronterar alla tre. F konstaterar att inget är stulet, så Serhat släpper iväg ficktjuvarna.
En skrämmande upplevelse för oss alla. Ett mycket proffsigt tillvägagångssätt. Serhat som varit guide i många år hade aldrig varit med om något liknande.
Bussen tar oss till båten Kaptan Ahmet Can nere vid vattnet. Nu ska vi tuffa uppför Bosporen och kolla på fina hus och byggnader. I en härlig, skön svalkande bris passerar vi även under en av hängbroarna till Asien.
Efter båtturen besöker vi Kryddbazaren. En riktig "turistfälla" i min mening.
Sedan bussas vi till Orientexpressens Järnvägsstation, där vi intar vår lunch.
Eftermiddagen ska tillbringas på Grand Bazaar. Fri tid. Hemgång på egen hand.
Serhat väljer att gå dit, så det är ju bara att knata efter. Självklart går det uppför och takten ökas. Vi sprids ut ännu mer och för att inte de sista ska gå fel väg får jag stanna och dirigera i hörnen. Vi tappar ändå bort 2 stycken som Serhat får leta upp.
Grand Bazaar är ju så enormt stort, 4000 butiker, så vi stannar inte så länge utan vandrar snart hem för att slappa. Vi ska ju ut på en gemensam middag under Galatabron till kvällen.
Bussen hämtar oss 19.15 och kör oss till Galatabron. Meze och fisk står på menun. Hmm.... en 5:a på en 10-gradig skala. Kvällen lider mot sitt slut och bussen, med tonade rutor, tar oss genom "Istanbul by night"...vi ser inte ett smack. Suck!
Trots det, ännu en händelserik och trevlig dag.

///Anne o Hans
Dela med andra:    

Skriv kommentar
Arkivet
Visa alla

Senaste inläggen

Brandlarm och flygplatskaos
38 veckor sedan
Rundvandring på Guinness
39 veckor sedan
Kilkenny Castle och Hurling
39 veckor sedan
Ring of Kerry
39 veckor sedan
Cliffs Of Moher
39 veckor sedan