Förslag på presenter från Sverige

Av Nooni
17 sep. 2015 11:24
Visningar: 32105
Jag har varit i USA flera gånger men ska nu åka och träffa några amerikanska vänner som jag aldrig träffat i "hemmiljö" tidigare. Därför tycker jag det är trevligt att ta med något härifrån som gåva. Tänkte som en kul grej att fråga här efter tips på kul/bra grejer som kan tänkas uppskattas,lite utanför boxen med dalahästar m.a.o :o)
//Nooni
Av Peter_o
17 sep. 2015 12:34
Citerat från Nisse2ears:
En osthyvel kanske :)
Ja, det är verkligen en "kul/bra grejer som kan tänkas uppskattas,lite utanför boxen". Jag träffade nyligen en amerikan som inte förstod hur den fungerade.

Hårt bröd ligger väl redan i boxen.

/PeterO
Av Nooni
17 sep. 2015 12:47
Ja det är ju en jättebra grej! Osthyveln är väl lite doldis i stora delar av världen!
Knäckebröd hittar man lite varstans nu. När jag bodde i Milano i början på 80-talet kunde man köpa Wasa Husman på VISSA apotek.....haha :D Gärna förslag på annat ätbart också som passar att ta med.
17 sep. 2015 12:59
Salt godis! Men var försiktig för saltet smälter gärna bort om man tagit plockgodis i en plastpåse. Turkisk peppar är förvisso inte svenskt (danskt?) men dock en favorit och rätt så typisk för vad många svenskar gillar.

Jag har för mig att de har "Swedish fish" i USA som är fruktsmak - men kanske vår salta sillar skulle bli ett bra komplement :)
Av Nooni
17 sep. 2015 14:04
haha JAG älskar surströmming! men du tror inte att det skulle kunna tänkas klassas som biologiskt eller kemiskt stridsmedel då? :P
17 sep. 2015 14:09
Citerat från Nooni:
haha JAG älskar surströmming! men du tror inte att det skulle kunna tänkas klassas som biologiskt eller kemiskt stridsmedel då? :P
Förmodligen.
Av Nooni
17 sep. 2015 14:17
Änglaspel!! perfekt!
17 sep. 2015 14:21
När ni pratar om Änglaspel så kommer jag att tänka på vanliga elektriska adventsljusstakar. Kanske stjärnor också?
Jag hade vänner i sydafrika som köpte med sig adventsstakar. Man bör väl hålla med några reservlampor då också.
Av Nooni
17 sep. 2015 14:27
Jamen perfekt det med ju! Eftersom jag ska åka i oktober är jag för en gångs skull glad att de börjar så himla tidigt med julsaker! :P Vad bra det här är att få hjälp att gräva lite i minnesskrymslena och komma på saker! :D
17 sep. 2015 15:15
Det är möjligt att svenska julsaker finns på IKEA, det kanske förtar lite av det unika.
Av Hawaii
17 sep. 2015 17:26
Finessen är väl att hitta något som de kommer att tycka om, och förhoppningsvis använda, och faktum är att det allra mesta nu finns att köpa i USA. Antingen på IKEA eller i "vanliga" affärer. Det enda jag kan komma på, rent allmänt och av det som nämnts ovan, som jag inte tror finns i USA: salt lakrits. MEN, detta faller under rubriken "acquired taste". (Vet av erfarenhet). Man ber en amerikan att provsmaka, och med 99% sannolikhet kommer han/hon att spotta ut det. Osthyvlar kan man också inhandla här (även om man får ge dem en kort instruktion hur den ska användas!). Tycker själv att Kosta Boda tallrikar etc. är en trevlig gåva. Något elegant som kan användas. Jo, det finns också att köpa i USA, men chansen är att de inte har något, och det blir säkert något som uppskattas OCH som kan användas regelbundet, och som har en speciell anknytning till besöket.
17 sep. 2015 17:48
Hawaii - ja bra, jag tänkte faktiskt också på svenskt glas/kristall.

Vidare tycker jag du har en poäng med vitsen med en present - men jag är också sådan som tycker att en present inte måste vara seriös. Jag tänker t ex på att smaken är som baken - att välja en fin vas kan vara att kasta pengarna i sjön om jag inte vet att mottagaren har samma smak. Jag har fått många skålar och användbara saker som jag helst vill lämna till Myrornas oavsett pengavärde.

Men nu skall inte jag motivera mera vilken presenttyp som JAG föredrar - det är ju upp till Nooni att välja bland förslagen. Hon (du) vet ju bäst hur hon (du) vill göra. En kombo av användbar och skojpresent är kanske det bästa - saltlakrits i glasskål :) Dock tycker jag inte surströmming i en skål är ett bra förslag - oavsett vad mottagaren tycker om surströmming ;)
17 sep. 2015 18:06
I stort sätt allt finns numera på IKEA. Våra amerikanska vänner vill bara att vi ska ta med...Slotts Senap!!!

Det finns en bok som heter Things Swedish (om jag kommer ihåg rätt) den blev uppskattad!

Det där med änglaspel var bra, det tar vi med i år!
Av Birgere
17 sep. 2015 18:34
Om jag funderar lite på vad man som utlandssvensk önskar sig för att det inte går att få tag i har ju ändrats över åren. För 20 år sedan var ju en dagstidning det bästa man kunde få men något som stått sig säkert i 50 år är OLW Ostbågar. Visst finns det liknade i USA men smakar inte alls lika. Har säkert fraktat hundra påsar dom senaste 25 åren över hela världen. Även vissa brödsorter tex LingonGrova har stått högt på önskelistor.
Mer varaktiga saker är det ju naturligtvis Svenskt glas som nämnts.
Av Myran10
17 sep. 2015 20:16
Om det är en familj som gillar att baka och laga mat så finns Sju sorters kakor översatt till engelska. En bok med svenska nubbevisor (finns på engelska) kan vara kul tillsammans med svensk snaps av ngt slag. Ekelunds handdukar/dukar m.m. finns med en del "svenska motiv" som midsommarstång och älgar - lätt att ta med sig och kan passa om inte annat som gästhandduk på toaletten. Läkerol & lakrits. Kalles kaviar.
Av Nooni
17 sep. 2015 20:37
Mycket bra tips och åsikter! tack å tack! :) Jag ska besöka två ställen,det ena har ett IKEA inpå knutarna, och det andra har bra många mil dit. Så det som man kan hitta på IKEA går bort till nr1, men kan passa på nr2. Blandat "fint" och lite kuligt blir nog bäst. Svenskt glas eller porslin blir jättebra, kanon med saltlakrits till, och ostbågar,OLW....haha ja de där de har smakar inget alls i jämförelse! Och kakboken, den älskar jag själv, blir en bra gåva...och änglaspel.... och.... *hmm....tur man har stor resväska....haha* :D
Av Daytona
18 sep. 2015 11:26
Wettex disktrasor ;) Seriöst, mina amerikanska/kanadensiska vänner älskar dom. Köper dom med blommor eller annat mönster, i oktober säljs ju dom rosa till förmån för bröstcancer. Sen har jag alltid med choklad, brukar blanda svenskt, finskt (Fazer) och danskt ( Anton berg ), smågodis även saltisar ( som dom förövrigt tycker är vansinnigt äckliga haha) En fin liten ljuslykta fr Kosta boda är ju trevligt, eller en mugg fr Rörstrand/Gustafsberg, sånt går ju att ha i handbagaget också.
Av Marulk
18 sep. 2015 11:50
lite tungt kanske (men då kan du istället shoppa desto mer till hemvägen) är svenskt glas i alla de former. mest populärt naturligtvis Kosta-Boda.
Av Hawaii
18 sep. 2015 17:38
Anton Berg - definitivt mycket populärt! Speciellt de som har fyllning!
Av Nooni
18 sep. 2015 18:53
Tack igen för fler bra förslag!! :D
Av Babbo
19 sep. 2015 14:45
Citerat från Nisse2ears:
När ni pratar om Änglaspel så kommer jag att tänka på vanliga elektriska adventsljusstakar. Kanske stjärnor också?
Jag hade vänner i sydafrika som köpte med sig adventsstakar. Man bör väl hålla med några reservlampor då också.
Jag vet inte hur det är i USA men i Melbourne är dom helt galna i våra svenska elektriska adventsljusstakar. Sonen har fått köpa med sig till svärföräldrar och hela släkten!