Vaccination Thailand Hepatit A och B???

Av Candy
5 dec. 2006 19:18
Visningar: 29417
Kan någon hjälpa mig??? Familjen 5 skall vaccinera sig kl 08.00 i morgon och jag vet inte riktigt vad som är nödveändigt. Vårdcentralen sa Hepatitt A och B (stelkramp har vi redan) 2 vuxna och 3 barn 14, 12, 12 år. Kostar ju en hel förmögenhet med A och B. 1950:- första besöket, sen om en månad 1500:- och inom ett år sista besök 1500:- (nästan en flygstol till bangkok....) Vi skall vara utanför Rayong, men ändå farta runt en del. Borta totalt 3 veckor. kan någon hjälpa mig är jag tacksam. Hälsningar Merete
Av Lanta
5 dec. 2006 20:10
Hejsan
Detta med vacc är alltid ett svårt ämne. Mycket hänger ju på en själv oxå vad man känner sig trygg med att vacc sig mot osv.
Som du säger är det mkt pengar,men man vill inte vara dumsnål heller.
Vi har bara tagit typ Havrix (mot hepatit A) och har sedan grundskyddet som vi fått genom livet av polio osv.
Men mycket är ju beroende på vart man åker.
Är det i turistorter man vistas o inte ska ut på djungeltrekking flera dagar så brukar man nog inte säga att man behöver mera än Hepatiten.
Men jag vill inte vara den som säger vad man absolut ska eller inte ska ta.

Själv ska jag vara borta nästan 6 mån men jag har inget mera än mot hepatiten.
Frågar du någon annan lär du säkert få andra svar,så det är inte lätt att råda någon i detta med vacc.

Trevlig resa.
MVH Laila
Av Legusta
5 dec. 2006 21:10
Vaccination !

Allmänt kan man säga att när du reser utomlands bör du vara vaccinerad mot Hepatit A (smittsam gulsot), difteri, stelkramp och polio. Och detta gäller även Thailand i synnerhet om du håller dig till turistorterna.

Om du tänker bege dig ut i djungeln kommer andra skydd som du kan behöva. Tänk också igenom ditt reseskydd om du blir sjuk i utlandet.

Tänk även på att även skydda dig mot magsjuka. Vaccination av barn mot difteri, stelkramp och polio infördes i Sverige 1953-55. Om man är osäker på vilka vacciner man har fått, bör man prata med en läkare innan man reser.

Billigast brukar det bli att vaccinera sig på ett sjukhus och då är det oftast dess infektionsklinik som sköter detta. Kontakta ditt närmaste sjukhus för att höra om de utför vaccinering (i Stockholm gör tyvärr inga sjukhus det). Även vårdcentraler brukar ha fördelaktiga priser. Privata vaccinationsmottagningar är i många fall dyrare.
Om du vaccinerar dig genom landstinget, brukar de ofta ta ut en besöksavgift och sedan får du betala en avgift för varje vaccin.

* Polio: 100 procent, om man har tagit fyra sprutor. Polion är nästan utrotad, riskområden är Indien, Pakistan, Bangladesh och Afrika. Poliovirus sprids främst med förorenat vatten.

* Stelkramp: 100 procent. Orsakas av en bakterie som finns i jord och smittar via öppna sår. Smittar alltså inte mellan människor.

* Difteri: 90–95 procent. Skyddet avtar med tiden. Efter 20 år bör man förnya vaccineringen. Smittar med saliv, när man t ex dricker ur samma glas som en smittbärare.

* Kolera: 70–80 procents skydd mot kolera, och cirka 50-70% procents skydd mot turistdiarré. Kolera sprids i förorenat vatten. Vaccin (Dukoral) mot turistdiarré. E. coli bakterien (ETEC). Vaccinet drickes som 2 doser med 1-6 veckors mellanrum, och ger skydd i 3-6 månader. Bakterien är den vanligaste orsaken till turistdiarré. Infektionen överförs via förorenad mat eller vatten. tex dåliga isbitar, glass, sallad mm

* Hepatit A: 100 procent. Orsakas av virus som sprids i förorenat dricksvatten. (Smittsam gulsot)

* Hepatit B: 95 procent. Virus som sprids sexuellt och med blod. (B-gulsot det finns ytterligare flera varianter av gulsot)

Vaccin mot B-gulsot behöver man igentligen inte ta om man inte kan råka ut för operation i landet och behöver blod eller jobbar inom sjukvården och ofta kommer i kontakt med blod.

Men då finns det värre saker man kan smittas av på sjukhusen som sjukhussjukan som igentligen är bakterier som heter MRSA (meticillin resistenta stafylokockus aureus, betyder multi restistent stafylokock bakterie), som även har fått det lite felaktiga namnet sjukhusbakterier, eftersom de finns lite var som helst i samhället. Den är dock fruktad på sjukhus eftersom nyopererade personer som får den kan få svåra, fula infektioner. Infektionerna kan var svåra att behandla eftersom bakterien kan vara motståndskraftig mot vanlig behandling, dvs det starkaste pencillin "Vancomycin" som finns inte biter mot MRSA och då finns inget annat medel att ta till.

Vankomycin en sista utväg, framförallt i behandling mot MRSA. På senare tid har även Vankomycinresistens påträffats, och alltså existerar bakteriestammar som är resistenta mot alla kända antibiotika. Bakterien har blivit härdad av för frikostig pencillin användning och nu biter inte det starkaste medlet som vi har att ta till.

MRSA-smittan sprids via direktkontakt, människor emellan. Handhygien är därför extra viktigt att poängtera även från doktorns håll för att inte föra bakterien vidare eller bli smittat.

Egen handduk hemma och på jobbet är bra, men hemma kan det vara svårt att inte föra bakterien vidare, eftersom man lever så nära varandra.

Källa: http://www.2thai.nu
Av Mape
6 dec. 2006 14:00
Hej Merete som du vet hade vi barnbarnet Andreas med oss nu 12år Han hade stelkramp några andra sprutor
tog vi ej,vi håller oss ju i ciliveserade trakter. Man kan tyvärr inte garantera sig mot allt,de mesta kan ju hända.
Vi var inte sjuka en enda dag,jo Andreas fick tandvärk vi uppsökte Apoteket i Ban Phe fick droppar att lägga i
tanden. Allt gick bra.Men vi prata med folk som faktiskt tagit alla sptutor,de blev sjuka ändå!!!!
Ha det Kram Mabel
Av Legusta
6 dec. 2006 17:21
Stelkramp behöver nog inte Andreas och barnen ta det grunskyddet får dom i skolan men jag skulle inte ens våga åka ut i Europa utan skydd mot Hepatit A gulsot. Den måste du ta annars är det dumdristigt...och tar du en boosterdos har du skydd i 20 år och det är det värt. skydd mot kolera och magsjuka är omtvistat då det inte ger ett 100 % skydd men jag själv åker med den.
Av Mariat
8 dec. 2006 14:57
Har man inte råd att vaccinera sig så har man inte råd att resa. Det är lika viktigt som att vara försäkrad!
Av Candy
14 dec. 2006 22:30
NU ÄR DET KLART!!!!! Vi har tagit våra sprutor Hepatit A och B. Och så var det något annan medicin som skall drickas som vi tar för vi åker mot magsjuka. tack för alla råd, känns skönt att veta att man kan slänga ut en fråga så är det alltids någon som har svar:-) Tack igen allihopa.