Stöd Ukraina

Ziestas blogg

Lördag 6 September 2008 - Skåne

Bland exotiska äppleträd i Skåne

Vart tar man med ett långväga besök för att visa hur vackert och mysigt Sverige är? Eller rättare sagt för att visa ett annat Sverige än västkustens klippor och Göteborgs storstadsmyller. Skåne tänkte jag. Lite annorlunda, vackert och rätt nära. Välkomnande släktingar i mitten av landskapet med kokkonstens gåva och ombonat gästrum var en annan fördel som Skåne kunde uppbringa. Sagt och gjort. Men var? Jag fick lite tips av snälla medlemmar i Reseguidens forum om sevärda platser och till slut beslöt vi oss för att styra kosan mot Mölle i väst och Österlen i öst.

Mysighet på en skala
På Österlen råder det inte direkt någon brist på mysiga pensionat och Bed & Breakfast. Beslutsamhet är dock inte min starka sida så det tog lite tid att välja vilka vi skulle övernatta på. Ska man visa upp Skåne från sin bästa sida vill man ju liksom att det ska vara sådär lagom mysigt; gärna korsvirkeshus, nybakat bröd till frukost, några spridda får och närhet till konsthantverk och gårdsbutiker. Det är lustigt vilka ord man faller för i beskrivningen på hemsidor och i broschyrer. Plötsligt sitter man där med en egenhändigt fantiserad bild i huvudet av hur gemytligt det är och tanken svävar bort bland blomstrande ängar, keliga gårdskatter och lokalproducerad hallonsylt. Tanken att åka till Österlen mitt i juli var vi tydligen inte ensamma om så det tog ännu lite mer tid att hitta ett boende som faktiskt hade lediga rum.
Utrustade med en packe broschyrer från skane.com kom vi så slutligen iväg. Solen lyste med sin frånvaro när vi åt lunch på en vindpinad rastplats vid Hallandsåsen. När vi lite senare kom fram till Mölle hade dock molntäcket spruckit upp och det var riktigt soligt! Med utsikt mot Kullens fyr och över det skummande havet passade vi på att ta en glass. En liten skylt med "Silvergrottan" pekade ner för den branta slänten mot havet. Fulla av energi efter glassen (nåja..) klättrade vi nerför slänten och över vassa stenar. Mäktig upplevelse med havet som piskade mot klipporna. Silvergrottan visade sig vara en märkligt fyrkantig tunnel in i berget. På vägen tillbaka tog vi en "genväg" genom ett stickigt buskage och kom sedan ut strax bakom fyren.
Mer än så hann vi tyvärr inte med att se av Kullabygden och Mölle för sedan bar det av mot släktbesök i mellersta Skåne. Morgonen efter körde vi vidare mot Kivik och resans första Bed & Breakfast: Killegården. Ett gott val visade det sig! Det obligatoriska korsvirket, mysig innergård med kullerstenar och trevligt inredda, små rum. Utrustade med (på B&B) hyrda cyklar trampade vi sedan mot Kiviks hamn där vi åt färsk fisk och drack kall öl i solskenet (i själva verket åt jag lökpaj och drack vatten men det låter inte riktigt lika charmigt…).
Mätta och belåtna fortsatte vi cykelturen förbi fält efter fält med äppleträd till mitt ressällskaps stora förtjusning. Han hade aldrig sett äppleträd förut. Fascinerande. Jag har aldrig förut tänkt på äpplen som exotiska men ”downunder” är det tydligen rätt ovanligt med själva träden. Vi utforskade dem närmare på Kiviks äpplemusteri och cyklade sedan vidare mot Stens huvuds nationalpark där vi efter en brant promenad kunde njuta av en fantastisk utsikt över skogen och havet. På kvällen åt vi sedan på en charmig liten krog (läs: pizzahak) inne i Kivik.
Morgonen efter körde vi, efter ett fotostop vid Vitemöllas badhotell (på engelska blir det väldigt lustigt när det med stora bokstäver på hotellets framsida står "bad hotell" (dåligt hotell)), söderut med några omvägar för lite konst, hantverk och lokalproducerade delikatesser. Det känns som om det finns ett galleri eller gårdsbutik bakom varje avfartsväg på Österlen. Flera av just de som vi hade tänkt att besöka lyste dock med sin frånvaro, eller vi hittade i alla fall dem inte.

Efter lunch i Simrishamn kom vi på eftermiddagen fram till Skillinge och B&B nummer två: Östangård. Möttes av ett enormt rum med högt i tak, tjusig inredning och stora glasfönster mot fälten. Rena bröllopssviten! Till middag blev det ”räksallad med handpillade räkor” i Brantevik.
Sista dagen styrde vi kosan norrut igen. Hann dock med ett par stopp på vägen. Blev en glass på Olof Viktors gårdsbageri och några inköp i kryddbutiken Österlenkryddor. Just nu är potatissalt väldigt populärt, informerade den trevlige mannen som ägde stället oss om. Tydligen ett bra säljargument för vad lämnade vi butiken med om inte varsin burk potatissalt.
På Johannamuseet förflyttade vi oss tillbaka i tiden bland gamla prylar av alla de slag; hushållsredskap, leksaker, cyklar, symaskiner.. Och så en temautställning med saker som folk samlar på. Allt ifrån sand från resor till häxor och hästar. Och en gedigen samling mjölkpaket från hela världen. Sista stoppet i Skåne blev på Bodarpsgården där det var hallonfestival. En fika i solskenet mitt bland de doftande hallonbuskarna är ju aldrig fel.
När vi lämnade Skåne avslutades de tre trevliga dagarna med hällregn så man knappt såg handen framför sig. Inte så fel att börja arbetsveckan dagen efter med ösregn dock. :-)

Här bodde vi
http://www.killegarden.se/ i Kivik och Östangård http://www.ostangard.nu/ nära Skillinge
Fler B&B på Österlen finns här: http://www.visitosterlen.se/link.asp?m=2&ID=BO&link=b&lang=SE
Dela med andra:    

Kommentarer
Ellinor säger:
Ska nog ta mej en sväng till Skåne snart, det verkar väldigt mysigt! :) Jag har bara varit i Malmö och Helsingborg typ, pinsamt...
Postat 2008-09-06 16:43  Anmäl

Skriv kommentar
Arkivet

Senaste bildkommentarerna

Lucas2-
Lucas2- säger om Ziestas bild "Färgglad solnedgång i Brantevik":
Snart 25 år sedan senaste besöket i Brantevik. Känns som om det börjar bli dags för återbesök.
13 augusti 2008 23:17
Crista
Crista säger om Ziestas bild "I'm the king of the world! :-)":
Härlig bild....men tänk så små vi är ändå...
13 augusti 2008 20:32