Vietnam 2018 (Nybörjare)

29 jan. 2017 09:32
Visningar: 4122
Jag funderar att göra en rundresa i Vietnam under 2 veckor. Jag vill resa ensam; har i Asien endast varit till Japan; så det här blir något alldeles nytt.
Jag vet ungefär vad jag vill se och göra; det är detaljerna jag är osäker på och skulle vilja veta mer om.

Jag tänkte boka en tur-och retur biljett och stanna 14 dagar.

- Resa runt landet; läste att det var billigare och smidigare att flyga inrikes än att ta sig runt med buss/tåg. Vad anser ni? Bokar man det i förväg i så fall; eller kan man boka det på plats?
- Jag vill kunna vara rätt spontan (alltså sticka vidare till annan plats när jag vill); hur enkelt är det?
- Och dagsutflykter; hur gör man där? Tar lokala bussar? Är som sagt helt grön när det kommer till Vietnam och hela Asien.
- Hur gör man med boende? Kan man boka på plats även där, eller krävs det att man bokar i förväg på nätet? Vill som sagt ha frihet; och känner mig låst om jag MÅSTE sticka vidare p.g.a. bokat boende.
- Vilket boende skulle ni rekommendera om man inte är så kinkig; vill bo hyfsat billigt men inte på ett fallfärdigt ställe? Gjort två rundresor (respektive på 2 månader) runt Europa där man enkelt kunde bo på vandrarhem. Är det lika smidigt här?
- Min budget (inkluderar flygresan till och från Sthlm) ligger på drygt 48 000kr; så jag anser mig ha gått om pengar. Så jag är inte orolig med den biten. Men jag är en sparare så vill inte lägga onödiga pengar om och när det finns billigare alternativ som fungerar lika bra.

P.S.
Har tänkt mig endast Vietnam; men om det skulle vara så att man skulle vilja resa vidare; hur enkelt är det att bara boka resa till Vietnam; endast en väg; och fortfarande bevisa att man inte tänker stanna mer än 2 veckor? Är det knepigt?
Eftersom att det är min första ensamma resa till Asien vill jag inte ta för stora risker. För mig är det en stor utmaning i sig att bara resa i väg på egenhand så långt och till en sådan främmande plats.

Tacksam för svar.
Och tacksam för svar av folk som "vet" och inte "antar" eller "gissar".
10 feb. 2017 09:13
2 veckor - runt Vietnam - pack and go! easy!
Av Hille2
10 feb. 2017 12:16
Klart det går fortare att flyga men bussarna i Vietnam är helt ok att resa med...och billigare. Flygresorna brukar bli dyrare ju närmare avgång man kommer.
Vad det gäller utresebiljett så kräver Vietnam att man har det. Det kan bli problem både vid incheckningen i Sverige och på immigrationen i Vietnam. Men vill man ta risken att få boka en utresebiljett när man står i incheckningen på Arlanda eller bli nekad att komma in i landet så är det väl bara att pröva, inte alltid de kollar. Men det finns massor att se och uppleva i Vietnam, två veckor hinner man inte mycket på, så varför inte boka hemresan från Vietnam också istället för att jäkta iväg till ett annat land.
På alla större turistorter är det lätt att hitta boende.
Av Kricken
10 feb. 2017 13:15
Tänk på att det visa som du får "on arriwal" upphör att gälla om du reser ut ur Vietnam och tillbaka igen inom en period på 14 dagar (det är ett så kallat "single entry visa). Reste till Malaysia/Singapore och tillbaka till Vietnam och det kostade oss, familj på fyra 100 dollar i nytt visa.....
10 feb. 2017 19:55
Boka hotell via ngn app, hotels.com el momondo.. vi bokade en natt i taget ,och det var helt ok standard även på ett rum som kostade 72 kr för ett dubbelrum. Trivs vi stannar vi längre och det fanns alltid rum. Vi reste med sleepingbussar och tåg inom landet. Jättesmidigt med bussarna, bekväma med AC . Hotellen ordnar och du bli hämtad utanför (skippa turistholkarna som finns många av åtminstone vad gällande resor) Åkte kortare sträcka med lokalbuss, kul och högljutt. Taxi billigt om man vill åka till någon sevärdhet.
Vet inget om returbiljett, men det har du fått svar på ser det ut som.
Tåget var ganska dyrt och tog lång tid, men va en härlig upplevelse!
Av Hille2
10 feb. 2017 20:15
Flyger du till Ho Chi Minh så är det en enkel match att ta sig in till stan med bussarna som går hela dagarna och stannar till vid flygplatsen.Tar inte lång stund då flygplatsen ligger nära staden och kostar dessutom i princip ingenting, till skillnad från taxichaufförerna som vill skinna dig på så mycket som möjligt. Håll koll på att du tar rätt buss bara.

Ett tips till är att ta ut så mycket pengar som möjligt i Citibanks ATM på flygplatsen. Det är ett av de få ställen som det går att ta ut någon större mängd pengar på i HCM.