Hansiaxelssons blogg

Söndag 27 Oktober 2019 - Istanbul
Resealbum: Istanbul 2019
Det tar oss 53 minuter att komma ut till flygplatsen, som numera ligger norr om Istanbul. Serhat är fortfarande med oss. Vi får mera information om historia och det sociala livet i Turkiet. Han är väldigt kunnig i det mesta.
Tack Serhat, om du läser detta.
Säkerhetskontroll, passkontroll och ny säkerhetskontroll. Vi får hjälp vid incheckningsapparaterna och vi tar farväl av vår guide.
Vår gate F12B ligger 17 minuters promenad bort, men först lite taxfree-handel och en lätt bit mat.
Flight TK1799 landar i ett regnigt Göteborg en halvtimma tidigare än planerat och vi blir hämtade med "privatchaufför".

En trevlig och intensiv resa med RolfsFlyg&Buss

///Anne o Hans
Lördag 26 Oktober 2019 - Istanbul
Resealbum: Istanbul 2019
Idag är det lördag. Vi ska på bussutflykt.
Vi startar klockan 0830 trixande mellan parkerade bilar uppför Piyer Loti Caddesi, tills det inte går att komma fram för en dubbelparkerad bil. Chauffören tutar och efter ett tag kommer det ut en herre som tydligen äger bilen. Han undrar vad problemet är. Återigen tjafs. Han vill inte flytta på sig! Serhat och vår chaufför går ut och till slut kör han argsint fram och parkerar på tvären! Mer bråk och till sist kör han iväg runt hörnet och försvinner.
Istanbul har 18 miljoner invånare, så det är trångt överallt. Alla vaknar kanske inte på rätt sida heller:)
Nåväl, vi fortsätter genom gamla sta´n vidare genom Taxim och över hängbron till den Asiatiska sidan där vi stannar på Beylerbeyi-palatset. Det är mycket trafikpoliser i området och Serhat lägger märke till att det cirkulerar civila vakter. Det visar sig att President Erdogan är i grannhuset.
Palatset i sig var bland det finaste och mest utsmyckade jag sett. Helt otroliga målningar från golv till tak. Handgjorda kristallkronor överallt. Detta var väl värt ett besök.
Vår lunch intar vi under fri tid i Kadiköy, en bit söderut. En stor del av de 18 mille turkar verkar vara här.....
Sen tar vi färgan tillbaks till Gamla Sta´n. Vi har även besökt en läderhandel under dagen. Hade tänkt mig en skinnjacka men de är allt för dyra.
Den första prislappen gäller inte, det är den andra som gäller....och det är ändå inte den som gäller, utan det går att få viss rabatt...och det är ändå inte det som gäller för man kan också förhandla sig till ett bättre pris.

///Anne o Hans
Fredag 25 Oktober 2019 - Istanbul
Resealbum: Istanbul 2019
Eftersom vi inte gick in i Blå Mosken igår, ska vi göra ett besök i Nuruosmaniye Mosken idag. Så vi startar vår vandring uppför gränderna, trixar mellan dubbelparkerade bilar och på smala trottoarer. En krävande vandring för en del, lättare för andra. Serhat har ökat takten idag, så halkar man efter tappar man radiokontakten. Då är hans flagga bra att ha.
Mosken var otroligt fin med sin blåa heltäckningsmatta och alla fönster. Väggarna i olikfärgade marmorsektioner.
När vi var klara tar vi en genväg genom Grand Bazaar, för på andra sidan väntar vår buss.
Jag ska gå på bussen i den främre dörren och ser en flicka i sjuårsåldern som inte hör hemma i vårt sällskap. Hon står på första steget, och ropar: mamma det är fel buss, samtidigt som hon tränger sig ut igen. En dam, F, ur vårt sällskap försöker ge plats, samtidigt som flickans "mamma" och ytterligare 2 turkiska kvinnor tränger på. Allt detta går blixtsnabbt, men under tiden har "mamman" öppnat F´s väska och börjat rota i den.
Samtidigt står Serhat en liten bit därifrån och ser tumultet och reagerar blixtsnabbt. Han är utbildad militär och tidigare bodyguard, så han får tag i nackskinnet på "mamman" och konfronterar alla tre. F konstaterar att inget är stulet, så Serhat släpper iväg ficktjuvarna.
En skrämmande upplevelse för oss alla. Ett mycket proffsigt tillvägagångssätt. Serhat som varit guide i många år hade aldrig varit med om något liknande.
Bussen tar oss till båten Kaptan Ahmet Can nere vid vattnet. Nu ska vi tuffa uppför Bosporen och kolla på fina hus och byggnader. I en härlig, skön svalkande bris passerar vi även under en av hängbroarna till Asien.
Efter båtturen besöker vi Kryddbazaren. En riktig "turistfälla" i min mening.
Sedan bussas vi till Orientexpressens Järnvägsstation, där vi intar vår lunch.
Eftermiddagen ska tillbringas på Grand Bazaar. Fri tid. Hemgång på egen hand.
Serhat väljer att gå dit, så det är ju bara att knata efter. Självklart går det uppför och takten ökas. Vi sprids ut ännu mer och för att inte de sista ska gå fel väg får jag stanna och dirigera i hörnen. Vi tappar ändå bort 2 stycken som Serhat får leta upp.
Grand Bazaar är ju så enormt stort, 4000 butiker, så vi stannar inte så länge utan vandrar snart hem för att slappa. Vi ska ju ut på en gemensam middag under Galatabron till kvällen.
Bussen hämtar oss 19.15 och kör oss till Galatabron. Meze och fisk står på menun. Hmm.... en 5:a på en 10-gradig skala. Kvällen lider mot sitt slut och bussen, med tonade rutor, tar oss genom "Istanbul by night"...vi ser inte ett smack. Suck!
Trots det, ännu en händelserik och trevlig dag.

///Anne o Hans
Torsdag 24 Oktober 2019 - Istanbul
Resealbum: Istanbul 2019
Kvart över 6 ringer klockan. Klockan 0700 ska vi äta frukost. En ganska enkel sådan visar det sig.
Istanbul är mycket kuperat, så det blir mycket upp och ner på de smala och stenbelagda små gränderna i Gamla Sta'n. Här och var är det trappsteg, trappsteg som inte alltid är lika höga. Kvart över 8 samlas vi och vår svensktalande guide, Serhat, delar ut hörapparater. Dessa kommer att vara nödvändiga när vi är så många.
Sen vandrar vi i sakta mak uppför gatan och sedan nerför till Hippodromen. Här finns det en urgammal obelisk och en del andra monument och byggnader som Serhat berättar om.
Nu börjar en 8 timmar (5 dagar!) lång historielektion. Vår guide är otroligt påläst och kunnig. Som han själv sa: är det tyst i hörapparaten mer än en kvart, är det fel på den.
Vi passerar Blå Mosken, utan att gå in, för den är under reparation och vi kommer ändå inte att se något för alla byggställningar. Vi går vidare till Topkapipalatset. Här tillbringar vi några timmar innan det är dags för lunch. Sen vandrar vi vidare till det fantastiska bygget Hagia Sofia, eller som det heter på Turkiska: Ayasofya. Hela tiden blir vi matade med historia och årtal av guiden. Som tur är bär Serhat på en pinne med den turkiska flaggan på, så att man kan se var han går i folkvimlet. Vi är ju över 40 stycken som vallas runt.
Tvärs över torget, under marken, ligger den gamla vattencisternen, som försörjde Istanbulborna med vatten förr i tiden. Då var den fylld med vatten, men nu vandrar man omkring bland de upplysta marmorpelarna som håller uppe taket. Vattnet transporterades i aquadukter och hämtades i bergen "långt bort". En imponerande anläggning!
Nu, 15000 steg senare, passerar vi obelisken igen på väg hem. Men Serhat har mer att berätta, så vi är inte hemma innan 16,30
Efter lite vila och en styrketår, går vi ut och äter. Men det blir bara runt hörnet.
En god "mixed kebab" och en flaska vin från Cappadokia.

///Anne o Hans
Onsdag 23 Oktober 2019 - Gothenburg-Landvetter Airport
Resealbum: Istanbul 2019
Vi kommer till Landvetter flygplats i god tid. Vårt flyg ska inte gå innan 10.55 . Vi provar att checka in i automatincheckningen. Fungerar inte. Som vanligt. Eller är det vi som inte klarar av det.
Så det blir incheckning på det gamla vanliga viset. Där man lämnar in väskan.
Turkish Airlines tar oss till den nya, enormt stora flygplatsen i Istanbul. Det tar nästan 20 minuter att gå till baggageutlämningen. Plus tiden i passkontrollen. Flygplatsen är ännu inte färdig. Detta är en av tre hallar!
Flygresan tar bara 3 timmar. Vår guide och våra medresenärer från Köpenhamn (och en från Oslo) har redan anlänt.
De från Stockholm landar 5 minuter senare. Men det tar en timma innan de kommer ut och vi alla 41 RolfsFlyg&Bussresenärer är samlade.
Efter ett visst ståhej mellan en busschaufför och vår guide, kommer vi fram till vårt hotell.
Vår guide, Serhat, står och reserverar en plats för vår buss. Det är ju en väldig massa bussar och bilar som ska hämta resenärer. En annat busschaufför blir irriterad, väldigt irriterad och flyger ut för att göra upp med Serhat, men som tur är hindrar andra honom. Serhat är iskall.
Incheckning på Hotel Grand Yavuz, mitt i gamla sta'n, gick bra och vi hade en gemensam middag på 7:e våningen, med utsikt över Bosporen.
Klockan är nu halv nio på kvällen och vi ger oss ut på en kort rekognoseringsvandring.
En kvällsöl på haket runt hörnet och sedan går vi hem.

///Anne och Hans
Tisdag 22 Oktober 2019 - Apelviken
Resealbum: Istanbul 2019
Imorron bitti bär det av till Landvetter för
flyg till Istanbul och 5 dagars sightseeing.

///Hans o Anne
Tisdag 12 Mars 2019 - Doha International Airport
tisdag 12 mars 2019
Vår taxichaufför dök upp precis som avtalat; 0530 på morronen. Hon tyckte att det räckte. Det tar ungefär en timma till KLIA från innersta´n, utan trafikstockningar. RM 130 hade vi kommit överens om. Och vi kom fram i så god tid att vi hinner med att äta frukost också.

Vi startar den drygt 8 timmar långa resan till Doha i Qatar och landar som planerat på Hamad International Airport. En supermodern flygplats. Här har vi god tid att checka in. Det sista passet är bara på 6 timmar, men dessa 6 timmar kändes otroligt långa av någon anledning. Vi blev omplacerade och fick platser nästan längst bak på rad 45J och K. Där börjar flygplanets kropp att smalna av, så det blir mindre plats. På utresorna hade vi 3 stolar att dela på 2, så då blev vi bortskämda med gott om utrymme.

Vi kommer iallafall fram till Köpenhamn till slut och ska hämta bilen som står i Sverige....nästan. Nåja, inte riktigt kanske, men P19 ligger långt ifrån ankomsthallen. Men det går tät busstrafik till parkeringsplatserna, så det är inga problem.

Efter en övernattning i Uvelse, så har vi nu kommit hem.

Jag har lagt in lite fler bilder som Ni kan kika på.
Hoppas det har varit lite nöje i att följa våra eskapader.

Mvh
Anne och Hans
Söndag 10 Mars 2019 - Koh Lipe
söndag 10 mars 2019 Kuala Lumpur, Federal Territory of Kuala Lumpur, Malaysia

Det blev ytterligare några härliga snorkeldagar på Koh Lipe, innan det blev dags att ta sig hemåt.
Klockan 0830 packar vi flakmopederna som ska ta oss över ön till färjeläget. Flakmopederna är snarare mopeder med sidovagn, med plats för baggage och passagerare.
I färjeläget startar så Thailänsk procedur med biljetter, boardingcard och passkontroll. Återigen behåller de passen för att dela ut dom på färjan.
En och en halv timma senare, stämplas vi in i Malaysisk passkontroll. En minibuss tar oss till Langkawi International Airport.
AirAsia's rutiner för maskinincheckning fungerar perfekt. Baggagetaggar rullar ut ur maskinen och vi får hjälp med att sätta på dom på våra väskor.
En dryg timma senare landar vi på KLIA2. Den "nya" inrikesflygplatsen. Vi har redan bokat en Van som som tar oss in till Swiss-Inn i Chinatown, Kuala Lumpur. Vi avbokade Concorde Hotell för att vi ville bo där det är lite mer liv och rörelse. Och det får man ju säg att det är på Petaling Street. En helt annan standard på hotell men också ett annat pris. Mycket billigare.

Tidigt idag tog vi en taxi till Mid Valley City, ett kämpestort köpcenter där Victorias...nånting ligger.
Det skulle köpas designade damunderkläder🤔. Finns tydligen inte på så många ställen. Vi män kikade på golfprylar och Samsungs lansering av S10'an.
Resten av dagen har vi haft religionskundskap.
Vi besökte ett kinesiskt tempel där det var full aktivitet och vi kom lite försent till ett bröllop, i ett hinduiskt tempel.
Sen vandrade vi vidare till Kuala Lumpurs vagga och
moske'en Masjid Jamek. Det var här, där 2 floder rinner ihop till en, som KL uppstod en gång i tiden.

Nu sitter vi och försöker hålla oss vakna, för imorron bitti 0500 kommer vår formel 1-förare Stennie och hämtar oss till flygplatsen. Hon hämtade oss där igår och vi tyckte hon körde otroligt bra i den täta trafiken.

mvh
Anne o Hans
Torsdag 7 Mars 2019 - Koh Lipe
torsdag 7 mars 2019 Satun, Thailand

Idag har jag ansat en palm. Ingen här på resorten verkar att bry sig om sådant. Nu var det ju i eget intresse som jag tog fram sågen och kapade de nedersta grenarna. De var ju ändå döda och uttorkade. Så nu kan jag ställa min solstol under palmen och få en härlig skugga.

Skillnaden mellan ebb och flod är drygt 2 meter, har vi konstaterat idag.
Klockan 12.00, när vattnet står som högst, gav vi oss ut för att snorkla. Man behöver inte ta sig mer än 50 meter för att stöta på de första korallöarna. Här är ju sandbotten, men överallt växer det upp små "öar" av koraller. Vattnet är kristallklart, med en sikt på säkert 20 meter, trots att långtailbåtarna grumlar det lite. och havet ligger lugnt.
Vi snorklar på c:a 2-3 metrs djup och vi ser ganska mycket olika sorters fisk.
Men klockan 1600 har vattnet sjunkit till 60 - 70 cm, då jag ger mig ut till en av "korallöarna". Fortfarande kristallklart vatten och man kan se koraller och fiskar mer från sidan. Lätt att ligga still och fota och filma. Riktigt bra och annorlunda snorkling.

Trots all fiskskådning idag, blev det grillad svärdfisk till middag..

Mvh
Anne o Hans
Onsdag 6 Mars 2019 - Koh Lipe
onsdag 6 mars 2019 Satun, Thailand
Äntligen lite riktig snorkling.
Wapi Resort ligger på Sunrise Beach. Resort låter ju ganska "flådigt", men så är det inte. Pengarna vi betalar för att bo här, är för att våra bungalows ligger på stranden. I övrigt är det en ganska vanlig backpackerstandard.
Igår intog vi en mycket enkel frukost. Rostat bröd, en "wiener"-korv, french toast och man kunde beställa omelett. Kaffe och en del jooser.
Medan de andra bänkar sig i solstolarna, drar jag på mig simfötterna och snorkeln. Ön Koh Kra ligger alldeles utanfor Sunrise Beach så den tänker jag runda. Det ska vara bra snorkling på utsidan av den ön. Det är en bra bit dit ut. Men vattnet är kristallklart, och en hel del koraller och fiskar att se. Det är motström, så lite jobbigt blir det. Men det brukar ju betyda att det är medström hem. Och det blev lättare, förutom att jag fick skavsår på högerfotens tår. Sån't får man leva med.

Jag ska försöka ladda upp lite bilder så Ni förstår vilket paradis vi hamnat på/i.
Vattner ligger på runt 30C och det är oftast näst intill spegelblankt. Regnsäsongen är ju slut.
Tidvattnet, som skiljer c:a 120-150 cm mellan ebb och flod, kan ju ställa till det för de 100-tals långtailbåtar som ligger utmed stranden.

Dagens snorkling smakar ju mera, trots ömmande tår, så vi bokar en halvdags snorkeltur till morgondagen.
Den startade 1300 idag. 5 olika öar/snorkelplatser hann vi med. Mycket flotta koraller, och en del fisk
500 bath/person i 4 timmar med privat långtailbåt.
Ganska överkomligt får man väl säga.

Prisnivån här på Koh Lipe är betydligt lägre än i Sverige.
Kanske inte när det gäller öl. En Chang på restaurang 60-90 Tbh. 40 i supermarket.

Nåväl. Imorron blir det altanen och stranden. Ja lite snorkling får del väl bli i kvällssolen.

Här är fantastiskt.
mvh
Anne o Hans

Sida:12Nästa