Ho Chi Minh & Phu Quoc – det bästa av två världar

Nina
Reseguiden, besökt 28 länder

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock
Kultur och storstadsliv eller orört ö-paradis? I Vietnam får du båda delarna – endast 50 minuter från varandra. Kombinera Ho Chi Minhs spännande kök och färgstarka storstads puls med orörda stränder på den exotiska ön Phu Quoc.
Publicerad 9 september 2019

Phu Quoc är den största ön i Vietnam och ligger nära Kambodjas kust. Det här är en pärla i charterurvalet om du söker efter en helt ny och spännande destination. Ön har också sin egen flygplats som enkelt tar dig till Vietnams största stad Ho Chi Minh, på endast 50 minuter. Kombinera dessa två och få det bästa av två världar. Här är tipsen på vad du bör se och göra i den här destionationsmixen.

Phu Quoc

Det här är en paradisö där du finner rena, vita sandstränder, kristallklart vatten och tät, tropisk djungel. 90 procent av Phu Quoc är täckt av skog och vegetation, och har därför en stor djungelvärld du kan förvilla dig i. Ön har högsäsong från december till mars, och är känd för din orörda och rena natur. Detta är också ett mekka för dig som älskar att dyka och snorkla. Apollo, TUI och Ving har charterresor till Phu Quoc. Här får du 6 upplevelser på Phu Quoc.

Vattenfall

Suoi Tranh och Suoi Da Ban är de mest kända vattenfallen. Dessa är bäst att besöka i lågsäsongen från maj till september, då det regnar mycket och vattenfallen är överfulla och vackra. Här kan du kyla ner dig i poolerna och se de vackra vattenfallen omringade av tät vegetation. Da Ngon är ett av de mest spektakulära vattenfallen och ligger gömt djupt inne i djungeln. Till skillnad från de två andra, som endast är en kort promenad bort, tar den här turen en halv dag – så en guidad tur är det bästa alternativet. Kom ihåg att ta med myggmedel!

Duong Dong Market

Atmosfären blandat med de rimliga priserna och ett spännande urval av mat gör Duong Dong's night market till en spännande upplevelse på kvällstid. Här finner du flera ställen som serverar vietnamesisk mat, grillade skaldjur och flera vegetariska alternativ. Prova också på speciella lokala frukter som du förmodligen aldrig ens sett förut.

Fiskebyn Ham Ninh

Den här fiskebyn ligger på östsidan av Phu Quoc, med berg i bakgrunden och havet som sträcker ut sig framför dig. Här möts du av en lugn atmosfär både om dagarna och kvällarna – men det är något helt speciellt när månljuset blänker i vattnet och skapar en magisk stämning. Testa någon av de lokala fisk- och skaldjursrätterna här. Den kokta krabban är en specialitet på Phu Quoc.

Hitta din privata strand

Öns stränder är den perfekta kombinationen av vit potatismjölssand och turkost vatten. Eftersom ön fortfarande inte invaderats av en massa turister finns det goda chanser att hitta din privata strand, även under högsäsongen. Packa en picknick-korg och åk på upptäcktsfärd efter ditt egna lugna paradis. Stränderna Sao, Dam och Vong är tre populära och vackra stränder som är väl värda ett besök. Här finns det lite mer folk och även möjligheter till vattenaktiviteter.

Phu Quoc nationalpark

En tur hit är perfekt om du behöver en paus från solen, och nationalparken täcker hela 50 % av ön. Du kan utforska nationalparken antingen till fots eller genom att hyra en motorcykel och ta dig till de norra delarna av regnskogen, där skogen är tätare. Det här ger dig en smak av det naturliga och fina Phu Quoc. 208 olika djurarter bor i den här skogen, samt över 1000 olika växter.

Fiska bläckfisk i skymningen

Flera arrangörer erbjuder att ta med turister ut på kvällen för att fiska bläckfisk. Har du tur och får napp, kan du grilla den på plats och få en kvällsmat utöver det vanliga.

Charter till Phu Quoc


Ho Chi Minh

Fullproppad med historia från Vietnam-kriget, är detta Vietnams största stad – större än huvudstaden Hanoi. Här finner du en pulserande storstad som domineras av myllrande gatuliv, spännande restauranger sida vid sida, färgglada frukt- och gröntmarknader och scooters i alla regnbågens färger. Om du aldrig varit i en asiatisk storstad tidigare, kan mötet med Ho Chi Minh – även kallat Saigon – bli en smått chockerande upplevelse de första dagarna, och sinnesintrycken avbyter varandra snabbare än du hinner säga hej. Asiaterna som gärna tutar mycket när de kör bil, samt alla säljare och erbjudande vid varje gatuhörn, skiljer sig markant från en lugn skandinavisk storstad. Likväl hämtar du dig snabbt och kommer in i rytmen, ljuden och dofterna. Det här är platsen att besöka för att uppleva kultur fjärran från vår egen. Här får du 6 upplevelser i Ho Chi Minh:

Cu Chi-tunnlarna

Utanför staden ligger de berömda Cu Chi-tunnlarna, ett flera hundra kilometer långt tunnelsystem som vietnameserna byggde under krigen mot fransmännen och sedan amerikanarna. De här tunnlarna blev bebodda av gerillasoldater som kämpade mot främmande styrkor med gott resultat. Om du inte har klaustrofobi, är det ett måste att ta sig igenom de trånga tunnelgångarna och försvinna in i krigstiden.

Ho Chi Minh på 2 hjul

Många startar sitt motorcykeläventyr genom Vietnam i den här staden, där du både kan hyra och köpa motorcyklar. Men det finns också många alternativ för dagsturer där du får köra motorcykel runt i de olika distrikten och uppleva det bästa av staden, samt smaka på flera vietnamesiska rätter tillsammans med lokalbefolkningen.

Nattmarknader

Kvällen är en perfekt tid för att förvilla sig i stans färgglada marknader. Temperaturen är sval och det vimlar av människor. Här kan du köpa färska lokala maträtter från 1 dollar, kläder, smycken, klockor med mera. Priserna är ofta lägre på kvällen och natten dessutom. Den mest kända nattmarknaden är Ben Thanh Market och Ba Chieu i distrikt 1, Hoa Hung i distrikt 10 och Cho Lon i distrikt 5. Öppna från 17 till midnatt.

Mat och matlagningskurs i Ho Chi Minh

Älskar du mat har du kommit till rätt plats. Vietnamesisk mat har korats till världens sundaste, och trots detta är smaken underbar. För att få den äkta vietnamesiska feelingen kan du slå dig ner på en av restaurangerna där gästerna sitter tätt och borden flyttas ut allt eftersom fler gäster dyker upp. Här får du varma, goda måltider från runt 5 kronor och uppåt, men om du föredrar mer exklusiva restauranger har staden också mycket att erbjuda. Smaka bland annat på den traditionella vietnamesiska nudelsoppan ’poh’.
I den här staden, som i många asiatiska städer, kryllar det av spännande kurser i den lokala matkonsten. Lär dig att laga rykande färska vårrullar, makalös fisksoppa, biffnudelsoppa och vietnamesiska desserter. Det här vill definitivt sätta krydda på din dag.

Krigsminne-museet

Vietnam-kriget satte sin prägel på Saigon, som i dag heter Ho Chi Minh. I det här museet finner du utställningar från Vietnamkriget, samt Indochina-krigen. Här får du garanterat en djupdykning i händelser som landet blev utsatt för för 40 år sedan.

Promenera på gatorna

Ja. Detta är en upplevelse i sig själv, då staden är full av överraskningar. Du kommer garanterat att njuta. Ta flera pit-stops på små mysiga restauranger och lokala barer på vägen, och njut av en kall Saigon-öl i värmen eller en rykande färsk Phó-soppa.

Resor till Ho Chi Minh


Att ta sig till Phu Quoc

Det tar mer än 17 timmar att ta sig till Phu Quoc, beroende på antal mellanlandningar. Om du vill resa mellan Phu Quoc och Ho Chi Minh på egen hand tar det ca en timma och Vitjet Air kör dagligen. EN biljett kostar ungefär ta dig hit däremellan på egen hand, så tar det en timme att flyga mellan platserna. Vietnam Airlines avgår fem gånger dagligen, och en biljett kostar från 450 kr enkel väg.

Klimat och högsäsong

December till april är den bästa tiden på året att åka hit, då temperaturerna ligger på runt 28 grader och luftfuktigheten är låg. Åker du däremot under lågsäsongen, maj till september, är priserna lägre och det är större sannolikhet att du finner din egna privata strand. Å andra sidan riskerar du att hamna mitt i en häftig regnperiod.

Visum till Vietnam

Som svensk behöver du inte visum om du inte ska vara i landet längre än 15 dagar samt kan uppvisa en biljett för utresan ur Vietnam. Notera också att passet måste vara giltigt i minst 6 månader efter hemkomst.

Hitta din resa till Vietnam här

Flyg till Vietnam
Charter till Phu Quoc
All inclusive till Vietnam
Erbjudande till Vietnam


Charter till Vietnam