Undrar mycket inför Kenyaresa...:)

24 juni 2007 19:52
Visningar: 6621
Har precis bokat resa till Kenya innehållande 3-dagars safari och boende i mombasa, safari beach hotell. Bär av i november:)
Tar tacksamt emot alla möjliga tips!! Vill gärna veta mer om sevärdheter man ej bör missa(eller tvärtom), smultronställen, bra mat, vad äter man, vad kostar saker å ting (mat, taxi, dryck etc), smidigt åka till Nairobi över dagen, bra marnader, väderlek i nov-dec mm?? =)
Någon som bott på Safari beach hotell?

Tacksam för svar och info/
Av Sierra
24 juni 2007 23:30
Jambo,
Jag har varit i Mombasa 2 gånger, 1993 (4 veckor) och 1998 (1 vecka). Båda gångerna bodde jag på "Severin Sea Lodge" som ligger på Bamburi Beach. Hotellet du skall bo på, "Safari Beach Hotel", ligger på Diani Beach söder om Mombasa medan jag bodde på norra delen.
Jag är säker på att det inte spelar någon roll var man bor då beachhotellen är kanon överallt. Vädret är bra året runt efter kusten.
Att åka till Nairobi över dagen tror jag inte på. Flyg tar ca 1 timme och att ta tåget...nej, du hinner inte fram och tillbaka. X2000 finns inte...
Vad du inte får missa är Fort Jesus och Old Town.
Tamarind restaurang rekommenderas verkligen. En av de bästa krogar jag varit på i de 67 länder jag besökt!
Fler tips hittar du på:
http://mombasainfo.com/
www.kenyalastminute.com
Trevlig resa!
Av Mirre07
25 juni 2007 20:36
Hej!

Södra kusten är bäst i mitt tycke med långa sandstränder och möjlighteer till strandpromenader vid lågvatten. safari beach hotell är ett av de finare hotellen och är syster hotell till två andra hotell dit en hotell buss tar er om ni vill äta annan mat som omväxling på kvällarna och ta del av trevlig underhållning efter maten.

Det finns en romantisk restaurang i närheten kallad Ali Babour som ligger placerad i en grotta under jord med en öppning mot himlen varifrån du ser stjärnorna tindra när du avnjuter deras goda rätter. Bokas från hotellreceptionen och Ni blir upphämtade av restaurangens buss vid avtalad tid.

Som förstagångsturist bör man vara uppmärksam främst i städerna och läsa säkerhetsråden. Se ambassadens hemsida eller mejla ambassaden för att få dessa. Nairobi kallas ibland Nairobbery. Gör Du rätt saker händer inget. Men var uppmärksam. Det går flyg till Nairobi men kan man göra stop over i Nairobi på väg till Mombasa som alternativ. Det är värt att ta det kolonialinspirerade tåget till Nairobi och välja 2 bäddskupe alt 4 bäddskupe om man är 3-4 pers. Frukost och 3-rättermiddag ingår samt underbar soluppgång och utsikt över slätterna med mycket djur sydöst om Nairobi.

På Diani Beach finns golfbana, djuphavsfiske, dykning och andra aktiviteter.

Kenya erbjuder en massa aktiviteter och tiden man är där sätter gränsen.

Mirre
(Jag har bott i Kenya under 5 år och dessutom besökt Kenya ett otal gånger utöver det).
Av Eeyore
26 juni 2007 13:32
Någon som har bott på Kenya Bay Beach Hotel i Mombasa?

//Christina
26 juni 2007 23:20
Hej!
Jag firade min 40-års dag i Kenya o vi bodde på Travellers Beach Hotel norr om Mombasa. Hotellet var toppen o toppengod mat (åh vad jag längtar efter deras stora passionsfrukter) o härliga poler. Sandstranden likaså.
Men akta dig för en en liten luden larv som de kallade för cattepillar eller något liknande. Den var så söt men ack så farlig. Jag fick en jävulusisk klåda o fick tillkalla läkare. Inte så kul o ha denna klådan då vi sedan for på en endagars safari. Vi tyckte nog det räckte då vi såg nästan alla djuren.
Dessutom så var det knappast tal om att lämna hotellområdet på grund av brottsligheten. Man fick be vakterna följa med nästan bara man skulle gå ner till stranden.
Detta var enda trista i vår vistelese o tur var ju då att hotellet hade så mycket att erbjuda. Det kanske är bättre nu för det här var ju ett tag sedan.
Vi blev också hämtade till någon häftig restaurang där vi åt en 14-rätters måltid vilket var jättegott.
(Och jag tror att Don Johnson var på samma restuarang som vi en kväll för han höll upp dörren åt mig o då var jag övertygad när jag hörde hans röst o såg hans smajl....o sen såg jag honom sätta brillorna på näsan som han gör ibland på film tom....*L*)
Mvh Eva
6 aug. 2007 17:40
Hejsan!

Skall själv neråt där i slutet november till december nångång.
Så är inne och tjuvläser lite ... har inte varit i mombasa mer än 1 dag förut .... var på vägen till Malindi från det jag varit på safari inåt landet i Kenya.
En usel fotograf är jag men ett tips är ... om du kan få tag på en bra kamera med bra zoom ... det jag hadde 3xoptisk & 10x datazoom räckte inte riktigt till ... skulle rekomenderat minst 10x optisk .... men gärna mer ;)

...mat, dryck, taxi brukar inte kosta mycket ... men går du in på vissa resturanger eller hotell så räkan med att tom gammla svedala kan vara billigt ...som vanligt gäller ha lite koll på vart man sätter sin fot.

Maten är spänande och vissa rätter smakar mycket bra, men har inte så bra kläm på det än ... kör tricket äter där många av lokalbefolkningen äter, har funkat för mig...annars i Malindi lyser det igenom att kolonialmakten england vart där, inga problem att få tag på engelsk mat, om man nu skulle vilja ha det.

Åka smidigt till Nairobi över dagen, skeptisk ens med flyg. Själv kollar jag nu på om man kan göra en korttripp (några dagar - 1vecka) till Pemba eller Zanzibar

Som planen ser ut nu så stanar jag mesta tiden i Shimoni (S of Mombasa)

Vädret:
Om gudarna är med mig startar NE vinden i slutet av november vilket bör innebära bra väder (om bra = inte oväder och regn)

Hoppas resan går bra ....
Av Marie_s
8 aug. 2007 14:40
Har precis kommit hem från en sex veckors resa till bl.a. Kenya där jag har volontärarbetat med Colobus-apor i Dianiområdet.

Vi bodde också under ett par dagar på Safari Beach hotell och det är helt ok. Goda buffeér och fin strand (dock med många försäljare, likadant i hela Diani).

Har gjort en massa saker, bla. åkt på flodtur i mangoveträsken, fem dagars safari, tur till Kisiste marinpark, revfiske mm.
Kan berätta massor så om du vill veta något specifikt så hör av dig. Missa inte heller att besöka Colobus Trust (där jag jobbade) där ni kan få veta mer om apor och gå på guidad naturstig.

Mombasa är bra att åka till för att inhandla souvenirer. Lite billigare och större utbud än i Diani. Enklast (men också farligast) tar ni er runt med lokalbussen matatu som bara kostar några kronor.

Nairobi är en mindre trevlig stad. Undvik! Enda behållningen där är att Nairobi Nationalpark inhyser många noshörningar, vilka annars ofta är svåra att hitta.

Trevlig resa!
19 aug. 2007 19:14
Hej igen!
Tack för alla svar och tips!! Är tacksamma för allt ni informerat om och allt ni kan tänkas komma på!! =)
Har ännu fler funderingar kring vår lilla resa. Gällande vaccinationer. Vi har havrix ggr 2 och har malariatabletter, krävs det mot gula febern? Enligt läkarn vi var hos så tyckte hon väl inte det, men fick inget def. svar. Det hon dock tryckte på som kunde bli problem var i så fall i tullen.. Är det någon som vet nåt om detta? Är det problem och behöver man visa upp nåt?
Vi ska ju ut på en 3dagars safari med (kul =) ), skall bo i lodger under den trippen, typ hydda eller vad kan det jämföras med? Hur stor ryggsäck behöver man? Är det någon som upplevt extremt mycket mygg? Stora temperaturskillnader dag och natt?

Som sagt kommer ni på nåt mer vetvärt så hojta! =)

Ha det gott!
Vi lär nog återkomma med fler frågor!=)
Mvh Idha och Pelle
20 aug. 2007 09:56
Hej Idha och Pelle

Var ute och kika på djuren ifjol, helt fantastiskt. Jag upplevde inte att myggen var så värst iriterande när jag var på safari. Däremot så använde jag gärna "heltackande" kläder vid kusten under kvällen, problemet för mig var att jag tyckte det blev för varmt så jag fuskade och det resulterade i en hel del myggbet (inte värre än en svensk sommar)

"Lodge"
Brukar vara att man har ett rum eller ett litet "hus" för sig själv, det brukar vara hyffsade & är det mycke mygg där så brukar myggnät finnas.
Rekomenderar annars att inköpa ett myggnät att ha med sig, tar liten plats samt brukar inte kosta så väst mycket. Jag tycker det är värt det jämfört att vakan "uppäten". Annar så funkar myggmedel över förväntan, men man fick vara noga att få på myggmedlet heltäckande, missa jag ett område typ 5krona så ... och andra sidan så händer detsamma mig i sverige.

Gula febern vaccin
Jag hadde inga problem med det i tullen, vad jag förstått så behövs det inte för kenya, men det är inte säkert alla tullare i kenya som vet det. Kommer ni in i landet på ett av de större ställena så är det nog inga problem.
Som läkaren sa så behövs det "antagligen inte", jag var mer rädd för gula febern än lite "strul i tullen" så jag vaccinerade mig förra året "för säkerhets skull" (har för mig vaccinet räcker 10 år). Det har jag gott av nu då jag ev. åker till Tanzania (Zanzibar eller Pemba), tror man måste ha vaccinet där

Ryggan
Hur mycket tänker du ha med dig ner/hem?. Safari delen kan det vara lite kyligare på natten, så är man lite frusen så rekomenderar jag någon form av kläder som har lite värme i sig, vilket genast gör att ryggan växer. Jag klarade mig med en 60liters + handbagagerygga 30l i fyra vekor utan problem (är dålig på att köpa sovenirer så blev inte med så mycket saker hem).

Nått annat
Pengar
Vet inte om någon sagt det redan eller om det är väletablerat i detta forumet redan, men växlingskontoren föredrar större (högre valörer) sedlar. Skilde ganska mycket i växlingskurs på dem. Jag pratar om +50 USD som större. Norröver så funka EURO lika bra, tänk stort bara. Jag hadde med mig en hel del USD i mindre valörer, bra att ha tänkte jag, de följde med hem. Lokala valutan funkar utmärkt annars det var endast 1-2 saker jag gjorde som kostade EURO/USD.
Kredit kort
I malindi där jag var sist så hadde alla en stor förkärlek att ta "a comisson fee" på kreditkort .... mellan 5-15% det fins de som inte gör så så kan vara värt att undersöka hur man fixar betalningen.

Hade gôtt på resan
/Söderman
Av Marie_s
20 aug. 2007 10:06
Kenya kräver inte längre Gula febern intyg vid inresa. Vi tog den ändå eftersom vi skulle vara borta lite längre och resa runt. Men jag skulle nog skippa den om jag bara ska vara borta i två veckor. Däremot är det viktigt att ta malariaprofylax även om vi inte upplevde så mycket mygg.

När vi åkte på safari så bodde vi i tält. Dock inga sketna campingtält utan mer som stugor med kaklat badrum och riktigt golv. Lodge är snäppet finare så ni behöver inte oroa er. Jag tror det är väldigt bra standard överlag. Vi åkte till Tsavo East, Tsavo West, Amboseli och Nairobi NP. Det är bra att se lite olika parker och naturmiljöer även om resorna kan vara jobbiga.

På safarin åker man ut tidiga morgonar och sena kvällar och då är det kallt, så det är bra att ta med en jacka med vindskydd. På kusten är det varmt mest hela tiden. Lite regnskurar får man räkna med (förstås beroende på när ni åker) men varma kläder behövs ej här. Dock kräver många hotell (däribland safari beach) att männen ska ha långbyxor till middagen. Bra också med lite täckande kläder på kvällen med tanke på myggen.

Jag hade en ganska stor ryggsäck med mig. Den var proppfull när vi åkte hem. Det finns så mycket fina souvenirer att köpa med sig. Till safarin kan man packa en mindre ryggsäck eftersom kläderna blir så dammiga så det är inte någon större vits att byta hela tiden. Vi hade med oss kläder ner som vi sedan lämnade kvar när vi åkte hem. Många försäljare vill gärna byta till sig lite kläder så det är bra med byteshandel när man ska inhandla souvenirer. Högst i kurs står sandaler och strumpor. I en massai-by blev de väldigt imponerade av min sambos billiga skräpklocka (särskilt att den kunde lysa i mörkret!) så den bytte han bort mot en kniv. Roligt minne.

Hör av dig om du vill veta något mer.
3 sep. 2007 20:54
Hej igen, Tack än en gång, kul med alla svar:)

Verkar vara varierande väder där, bra att ni tipsa om varma kläder!

Roligt oxå att ni berättar om era upplevelser, kanske ska leta fram nån gammal skräpklocka å byta bort, om inte annat kan jag ta med strumporna jag hade på jobbet idag;)

Det här med gula febern, hur stor är smittorisken egentligen? Vet ni säkert att de inte kräver vacc.intyg . Vår läkare tyckte oxå att "nä, ni behöver nog inte mot gula febern", men var väldiigt noga å poängtera malariarisken.
Bra oxå med lite packnings och valutatips!

Om det ändå bara kunde bli november snart så vi kan dra iväg...:)

Tack igen, lär nog återkomma när vi kommer på nåt mer, Hadä så länge alla!

/Idha&Pelle
19 sep. 2007 21:45
Jag ska också till Kenya i November på 4-dagars safari (1dag Shimba hills , 3 dagars Masai mara)
Har också hört från många källor att "Tamarind"skall vara den bästa restaurangen. Ska iaf äta där minst en gång. =)

Man kan ju åka sån där arabisk segelbåt, Dhow, kanske är något man skulle prova. Sen verkar ju Fort jesus rätt intressant att åka till. Gammal byggnad som är från 1500-talet eller nåt liknande.

på denna sida står en hel del nyttigt, lite info om vaccin, turistattraktioner, kom-ihåg-lista för bagage, med mera!
http://www2.unt.se/printarticle/0,1842,MC=23-AV_ID=337407-SC_ID=163,00.html

här har du en länk med lite priser i Kenya. T.ex. Coca-cola 89% billigare än i sverige. verkar uppdaterad i tid också.
http://www.luftgrop.com/se/costs.cgi?for=KE