Stöd Ukraina

Ziestas blogg

Onsdag 16 September 2009 - Singapore

Avsked och Singapore (+forts Roadtrip: Toagrodor, grashoppor och skyfall)

Hejsan igen,

Nu ar jag egentligen framme i Singapore.. men fick ju aldrig avslutat storyn om roadtripen sa den kommer nedan...

Sista vardagarna i Darwin borjade T jobba igen sa jag fick roa mig sjalv.. Tog det mest lugnt, akte in till stan en svang..
Under helgen hann vi sedan med 3 marknader: Parap market, Rapid Creek market och Mindil Beach Market. Verkar som Darwin har en forkarlek for marknader.. massa goda matstand och harliga farskpressade fruktjuicer.. och sa lite av varje annat... smycken, batikfargade grejer, konstverk... En av marknaderna var dock mer en frukt- och gronsaksmarknad som tydligen besoktes mest av stadens asiatiska befolkning. Kandes absolut inte som man var i Australien langre.. Sen besokte vi nagra av Ts arbetskamrater ocksa, tva indiska familjer och fick lite 'akta' indisk mat! :-)

Sedan kom ju den dagen som jag befarat... avresedagen..... Usch. Angrade mig ordentligt att jag inte stannade nagra extra dagar i Darwin istallet for att aka till Singapore.. men som T sa klokt, det hade ju inte blivit lattare om avskedet skett nagra dagar senare.. Och nu sitter jag har och deppar i Singapore. Snyft. Har forsokt shoppa bort deppigheten men jag ar alldeles for dalig pa att shoppa for att det ska funka...
Men det ar ju bara ett ar kvar till nasta gang vi ses....... *suckar*

Hostellet ar iallafall frascht och fint.. Footprints. Ratt nytt tror jag. Ligger mitt i Little India med massa trevliga vegetariska restauranger. Ska bara forsoka uppskatta dem ocksa.. Imorgon kanske deppigheten slappt. Da tar jag dock bussen till Malaysia. Over dagen bara.. sa det blir verkligen en kort titt pa Malaysia.. Bussarna till Mersing = badort vid havet var tyvarr uppbokade sa det fick bli en trip till Melacka.

FORTSATTNING OM ROADTRIPEN

TOAGRODOR, HOGLJUDDA GRASHOPPOR OCH ETT AVSLUTANDE SKYFALL

DAG 4 Burketown till Lawn Hill

Morgonen efter var 'the topic of the morning' pa campingen nattens party i en av campingstugorna som tydligen hallt flera (ofrivilligt) vakna.. Bada vara tva 'grannar' undrade om vi inte hade blivit storda.. Konstigt nog inte. Trevligt pa ngt vis pa en campingplats. Folk som smapratar med varandra.. var ska ni.. var har ni varit.. var nagonstans ar hemma.. Som den lilla kvinnan som jag motte kvallen innan nar jag skulle duscha, som suckade och sa 'dags for kvallsduschen igen.. nastan igen ide nar man blir smutsig sa fort igen.. speciellt om fotterna..' Givetvis forstod jag precis vad hon menade.. Den roda sanden fastnar overallt.. Kvinnan berattade vidare att de hade husvagn och hade akt fran Normanton dar vagen tydligen varit valdigt 'rough'.. nar de stannade och gick in i husvagnen hade kylskapsdorren oppnats under farden och allt dar i hade ramlat ut! Vilken syn det maste ha varit.. Nu hade de spant fast den ordentligt sa hon..

En bit ifran Burketown stannade vi vid Leichhardt Falls, ett fint, men inte sa vattenfyllt, vattenfall.

Naturen utmed vagen forandrades lite och borjade likna rena savannen med torrt gult gras och hoga trad med grona lov pa toppen. Hade inte forvanat mig om det plotsligt kommit giraffer spatserande.. (eller jo.. det hade det nog.. :-)

Pa lunchen stannade vi vid Gregory Downs Pub dar vi at en 'lyxlunch' i form av varm smorgas med sallad. Kandes valdigt lyxigt jamfort med kex i bilen.. Istallet satt vi dar pa verandan i skuggan.. Lagom bris. En kall ginger ale. Goda mackor. Vad mer kan man begara? :-)
Nar jag sedan gick pa toa kikade ett par sma ogon ut genom halet dar spolknappen sitter. Jag fick ett infall och lyfte pa toaborsten som stod pa tanken och sedan pa sjalva tanklocket.. Oj! En stor groda och sakert 4-5 sma var dar.. Jag fotade pa som bara den.. Blev sa exalterad att jag glomde av att jag fotade ner i en toalett.... ha.. Det kom ingen som tur var.. Annars kunde jag ju ha skyllt pa att jag var turist.. De brukar ju vara lite konstiga.. ;-) Nar jag gick tillbaks till bilen insag jag det bisarra i situationen och torkade handerna (och kameran) pa en antibakteriell vatservett...

Vi kom fram till Adels Grove - campingen vid Lawn Hill - redan pa eftermiddagen. Campingen visade sig vara mycket mer 'vild' an de tidigare.. massor av trad, palmer, och snar.. som att campa mitt i en skog.. och sa MANGDER av stora (ca 1 dm) grashoppor som hoppade runt i traden. De var dessutom valdigt hogljudda.. lat som det regnade.. Jag hade ingen lust att sova helt utan 'tak' med en massa grashoppor runtomkring sa vi satte upp taltet. Sedan gick vi en promenad till en 'lookout' for att kolla pa utsikten och tog ett dopp i en flod pa vagen tillbaka. Blatt vatten och massor av palmer runtomkring. En riktig oas. Otroligt harligt efter de varma dagarna i bilen. Enda kruxet tankarna pa krokodiler och ormar da (i vanlig ordning).. men stod ingen skylt sa det kanske inte var nagon risk...

Middagen lagade vi pa gasolkoket och satt sedan dar i morkret och lyssnade pa grashopporna. Exotiskt varre! Nattens toalettbesok fick dock T folja med mig pa... Toaletterna lag en bit bort genom graset och buskagen med okanda djur...

DAG 5 Lawn Hill till Camooweal

Vi hade planerat att ga upp riktigt tidigt for att undvika den varsta hettan under vandringarna i nationalparken men det lyckades tyvarr inte riktigt. Sedvanlig frukost med bonor och kaffe.. Duschen den morgonen blev dock ett kapitel for sig.. Jag undvek den forsta duschen eftersom dar satt en enbent spindel pa vaggen. Gick istallet in i den andra.. Nar jag redan klatt av mig upptackte jag dock att aven den hade en inneboende spindel. Duschade med glasogonen pa for att kunna halla koll pa den...

Nar vi till slut plockat ihop taltet och kort till vandringarnas startpunkt var klockan redan efter 9 och dagens hetta hade borjat gora sig pamind.. Inget att gora at dock utan vi fyllde pa vattenflaskorna och gav oss ivag pa den forsta vandringen mot Indarri Falls. Var en ratt latt promenad.. bara sista biten som var lite backig upp mot ett kron. Utsikten som motte oss daruppe var som att plotsligt komma till en oas! Efter att ha vandrat bland rod sten och torrt gras mottes vi av palmer, blatt vatten och tva porlande vattenfall. Fantastiskt vackert! Vi klattrade ner for den branta slanten mot vattnet. Sag valdigt inbjudande ut (trots skylten.. stod ju bara 'swim with care', inte 'dont swim'...) men tyvarr hade vi lite ont om tid sa bestamde oss for att bada efter nasta vandring istallet. Vi klattrade tillbaka upp igen och vandrade sedan utmed kronet till Duwadarri Lookout med fantastisk utsikt over gorgen och floden. Langt darnere skymtade aven nagra kanotpaddlare. Det hade nog varit harligt! Nasta gang kanske..

Sedan vandrade vi nerat igen mot parkeringen.. Klockan var narmare 12 sa jag borjade kanna av varmen ratt rejalt. Drack ur mina vattenflaskor och sa at vi lite i skuggan vid bilen innan det var dags for vandring nummer 2. Denna vandring gick utmed floden genom snar och palmer.. massor av grashoppor aven har som flog upp da vi kom forbi deras buskar.. kandes nastan lite sagolikt.. hela luften var full av dem.. som alvor liksom.. :-) Floden minskade och blev mer en liten a.. nagra pooler liksom.. klart vatten med massa sma fiskar.. och tropiskt med palmer. Har fick det bli ett dopp! Tyvarr var vattnet inte riktigt sa kallt och svalkande som jag hade velat... men harligt anda..
Vi vandrade tillbaka.. at lite lunch vid bilen och sedan var det dags att bege sig ivag igen. Jag somnade i varmen och vaknade en stund senare da vi stannade for att titta pa gamla fossiler fran jattefaglar och ur-krokodiler vid en liten kulle mitt ute i ingenstans. Lustigt nog fanns dar anda en toalett.. Med toapapper!!

Stoppet for natten blev Camooweal dar vi at pa puben med det lustiga namnet Post Office Hotel... Inte sa mycket till vegetariskt utbud dock. Jag at de tva tillbehoren man kunde valja pa.. 'salad' och 'vegies'.. visade sig dock vara en riktigt fargglad och varierad tallrik..

DAG 6 Camooweal till Dunmarra

Tyvarr blev det en mycket seg natt i Camooweal.. I ett hus i narheten av campingen spelade de hog musik hela kvallen... och natten.. och morgonen... forst vid 7 nar vi gick upp sa stangdes musiken av och partyfolket ragglade hemat.. Vi skippade bon- och kaffefrukosten och akte istallet och kikade pa nagra grottor innan vi atervande till Camooweal och at en 'cooked breakfast' pa Shell Roadhouse. Har fick vi aven chansen att se den ovanliga 'bullaroon' (blandning mellan tjur och kanguru... en staty av den alltsa.. ja vad gor man inte for att fa turisterna att stanna vid ens roadhouse... och det funkar ju uppenbarligen for sjalvklart fotade vi den.. och handlade.. :-)

Dagen bestod sedan framst av resande och nagra olika road house.. bland annat Three Way Roadhouse dar vi at lunch (vid det har laget hade vi helt gett upp campingdieten pa konserver och kex..). Inne pa puben fanns massor av foton och minnestexter och skyltar om folk som varit stamgaster pa puben dar.. men som nu gatt bort. Mest lastbilschaufforer. Maste vara ett annorlunda liv att kora lastbil. Fram och tillbaka.. och fram och tillbaka.. och tillbaka och fram... antar att folket pa pubarna och bensinmackarna blir som deras arbetskamrater..

Blev en fin solnedgang innan det blev beckmorkt och vi kom fram till Dunmarra Roadhouse for annu en overnattning. Vi at i puben som t.o.m hade vita dukar! Inte sa vanligt i bushen.

DAG 7 Dunmarra till Darwin

Under natten borjade det konstigt nog regna sa vi fick ga upp och lagga over vindskyddet over taltet och flytta in grejerna under bilen. Aven har blev det en 'cooked breakfast' innan det var dags att ge sig ut pa vagarna igen.

Vi stannade en kort stund pa Daly Waters Pub, en pub som verkligen verkar forsoka fa folk att stanna till dar... mest backpackers tror jag... Inredningen bestar av en marklig samling minnesprylar som folk har lamnat... bh:s, sedlar fran olika lander, visitkort, studentleg, badges, flip flops.... m.m..

Sedan var vi tillbaks i Mataranka dar vi passade pa att bada pa tva olika stallen. Forst vid Rainbow Springs i Mataranka Thermal Pool.. Vandrade en bit genom palmskog fulla av 'flying foxes' - en slags fladdermus. De hangde som klasar overallt i traden. Forst kunde man tro de var kokosnotter.. Tyvarr bajsade de illgult ner pa stigen under.. och lukten var darefter.. Sjalva poolen var dock fin med 34 gradigt vatten, men konstgjord.

Nasta kalla, Bitter Springs, lag en bit ifran campingen vi overnattat pa for knappt en vecka sedan. Inga flygande ravar har.. Bitter Springs var mer som en lang a.. inbaddad i vass och palmer.. och med alldeles klart vatten. Tanken var att man skulle ga i pa ett stalle och flyta med.. och sedan ga upp en bit langre fram.. Vi vandrade dock framat stigen och kom till stegen dar man skulle ga upp.. lockande att hoppa i.. sa jag gjorde tvartom och simmade motstroms till forsta badtrappan medan T gick runt tillbaks med vara grejer. Sedan blev jag sugen pa att prova det at 'ratt' hall ocksa sa jag hoppade i igen och flot med... Betydligt lattare an att simma mot strommen! :-) Harlig upplevelse (aven om det aterigen garna hade fatt vara lite kallare.. nu var det mer badkarsvarmt).. Dock lite otackt pa sina stallen dar snaren och vassen blev tatare.. och sa flot en del mosiga, bruna saker runt i vattnet.. men jag tror bestamt att det var mossa och vaxtdelar! ;-)

Utbudet av lunchstallen var inte sa stort i Mataranka sa istallet fick det bli en sen lunch i ett soligt och varmt Katherine medan vi laste i tidningen att det varit 36 grader varmt under veckan. Inte konstigt att det kants hett!

Sedan blev det plotsligt kyligare i luften.. det doftade regn.. och blev bara morkare och morkare pa himlen. Borjade dugga och slutligen osregna. Rena skyfallet! Blixtrade en del ocksa.. och nar det blev kvall sag delar av horisonten alldeles rod ut.. Marklig syn. Visade sig vara skogsbrander, antagligen p.g.a blixten. Nar vi korde forbi ett litet buskage med trad glodde det fortfarande. Marklig syn i den svarta natten. De slacktes dock av skyfallet.

Sa efter en vecka med klarbla himmel och enorm hetta avslutade vi resan med ett rejalt skyfall!
Dela med andra:    

Kommentarer
Ahr säger:
Får ont i hjärtat när jag läser om avskedet. Vi ska göra vårt bästa med att dränka dina sorger med jobb, när du kommer tillbaka :)
Postat 2009-09-17 09:37  Anmäl
Ellinor säger:
Klart man kan shoppa sig lycklig! Det är bara en fråga om hur hårt man går in för det. (?) Hoppas du får det bra på turen till Malaysia. :)
Postat 2009-09-16 16:47  Anmäl

Skriv kommentar
Arkivet