Vad gäller för att hyra bil i Sydafrika? Tips på 4wd uthyrning?

Av Snuggie
1 nov. 2017 13:15
Visningar: 755
Hej!

Jag har läst alla trådar på reseguiden om just detta men inte fått någon klarhet så sätter min tilltro till alla kompetenta människor som besöker den här sidan och har hyrt en bil i Sydafrika :)

* Försäkring: självrisk. vad gäller? Kan man hyra med självriskeliminering? Hyra bil i Sydafrika verkar väldigt billigt. 1000 SEK för en vecka lite drygt. Men sen har jag sett att självriskelimineringen man ibland kan köpa till kostar 15.000-20.000ZAR. Det är ju helt orimligt dyrt till och med med svenska mått mätt. (Eller så har jag totalt missat försäkring när jag hyrt bil i Sverige).

Hur har ni gjort? Vågar man hyra bil utan att köpa en försäkring för 13.000kr?

* Jag vill helst hyra en bil med tält. Så kallat rooftop tent. Då måste man hyra på firmor som specialiserar sig på 4x4 bilar. Har någon här gjort det? Tips på vart man kan hyra? Har sett lite olika priser och de variera väldigt mycket. Allt från 2400ZAR på http://www.bushlore.com/ för en Landcruiser en vecka (helt sjukt billigt). Till betydligt dyrare.

Alla tips runt bilhyra är välkomna! :)
Medlemmen har tagit bort svaret
Av Snuggie
2 nov. 2017 16:33
Citerat från Marywood:
Hej!
Vet inget om rooftop tent men vill bara säga att hyr inte en bil med för klen motor! Vi hyrde billigt men då orkade inte bilen i alla uppförsbackar!! Så kan det gå om man försöker spara pengar :)!
I regel mycket bra vägar man det finns områden med grusvägar som kräver en lite bättre bil.
Beror på om du ska köra själv i Krugerparken?
Mvh
/ M
Hej!

Tack för svar :)

Vi har precis fått svar från bushlore.com som verkar vara en av de större aktörerna. Att hyra en Landcruiser med tält + försäkring med självriskeliminering kostar 17.000 ZAR. Med svenska mått är det billigt. Men ändå väldigt mycket pengar för mig.

Det här är resan som vi funderat på hitils som vi i så fall ska göra/köra med hyrbil:

Dag 1: JNB till Blyde River, på på Hostel
Dag 2: Göra hela Blyde River Canyon nästa dag, sova över på hostel
Dag 3: Tidig morgon till Kruger och göra södra delen av Parken. Sova i Crocodiles Rest Camp.
Dag 4: Morning walk. Köra runt i parken och ta oss norrut, stanna i Olifants rest.
Dag 5: Ta oss norrut till norra delen av parken till Mopani rest Camp.
Dag 6 - Dag 10: The Lonely Bull Backpacking Trail i 4 dagar.

Det jobbiga är ju också att bilen kommer stå helt oanvänd i 4 dagar. Känns sjukt ovärt. Men går ju inte att lösa på något annat sätt. Att åka runt med guider i parken är ju betydligt dyrare och tydligen inte lika värdefullt (dvs man kan inte stanna när man vill och inte där man vill).

Tror du att man kan klara den resan på en enklare bil? Hyra en Hyundai/Polo eller liknande skulle kosta 1000 SEK för 7 dagar. Det är rätt stor skillnad på det och 10574 SEK som Landcruisern skulle kosta.

Alla tips och trix mottages med stor tacksamhet! :)
Medlemmen har tagit bort svaret
Av Snuggie
3 nov. 2017 10:21
Tack! Då kanske vi klarar oss på en mindre bil ändå :) Otroligt uppskattad information, så här innan man åker är det svårt att veta vad man kan förvänta sig.

Måste också passa på att fråga vad du gjorde som volontär i St Lucia? Och appropå St Lucia; ett populärt utflyktsmål är att titta på de stora havssköldpaddorna som kommer iland. Vet du om det är så att man inte får vistas i området alls som privatperson? Jag förstår att man inte får köra bil där. Men att köra till utkanten och sedan ta en vandring till fots resten av vägen. Är det tillåtet? Som svensk är man ju väldigt bortskämd med allemansrätten och att man får gå i princip vart man vill. Så är det ju inte direkt i andra länder :P
Medlemmen har tagit bort svaret
4 apr. 2018 13:48
Billigt att hyra bil i SA men fruktansvärda självrisker. Om du har Norwegians kreditkort kan man köpa en tilläggsförsäkring för självrisk på bilhyra för c:a 250:- för ett år. Väl värt pengarna! Men kolla vad självrisken ligger på, vi hade t ex 50000 zar i självrisk för en större suv och fick hyra via vännens premium-masterCard där upp till 100000 i självrisk täcktes. Fyrhjulsdrift inte värt pengarna, vägnätet är bra. Även i parker är det sällan problem med vanlig bil. Tipsar om att hyra med economycarrentals.com, det har vi gjort flera ggr och det har fungerat och ger bra priser. De skryter om "inga överraskningar vid hyrdisken" vilket man kan få med andra bolag (t ex direkthyra via Hertz i Tyskland...)
StLucia gillade vi skarpt, du kör egen bil in i reservatet som ju är världsarv. Ingen badort dock, strömmar, krokodiler o flodhästar. Men 3 mil in i reservatet finns bättre strand - +/- 2 timmar runt lågvatten kan man bada där. Cape Vidal , badutflykt med safari på köpet.
6 apr. 2018 07:27
Jag hyrde bil i ZA 2012, om jag minns rätt så kostade det cirka 6-7 tusen. Jag misstänker dock att jag missade att köpa till vissa försäkringar och så.

Ett tips är att innan ni ens rör bilen så gå ett varv runt den och gör en ockulärbeskitning. Ta gärna kort på befintliga skador och gör det så att personalen ser att ni gör det. Då slipper man oftast obehagliga överraskningar när man lämnar tillbaka bilen.