Vad MÅSTE man göra/se i Nya Zeeland?

14 okt. 2013 00:01
Visningar: 8971
Som frågan här ovan lyder "Vad MÅSTE man göra/se i Nya Zeeland?"

Jag och min kille åker till Australien om några daga och vi tänkte även åka till Nya Zeeland. Alla som jag pratat med som har både varit i Australien och Nya Zeeland, tycker att Nya Zeeland var höjdpunkten.

Men frågan är vad man verkligen måste testa på och se i Nya Zeeland? Ni som har varit där vad var höjdpunkten och vad ångrar ni att ni inte gjorde/såg?

Alla tips är välkomna! Blir bara glad för minsta lilla. Även vad som inte var värt att se/göra. ;)

Med vänliga hälsningar
Madelene
14 okt. 2013 00:09
Jag tycker lätt bättre om Australien än Nya Zeeland.

Hur mycket tid har ni egentligen? Det är det som är den stora frågan.
Några av de stora sakerna är Bay of Island, Rotorua och det vulkanområdet däromkring, Milford Sound och de andra nationalparkerna på Sydön. Jag gillade verkligen Abel Tasman NP och Marlborough Sounds.
Sen gillade jag att besöka städer som Wellington och Dunedin också, men det är olika vad man gillar.

Du kan kolla närmare på min hemsida http://www.worldofmarie.com/reseguide och klicka på Nya Zeeland längst nere. Där har jag skrivit ganska mycket om vad som finns att se där.
14 okt. 2013 00:15
Vi har 12 månaders visum i Australien. Jag gjorde nyss en till tråd, likadan fast om Australien. Har du några tips vad man måste göra i Australien? En sa att nattdyk var det häftigaste hon gjorde och vandra/sova i djungeln i Australien. En annan gillade Sunday Island i Australien.. Har du några tips? :)

Vad kul att du tycker mer om Australien! Du är den första som säger det. Av dom fyra jag känner som varit på båda tycker mer om Nya Zeeland. :)
(Det blir första gången jag åker till Australien/Nya Zeeland)
14 okt. 2013 00:27
Jag dyker inte så nattdyk kan jag inte kommentera. Har heller inte varit på Sunday Island, känner inte ens till det... Eller menar du Whitsundays? Om det är det är det verkligen fantastiskt så det rekommenderar jag starkt.
De vackraste stränderna tycker jag finns i södra Western Australia. Verkligen kritvita och havet är så turkost så att man tror det är fejk. Sen är hela WA jättevackert, t.ex. Rottnest Island, Ningaloo Reef, Kalbarri National Park, Karijini National Park, Kimberleys.
I Northern Territory rekommenderar jag Litchfield, Kakadu och Ayers Rock. Där kan man sova i naturen.
Hela Queenslands kust är fin. Cape Tribulation norr om Cairns är underbart, liksom Magnetic Island, Whitsundays, Great Keppel Island, Fraser Island...
Sydney och Melbourne ska ni ju såklart inte missa.
Great Ocean Road mellan Melbourne och Adelaide är fantastiskt.

Ja, jag har en massa tips om Australien på min hemsida också...
14 okt. 2013 00:42
Ja, det kanske hette whitsundays. Det måste ha varit det!
Får titta upp tipsen du har skrivit! Du får gärna lägga till nåt om du kommer på nåt mer :) :) verkligen jättesnällt! Nu behöver jag inte oroa mig att jag missar dina tips iaf! :)
Av Trea
14 okt. 2013 10:14
Det finns mycket att se och uppleva på Nya Zeeland, särskilt när det gäller natur och äventyr. Det är svårt att säga vad man MÅSTE se, men några höjdpunkter enligt oss. Nordön: Auckland med SkyTower, White Island, Roturoa
http://www.freedomtravel.se/2009/12/nya-zeeland-runt-med-husbil/
http://www.freedomtravel.se/2009/12/nya-zeeland-med-husbil-del-2/
Nordön: Abal Tasman nationalpark, valskådning i kaikoura, Mount Cook
http://www.freedomtravel.se/2009/12/nya-zeeland-med-husbil-del-3/
http://www.freedomtravel.se/2009/12/nya-zeeland-med-husbil-del-4/
Av Desires
14 okt. 2013 16:47
Hej!
Har bara varit på Nordön, men vi tyckte den var fantastiskt och vi hittade många sevärdheter där!

Våra favoriter på Nordön
- Bay of Island-området är väldigt vackert och är man här under sommaren ska man definitivt ta sig ut med båt för att kunna simma med delfiner, ägna sig åt snorkling, fiske eller bad vid underbara stränder
- Roturua
- Cape Reinga, den nordligaste punkten i Nya Zeeland.
- ”Ninety Mile Beach” (83 km lång oavbruten strand med grå-vit sand) fast vi körde på ”rampen” eftersom vi blev varnade att det kan vara riskfyllt att köra direkt på stranden - den innehåller kvicksand…..
- Onemana beach - ljuvlig strand i gullig by!
- ”Cathedral Cove” - naturskön strand, som man promenerade till i regnskogsmiljö.

Foton från dessa platser och många mer tips hittar du här http://www.desires.se/#post74

14 okt. 2013 16:56
Åh, tack att ni har tagit er tid och svarat! :)
Jag har aldrig fått tips om nordön innan. Det låter ju helt fantastiskt! Tack så jättemycket! Jag ska visa min kille era svar så kanske vi kan komma på hur vi ska åka! Är så taggad att se nya Zeeland! :)

Åkte ni runt i bil eller hur kom ni till platserna? :)
Av Desires
14 okt. 2013 17:22
Vi hade hyrbil, lätt att köra på Nordön - ibland var vi helt ensamma på vägarna! Men vi var där i början av oktober, vilket inte var högsäsong där, det kanske är lite mer bilister under deras högsäsong ...
Hade ej heller bokat något boende i förväg, men det är ju också lättare under lågsäsong.
20 okt. 2013 22:42
Vi ångrar mest att vi inte hade mer tid, men är jättenöjda med att ha hyrt bil och åkt runt på både Nordön och Sydön. Hade velat se Cape Reinga, snorklat utanför Paihia, ha besökt en ö med mycket orörd natur på Nordön, och sett mer av Sydön söder om Queenstown plus se pingviner.

Efter vägarna är det vackra utsiktspunkter och andra sevärdheter skyltade. Ibland kunde man på en plats välja på att gå lite olika långa naturslingor beroende på hur mkt tid man hade. Allt från promenader på tio minuter till 1,5 timme eller mer. En resdag på Sydön stannade vi och tittade på en massa olika vattenfall.

Höjdpunkterna i NZ var många. Vacker och varierande natur, vänliga människor och många aktiviteter kunde man göra gratis. T ex gå i grottor, titta på glowworms (lysmaskar) och bada utomhus i en varm källa.

Något man inte ska missa är kulturen med maorierna. Vi gick på en föreställning i Paihia, men finns även i Rotorua.

Några av höjdpunkterna på Nordön var:

Hahei med Hot water beach och Cathedral Cove.
Rotorua - geotermisk aktivitet, champagnepoolen (i en geotermisk park) och redwoodskogen
Kerosene Creek - bad i varm källa i skogen
Whangarei - vattenfall och Abbey cave
Paihia - Maoriföreställning och NZ:s historia
Karanghake Gorge - en historisk promenadväg genom järnvägstunnlar, handlar om guldgrävarhistorien - det som gjorde att många engelsmän emigrerade till NZ, finns även ett historiskt museum om detta i Hokitika/Sydön, i Waihi pågår gruvdriften fortfarande,
http://www.doc.govt.nz/parks-and-recreation/places-to-visit/bay-of-plenty/tauranga-area/karangahake-gorge/

Sydön

Vacker natur längs kusterna och bergen
Abel tasman
Kaikoura - såg pälssälar

Finns mycket äventyrsport att göra på Sydön, t ex Queenstown, men vi gillar mer naturvandringar.

För mer tips på vad man kan göra i NZ: http://www.newzealand.com/ .

Vi var både i Australien och NZ, när vi reste runt förra vintern. NZ upplevde vi som lugnare, vänligare och något billigare än i Sverige. Australien var i prisnivå som Sverige och dyrare. Nu var vi där väldigt kort tid och bilade inte omkring. NZ som är halva Sveriges yta känns mer hanterbart om man inte har så mycket tid. Det som var bra med Australien var bland annat badtemperaturen och storslagen natur där med.
Av Trea
21 okt. 2013 08:42
Vi hyrde husbil och reste runt. Det kostar en del, men vi var fyra och tror att det lönade sig. Då hade vi ju boendet med oss och kunde även laga mat själva! :)