Sätta ihop Safari i Sydafrika

Av Pelle77
16 juli 2009 20:44
Visningar: 4574
Jag är en av de som drabbas nu när Malaysian lägger ner sin Stockholms direktlinje till KL och funderar då istället på Sydafrika. Har någon här satt ihop sin egen Safari och bokat allt själv? Jag gissar att det finns pengar att spara. tanken är att flyga in till Johannesburg. Antingen Kruger eller Pilansbergparken (som ligger närmare och är Malariafri), flyga till Port Elisabeth och sedan köra "Garden Route" till Kapstaden o därifrån hem. Några tips på vägen? Ni som testat, vilka anlitade ni när ni bokade safaridelen?
Av Fdp
18 juli 2009 00:24
Du har alldeles rätt i att det finns mycket pengar att spara genom att sätta ihop en Sydafrikaresa själv. Men först måste vi enas om vad det är vi pratar om när det gäller Safari. För de flesta handlar det en jeepresa för att titta på djuren, övernatta i bushen och äta lyxmat i campen. Vi talar då om en dagskostnad per person på runt 2000 SEK. Sedan har vi dagsturerna i t.ex. Krugerparken som kostar 400-700 SEK beroende på hur många som åker med. Slutligen har vi den egna bilresan i parken. För runt 200 SEK tar sig bil och två personer in i parken en dag. Anledningen till att jag valt Krugerparken är att den är i en klass för sig. Det finns mycket att se i Pilanesberg, men till Krugers klass når man inte. Från Pafuri Gate i norr till Malelane Gate i söder rör det sig om cirka 50 svenska mil och tvärs över på bredaste stället är det väl i alla fall tolv mil - och där finns allt, från Big Five till Bushbabies. Vägnätet i Kruger är mycket bra och med hjälp av detaljerade kartor tar man sig lätt till olika platser..Djuren är rätt vana vid bilar och åter man med egen bil kommer ofta närmare djuren då de öppna jeeparna av säkerhetsskäl inte kan köra så nära. Det finns gott om B&B i området och väljer man att bo i t.ex. Hazyview kör man dit från Johannesburg på en halv dag (4-5 tim) och är då bara en dryg mil från närmaste infart till parken. Vill man bo lite lyxigare kan man övernatta på någon av lodgerna inne i parken. Det är välordnat med serveringar i parken och i anslutning finns vid de flesta gasolgrillar där man kan fixa sin egen mat. Köp en bushman´s korv (ser ut som en hoprullad trädgårdsslang) så har man mat för hela dagen även när bilen är full. Fördelarna med Kruger överväger nackdelen med malarian.

Väljer man Pilanesberg bör man inte missa ett besök i Sun City som ligger alldeles intill. På sydvästra sidan av Johannesburg finns också "Mänsklighetens vagga", som är med på UNESCOs världsarvslista. En eller en och en halv dag tycker jag nog man skall avsätta för att besöka några av platserna inom detta område. Man får nog räkna med ca. 3 timmar till Pilanesberg från flyget i Johennsburg.

Skulle jag välja skulle jag köra till någon ort i närheten av Kruger och inkvartera mig där. Utöver parken har man då närheten till gamla guldgrävarstaden Pilgrim´s Rest och Blyde River Canyon bland annat. Tyvärr vet jag inte om ni satsar på två eller tre veckor, men efter lämplig tid i Kruger fortsätter man söderut mot Kwa-Zulu-Natal (gärna genom Swaziland) och Durban ute vid kusten, som man sedan följer ner till Port Elisabeth i enlighet med vad ni tänkt. Jag har själv ännu inte åkt Garden Route, men gör man ett besök i Sydafrika förstår jag att man gärna vill få med den biten också.

Även om Sydafrika är stort föreslår jag att man åker bil hela vägen till Kapstaden. Första gången jag var i Sydafrika flög jag mellan orterna och räknar man in tidsförluster på flygplatser m.m. är vinsten minimal och dessutom missar man mycket av detta härliga land.. Jag hoppas för er egen skull att ni kan avsätta tre veckor för detta äventyr.

För att återgå till din sista fråga - jag tycker inte man skall anlita någon för safarin om man åker för djurens skull. En sådan resa gör man bäst på egen hand och kan då stanna och titta på det man själv finner intressant.

Söker du på Sydafrika här på sajten finns det en hel del tips för dig och har du sedan detaljfrågor får du gärna äterkomma..
19 juli 2009 19:21
Jag planerar också en resa till Sydafrika (visserligen inte förrän om ett och ett halvt år, men drömma kan man ju göra så länge) och tackar för väldigt intressant information. Känns skönt att veta att det inte behöver gå på en förmögenhet att åka på safari! Du tycker alltså inte att man får ut mer av att åka på arrangerade turer med öppen jeep jämfört med att köra själv? Jag har också funderat över om det är värt att köra hela biten genom landet, och vill gärna göra detta. Det är kanske inte så långa "ointressanta" sträckor som det handlar om från Port Elisabeth och norrut? Kommer troligtvis att börja i Kapstaden och avsluta i Johannesburg.
Av Fdp
19 juli 2009 19:41
Nattugglan! Om du med arrangerade resor menar den typ när man under en eller en halv dag åker med i en öppen jeep för att enbart titta på djuren är det inte alldeles klart vad som är bäst. Jeepbesättningen vet var man dagen innan sett intressanta saker (detta finns dock anslaget vid entrén för de som åker på egen hand) och känner parken och dess invånare på ett annat sätt än den som kommer dit för första gången. I jeepen finns dock andra turister som kanske inte är intresserade av det som du vill se. Kruger är stor och fullt av djur och man måste vara näst intill blind om man inte skall få se det mesta även när man reser på egen hand. Det som är av betydelse är att man avsätter ordentligt med tid.

Om man i likhet med Pelle har 14 dagar till sitt förfogande skall man nog flyga mellan norr och söder. Annars blir det mycket tidsjagande. Kan man avsätta tre veckor rekommenderar jag bilen. Resan från Port E. upp till Kruger går via Kwa-Zulu Natal och Swaziland med åtskilligt intressant att besöka.

Jag har haft lite PM-växling med Pelle och du är välkommen den vägen också när du behöver lite mer detaljerade uppgifter. När det gäller Kapstaden och Garden Route är mina kunskaper rätt ytliga, men norra delen känner jag vid det här laget väl. Fortsätta drömma eftersom du drömmer en rätt saker!
Av Jes1blu
19 juli 2009 21:07
Tjena!
Jag gjorde en super safari ihop med vänner från Alberton North,johannesburg 2003.Vi var iväg 3veckor.Rutten:Joburg-kuruman-Ghansi(Botswana)-xai xai-Maun-Muremi-Chobe-okavango-Kasane-kazungula-Livingstone(vic falls,Zambia)-Francistown-Gaborone-Martins drift-Joburg. Vi var 4 som delade på:soppa,mat,sprit,öl,biljetter osv. Vi bodde i tält hela tiden och laga all mat i bushen.Bilen en Mitsubishi L200 med bensin v6 drog MINST 2L/mil.
Allt som allt kostade detta 7500:-/pp. En liknande light verision av denna trip, förvisso med excellent boende och 5 stjärnig mat startar från: 80.000:-/pp!!!!!! Så all safari kan man få mycket billigt, om man bara vågar fixa allt själv. Jag lovar att denna trip, glömmer jag aldrig! Vi fick en helt annorlunda safari än man kan köpa för pengar. Jag blev anfallen av flodhästar,2 elefanter jagade oss efter bilen,hyenor kissade på mitt tält,stod bara 15 meter från 5 gamla ärrade bufflar,babianer försökte göra inbrott i mitt tält,träffade bushmen i Kalahari..ja listan kan göras hur lång som helst.Detta var något HELT annorlunda än Sydafrikansk safari.
Jag ÄLSKAR Sydafrika som land (min sambo är där ifrån), men någon riktig safari finns där tyvärr inte.
Mitt råd är följande:Fixa allt själv! Spara en massa pengar,upplev landet(länderna) på ett riktigt sätt.

mvh/Lars
Av Fdp
19 juli 2009 21:24 (redigerad)
Härligt Jes1blu, att jag får lite draghjälp i mina försök att få resenärer att pröva att resa på egen hand i det jag brukar kalla världens mest fantastiska land. Dina siffror bör övertyga de flesta om att det finns pengar att spara om man fixar allt själv även när man väljer en mindre äventyrlig resa än den du berättar om. När jag kommer över på den sidan av södra Afrika skall jag ha din rutt i minne.
Av Ita
20 juli 2009 10:46
Hm... har jag fattat det rätt, är HELA Kruger ett malaria område men inte Pilansbergparken??? Vi ska åka till S-afrika i februari och har då med oss en 11 mån bebis och vill inte vara i malaria områden även om jag gärna åker på safari, som är den bästa upplevelsen jag varit på, (vi vet att barn inte "får" vara med men vi har barnpassning med oss). Hur är pilansbergparken vegitabiliskt? Jag är van vid de oändlösa slätterna i sergengetti är det samma här eller är det mer skogsområde? Ngr fler parker att rekomendera?
Av Jes1blu
20 juli 2009 14:58
Tack,fdp för dina ord och återkom gärna när det är dax för ditt äventyr.

Till ita: Pilansberg är ett större hägnat område som är malariafritt.Terrängen är bushweld med mindre berg. Parken ligger förövrigt granne med Sun City, där ni kan förlusta er. Hotellet Lost City anses som ett av de lyxigaste i världen.
Jag åt malariaprofylax vid mina första resor ner dit, men slutade. Detta pga att jag inte tål dem så bra, blir deppad och magen blir....inte så bra. Dessutom så är det inte ett 100%igt skydd. Jag gör som alla vita afrikaner, lyssnar på kroppen. Om du får ont i kroppen,feber och muskelvärk efter ett tag så åk bums till hospitalet. Då får du medikamenter mot detta och vips är du frisk igen. MEN, om man inte åker dit så efter ett tag blir du aldrig av med det. Läs mera om de olika malaria som finns i områdena och lyssna på din kropp. Använd myggspray och myggnät. Detta är det enda bra skydd som finns!
Jag är också väldigt förtjust i öppna vidder. Jag älskar tex:Karoo, Nordvästra Sydafrika,kalahari,Namibia m.m. Öde,öde,öde....härligt!!
Slippa sitta ihopträngd med ett tjog svettiga turister som inte kan vara tysta.....och inte fattar att uppskatta naturen.
MEN, som fdp helt riktigt påpekar att med guider så får man se mera och dessutom så är de utbildade inom sitt gebit.
Med en bebis i famn är det näpperligen lämpligt att åka ut i dessa mycket öde marker utan är förevisad till organiserad safari.
Jag åker förövrigt ner igen den 9Dec-16Jan.
Lycklig resa!
mvh/Lars
Av Pelle77
20 juli 2009 18:23
Hej igen! tackar för alla uttömmande svar. Jag har som hastigast kollat in på olika lodger och vad de ska kosta. När man ser priset häpnar man nästan, 2500-3500 pp/natt!! 2 nätter skulle då kosta lika mycket som de internationella flygbiljetterna?? Här skall det lusläsas på om alternativ.

Fdp, vilka gater rekommenderar du? Vi kommer ju Söderifrån så jag antar att det är lämpligast med någon av dem? Hur är djurlivet i slutet av Januari/Feb? Det där med Malariaprofylax har jag nästan bara hört liknande historier om, att man mår pyton. Ska kolla upp det. En dum fråga kanske, men hur vet man att ena parken har Malaria men inte den andra? Flyger inte myggen? :))
Av Fdp
20 juli 2009 20:34
Hej Pelle! Vilken gate man väljer beror ju lite på var man tänkt bo. Eftersom du har cirka 35 mil från Jo´burg till Nelspruit lär det knappast bli någon besök i parken första dagen. Själv brukar jag bo i Hazyview, som kigger 75 km norr om Nelspruit och då åker jag till Numbi eller Paul Kruger, beroende på vilken del av parken jag ska till, Om vi utgår från Nelspruit har du Numbi närmast, men då åker man på utsidan av parken länge och därför kan det vara bättre att åka någon mil längre till Malelane och komma direkt in i parken och veta att man startar från söder.

Malaria är inte allmänt förekommande i Sydafrika utan endast i den noröstra delen vilket inkluderar Kruger. Det är förståndigt att kolla upp detta med profylax. Det finns fyra sorters malaria och den som finns i Sydafrika är den farligaste sorten. Jag har alltid tagit malariaprofylax och aldrig haft några problem med detta. Din familjeläkare skriver ut recept med tanke på din vikt och när man tar tabletterna är det viktigt att ta dem ihop med mat. Annars blir det problem med magen. Du kan säkert få tips på medel om magen skulle krångla. Malaria är lurigt. Den visar sig ibland långt efter smittotillfället. Om du får ont i kroppen på hemresedagen åker du till sjukhuset då? När du kommer hem kan det vara för sent att göra något. Men prata direkt med en vaccinationscentral, kolla inte på nätet.
Av Pelle77
21 juli 2009 08:58
Tack för tipsen! är sjuksyrra så ska kolla upp det här ordentligt, inget att leka med!

Är det värt att ta en flygstot till Nelspruit direkt från Johannesburg och därifrån hämta ut en hyrbil? Eller kör man snabbt upp? Min tanke var att tjäna tid som man kan lägga på parken, samt att man kommer direkt från en lång flight? Ser att Nelspruit har en flygplats.

Är det lätt att hitta boende i Hazyviem? Brukar du bo på "vanligt" hotell och bara ta bilen med karta o köra in i parken? Hur är det med matställen etc därinne? Minns att du skrev att du tog med dig mat, kan man äta på restauranger inne i parken eller är det bara bush?
Du var förresten en riktig guldgruva i de här frågorna, uppskattar alla svar!

//Pelle
21 juli 2009 14:39
Kolla på Kruger parkens egen hemsida för massor med bra info med karta, alla olika boendeformer (är du på self-drive på safari i parken så kan du bo för ca 500/natt/bungalow eller om du vill campa så ännu billigare), parkavgifter, reseforum, boka direkt, aktiviteter osv:
http://www.sanparks.org/parks/kruger/
21 juli 2009 19:33
Verkligen intressant tråd! Jag återkommer definitivt till dig Fdp när det börjar närma sig för mer tips, vi planerar att vara borta i tre veckor så då blir det nog att ta bilen hela vägen. Ska bli spännande att läsa om din resa sedan också Pelle!
21 juli 2009 21:00
Hej Pelle77! vi är några andra som drabbats av Malaysians nedläggning. Har precis läst diskussionerna på "thailandsforum". Vi har anslutningsflyg bokade därnere men de extra restiden känns inte bra !
I jan-febr var vi i Sydafrika, tillsammans med våra ungdomar. Jag bokade hela vår resa själv. Flyg till J-burg, hyrbil via Graskop (fantastiskt natur på Panama Route och en mysig liten stad), vidare till Kwa Madwala (malariafri - fast det får de inte säga) som ligger precis utanför Krugerparken. Ett fantastiskt ställe, våra spanare och guide på safarina var jätteduktiga och trevliga. Man kunde åka både till Krugerparken och deras egen. Därefter flög vi till Georg som ligger på Garden Route för att slippa köra den fram och åter. Var i Knysna, Plettenberg osv och åkte sedan Route 66 (jättefin) till vindistrikten och Kapstaden. Vi bodde i Haut Bay utanför Kapstaden och gjorde hela Kaphalvön med Goudahoppsudden mm.
Vi planerade och bokade våra boenden hemifrån vilket jag är tacksam för då vi ibland träffade folk som fick lägga halva dagen för att boka nästa boende. Återkom om du är intresserad av mera information. Ha en skön resa till Sydafrika, om de blir så, du kommer inte att ångra dig !
Av Pelle77
22 juli 2009 08:56
En annan fråga: Vad jag har läst så ska Sydafrika vara billigt att semestra i. Gäller inte det då boende? jag tycker inte att priserna ser speciellt billiga ut (självklart vet jag att lodgerna kostar men även B&B jag kollat på ligger över 1000-lappen)?

Finns det någon bra hotellbokningssida, likt Sawadee.com för Thailandshotell i Sydafrika, med kampanjer och sista minuten/early bird-erbjudanden?
Av Jes1blu
22 juli 2009 14:37
Tjena,Pelle!
Problemet är att du är turist och skall förmodligen åka när Sydafrikanerna har sin semester.
Från ca: i mitten av Dec till mitten av Jan är det semestertider. Det är mycket vanligt att det finns 2 prislistor på det mesta. En för turister och en för Sydafrikaner. Jag låter alltid min svärmor eller sambo boka saker&ting då priset kan vara tom så lågt som halva priset.
Tex: Dykning med vithaj kostade ca: R1200 och vi betalade R600/pp.
Safari är lämpligast Juli-Sept, alltså på vintern och förvåren. Därefter så blir vegetationen grön=mindre chans att se de vilda.
Det tråkiga är att det kan vara riktigt kallt då. Jag har haft så låg temp som -4 grader i Juli (Ellisras).
Lösningen på att bo billigare är som alltid: Leta, leta och leta!
Res inte under semestertid och lär dig Africaans med lokal dialekt......

mvh/Lars
Av Fdp
24 juli 2009 22:08
Pelle, ledsen att du fått vänta på svar men så kan det bli i semestertider.

Det är svårt att säga om du vinner något på att flyga till Nelspruit. Den gången jag gjorde det landade jag i Johannesburg 9.25 och sedan fick jag vänta till 1415 innan planet till Nelspruit lyfte. Det tar sedan en knapp timme att komma fram.. Därefter skall du hämta ut bagage och bil, varför jag insåg i fortsättningen att det var smidigare att ta bilen direkt från Jo´burg. Däremot tror jag inte att du skall räkna med att åka in i parken redan första dagen. Parken stänger nämligen 1830 (lokal) sommarsäsong. Bor du inte på camp eller lodge inne i parken måste du vara ute vid den tiden.
Priserna inne i parken har du fått tips om. Själv föredrar jag att bo utanför parken, vara vid gaten när den öppnar och åka ut strax innan stängning.
Själv tycker jag att man stänger väl tidigt, men det är väl för att vara säkra på att ingen finns kvar efter mörkret. Precis som här hemma rör sig djuren mest på morgonen och på kvällen.

Jag har ett specialarrangemang i Hazyview, som tyvärr enbart gäller mig, men närheten till parken gör att de flesta boende här hämnar i den prisklass du nämner. B&B i Sydafrika är inte riktigt detsamma som här hemma. Det är ofta ett rätt exklusivt boende med veranda och pool, vilket gör att priset blir därefter. Gästhus och enklare lodger har ofta "bättre" priser. Dessutom kan det vara bra att veta att man i allmänhet kan få ett bättre pris om man väljer att bo på samma ställe hela tiden. T.ex. Palms Guest House i Nelspruit erbjuder 2 nätter vid veckoslut för 580R när ordinarie pris för en natt är 620R.

Vill du bo billigt (vet inte hur många ni är som reser eller när) är Sabie Town Lodge ett vettigt alternativ. För 450R får man bo max 2 vuxna och två barn i någon av deras "kabiner" med självhushåll (det finns även restaurang på anläggningen. Sabie ligger 5 mil från Paul Kruger och vägen dit är mycket bra. Man åker bl.a. genom Haziview, som har en Spar-affär (som kan få vilket ICA Maxi som helst att skämmas) där man kan proviantera när man behöver. Sabie ligger också perfekt till om man vill åka Panoramic Route (omnämnt som Panama Route i ett tidigare inlägg).

När det gäller mat i parken finns det restauranger vid alla main camps. Det jag skrev av i PM-et gällde grillplatser, som också finns vid nästan alla rastplatser. Braii är ett stort folkligt nöje i SA och röken ligger tät över de flesta fritidsanläggningar när det grillas i helgerna. I Krugerparken är det dock gasolgrillar, som du kan använda..

Vill du forska vidare beträffande boende kan du titta på http://www.mpumalanga-venues.co.za/. Hittar du inget intressant där får du återkomma eftersom jag har en sajt till som jag dock inte hittar adressen till just nu. Upptäckte just att att SA gjort om sin officiella hemsida,http://www.southafrica.net och har en tripplanner, som man kan nyttja efter registrering. Kan det vara något?