Tips inför att resa ensam

24 mars 2015 11:18
Visningar: 459
Jag ska resa ensam till Wyoming i augusti och bo på en ranch i en månad med okända människor. Detta är första gången jag reser ensam och skulle gärna vilja ha lite tips om vad som är bra att tänka på när man reser själv.
Av Birgere
24 mars 2015 11:50
Det är väl inte så mycket själva resan som är speciell utan uppehället. Var social, öppen, självkritisk och klanka inte ner andra med någon fjantig svensk "vi vet bäst" mentalitet. (mao agera inte som Wallström)
Ska du trivas på farmen måste du trivas med folket runtomkring dig.
Av Peter_o
24 mars 2015 13:15
Som ensamresande yngre kvinna bör du nog vara beredd på att imigrationsmyndigheterna kommer att syna dig lite extra. Så du bör ha alla papper tillgängliga inkl telefonnummer till de du ska bo hos.

De är ju på alerten då de kan misstänka att någon tänker jobba illegalt i USA.

Jag antar du har tagit reda på om du kan åka på ESTA eller måste ha visum för den typen av resa du gör (jag vet ju inte om det är en regelrätt semesterresa eller om du ska arbeta för fritt uppehälle).

/PeterO
24 mars 2015 13:28
Tack för era svar. Självklart ska jag ha en öppen och trevlig attityd :-) jag är ödmjuk och öppen så den biten är jag inte orolig för. Jag är mest rädd för själva resandet med flygningarna, ingen reskompis att bolla med osv. Rånrisken för mig som ung ensam tjej. Samt nervöst inför allt med tullen, att man säger fel för man är nervös.
Detta är en typ av volontär/äventyrsresa som jag betalar för. Mestadels ska vi rida och åka på utflykter t bla yellowstone.
24 mars 2015 14:30
Med risk för att vara ute på hal is, då jag inte hittar någon källa på det, så vill jag påstå att det inte är tillåtet att ens arbeta gratis s a s utan arbetstillstånd (eller visa som ger rätt att arbeta). Så förhoppningsvis är detta ett rent "läger" du skall på, d v s du har betalat för aktiviteter som kommer ske och du kommer inte arbeta. Här är naturligtvis gränsen svårdragen då man väl alltid som ryttare arbetar (mockar o s v) i stallet.

Vad gäller tipsen till en ensamresenär - var bara ärlig och uppriktig i tull och gränskontroll. Det är inget att vara nervös för om du har alla papper iordning och har rent mjöl i påsen. Svara på frågor utan att tramsa.

På samma sätt som du hemma i Sverige håller dig ifrån suspekta och otrevliga områden gör du det på resan. Var landar du i USA och hur tar du dig vidare? Bara flyg? Buss? Tåg?
25 mars 2015 08:40
Ja detta är en vanlig "dude ranch" som dom kallar det. Alltså en renodlad semesterresa. Dom har t om en hemsida där dom marknadsför det som det så jag får väl bara hänvisa dit om dom undrar.
Jag har ju dessutom bokat hemresa innan jag åker dit.

Jag ska mellanlanda i Denver och sen landar jag i Cody och där blir jag upplockad av någon från ranchen som kör dit mig :-)
När man mellanlandar inom USA behöver man ansvara för sin egen väska eller sköts d automatiskt?
Av Peter_o
25 mars 2015 13:24
Du måste alltid ta ut väskan vid första landning i USA och själv förs den genom tullen. Därefter lämnad du den, fråga närmaste personal om var.

Ta gärna skälv med en utskrift på hemsidan, de kanske blir imponerade av att du är väl förberedd.

/PeterO
25 mars 2015 21:30
Ånej, jag måste alltså hämta ut väskan två gånger under samma flygresa :( vilket meck och stressmoment. Tack för svar
Av Birgere
26 mars 2015 00:50
Citerat från Havannaa:
Ånej, jag måste alltså hämta ut väskan två gånger under samma flygresa :( vilket meck och stressmoment. Tack för svar
Inte speciellt stressigt, väskan brukar vänta på dig när du tagit dig igenom passkontrollen, sedan får du kanske dra den 100m genom tullen och sedan lägga upp den på ett rullband igen innan du går vidare mot din nästa gate.