Volentär på ranch?!

Av Maalinr
16 mars 2019 20:54
Visningar: 1788
Någon som volentärarbetat på en ranch som kan komma med lite förslag? Har kikat runt lite men hittar inte så mycket, vill helst till Utah, Nevada, wyoming osv. Tacksam för alla tips och förslag!! :))
17 mars 2019 18:54 (redigerad)
Problemet är att det är ytterst svårt att göra det lagligt, om det ens är möjligt.

Som svensk kan man resa till USA utan visum under det så kallade Visa waivor-programmet, det enda som krävs är ett inresetillstånd, sk ESTA.

När man reser på ESTA, eller det likande B1/B2-visumet, får man absolut inte göra något som helst arbete, oavsett om det är betalt eller inte. All form av aktivitet som en amerikan skulle kunna få betalt för är helt förbjudet att utföra. De enda undantagen när det gäller volontärarbete, är sådant ”arbete” som till sin natur är volontärarbete, dvs som inte skulle utföras av en amerikan i alla fall samt vissa kulturutbytesprogram som är godkända av amerikanska myndigheter i förväg. Att jobba på ranch, även obetalt, är helt klart en aktivitet som amerikaner skulle kunna få betalt för och därför får du inte göra det utan att arbetsvisum.

Arbetsvisum (H1B) är väldigt svårt att få och de tar slut direkt när årets kvot släpps och de är till för personer med hög utbildning eller speciell kompetens. Dit räknas inte heller att jobba på en ranch. Det finns även arbetsvisum för tillfälliga jobb inom jordbrukssektorn (H-2A), men dessa är bara tillgängliga för personer från vissa länder, och jag är ganska säker på att Sverige inte är ett sådant land.

Det som möjligen skulle kunna fungera är att det göra som en form av utbildning, om det är det du är intresserad av. Men då måste du lösa det via en seriös utbildningsinstitution. Då skulle man möjligen kunna tänka sig att du kan kvalificera till ett sorts praktiskt utbildningsvisum (H-3-visum) för träning i något som du kan inte hitta i ditt hemland. Det här är något av ett långskott, men jag är tveksam till att det går att volontärarbeta på en ranch på något annat sätt utan att bryta mot amerikansk arbets/invandringslagstiftning.

Att chansa och göra det olagligt skulle jag verkligen inte rekommendera. Det är olagligt, du riskerar att bli deporterad och få mycket stora problem att besöka USA i framtiden och förmodligen gäller inte försäkringar heller. Du riskerar alltså att fara väldigt illa om du har otur, så gör inte det.
Av Birgere
17 mars 2019 22:04
Tyvärr så är det Jens skriver helt korrekt.
Men du kan leta efter farmar som bedrivs av någon kyrka alternativt har jag för mig att det kan gå att hitta någon typ av ekofarmar. Här får man bo i tält och ska visst få mat men inte betalt.
18 mars 2019 00:04
I så fall kan det (kanske) falla under någon form av kulturprogram eller liknande. Men verksamheten måste i princip bedrivas utan vinstsyfte för att kunna kvalificera för den typen av program, och det är väldigt viktigt att du får papper på att det är just en sådan verksamhet där man kan volontärarbeta lagligt och inte bara lita på att de säger att det inte är några problem.

I slutänden är det bara du själv som står där med massor av problem om det går dåligt och då kommer ingen hjälpa dig, framför allt inte ranchen som ”lurat” turister att jobba olagligt hos dem.

Hoppas att du hittar en lösning som fungerar, för det låter som ett riktigt kul äventyr!