Tips & Råd inför resa till Kapstaden!

Av Ammee
3 feb. 2014 00:42
Visningar: 4836
Hej där alla glada och erfarna resenärer :)
Hittade hit till forumet genom att jag sökte runt på nätet om information som kan vara användbar för en resa till just Kapstaden. Har läst bland era tidigare inlägg och insett genom era beskrivningar hur fantastiskt det är, vilket gör att man blir ännu mer sugen för att åka. Detta inlägg kan bli långt , men skall försöka att göra det så kort som möjligt .

Såhär är saken att vi är ett par (unga) tjejer som har fått upp ögonen för just Kapstaden, vi planerar att resa dit under slutet av året - då sommar säsongen är där :) Dec/jan månad alltså. Vi är alla studenter vilket gör att vi inte har en så stor budget , men med tanken på att vi planerar detta i god tid såhär tidigt på året så hoppas vi på att vi lyckas att få ihop det . Vi vill uppleva allting som Kapstaden har att erbjuda, allt från stränderna , utelivet, kulturen och besöka dom fantastiska ställena som finns där och självklart besöka safari! Vi hade tänkt en resa på 2-3 veckor så att vi har gott om tid för att hinna göra allt kul som vi vill göra där. Vi har kikat på flygbiljetter samt hotell , och vad vi har förstått så är det väldigt viktigt att vara ute i god tid speciellt under den säsongen. Och för att ingenting skall bli fel utan lösas på bästa sätt så att den här resan blir möjlig för oss så tänkte jag ställa lite av våra frågor här till Er.

Priserna (flyg) som dom ser ut just nu ligger på ca 8000 kr + , är det samma pris som gäller sedan med eller ökar priserna kraftigt ju mer man väntar med att boka? Eller är det dom normala priserna för flyg dit under den perioden.

Hotell , finns ju en massvis att välja bland. Men just för att vi skall vara i samma stad under hela vistelsen vilket blir en längre period . Vad är det smartaste sättet att hitta hotell på i sådana fall? Vår tanke är att kunna bo ganska centralt och nära till utelivet. Är det smartare att kanske hyra en lägenhet under den perioden istället? Och vilket område är det som passar in bäst för oss då? Hur tidigt ute måste man vara för att få tag på hotell . Tanken är att Hotellet skall vara helt Ok och trivsamt att bo på.

Och sist men inte minst, för att klara sig under dom 2-3 veckorna i ett främmande land hur hög budget bör man ha ? Hur mycket skiljer det sig från Sverige prismässigt , Mat ? Dryck ?

Allt detta har vi tänkt boka under sommaren , så att vi ändå har hunnit boka allt 6-7 månader innan är det lagom?
Det var allt jag kunde komma på än så länge , hoppas bara inte att mitt inlägg blir aldelles för besvärligt (långt) att läsa för Er. Och ALL hjälp tips/råd som ni har att ge kommer att vara till en STOR hjälp! / Tack på förhand !!
Av Miia61
3 feb. 2014 12:36
Hej,

Kapstaden är helt underbar. Kan blåsa lite ibland bara.
Om ni vill ha billigare boende så kan det löna sej att söka på att hyra en lägenhet privat, Det gjorde vi. Fanns pool och stranden låg rakt över vägen. Å alla va så trevliga och hjälpsamma i huset.
3 feb. 2014 14:43
Kan inget om Kapstaden eller Sydafrika men när du är inne på priser: Den sydafrikanska randen har tappat enormt i värde sedan årskiftet 2010/2011. Då kunde man räkna 1 Rand = 1 Krona . Nu är det
1 Rand = 58 öre. med andra ord bör ni få mkt för pengarna.
17 feb. 2014 13:28
Håller med Olenate, se den tidigare tråden för massor av information.
En sak jag tänker på när jag läser din text är att du skriver om stränderna, detta är inte kapstadens starka sid.

Camps Bay nämns i och för sig ofta som en av världens vackraste stränder och den ligger ju fantastiskt fint med bergen i bakgrunden - tyvärr är ju vattnet sällan varmare än 14-15 grader vilket gör att du inte kan vada här. I Muizenberg till exempel är det ju varmare och stranden är fin men det bör inte vara ett av skälen att resa hit.
Maten, vinet (besök Franschhoek!) och naturen är Kapstaden och Sydafrikas klart främsta sevärdheter.

Har ni möjlighet så dela upp resan så att ni får lite tid 4-7 dagar borta i naturreservaten i öster, Sabi sands och Krugerparken är bland världens bästa upplevelser enligt mig.

Mer info finner ni här: http://runtklotet.com/2014/01/04/kapstaden-mer-startpunkt-an-slutpunkt/
Av Desires
17 feb. 2014 22:30
Hej!
Ja Kapstaden är verkligen fantastiskt, har varit där 2 ggr, och skulle gärna återvända!
Båda gångerna var i samband med andra rundresor (med egen bil) i Sydafrika, har avslutat med några dygn i Kapstaden varje gång.

Priserna
Priserna på mat, dryck, hotell, B&B är långt under vad vi svenskar är vana att betala, och prisläget är väldigt gynnsamt just nu, som många här också anger. Den dyraste middagen jag och maken betalade för var när vi firade hans 65-årsdag, då var vi på en lyxrestaurang och betalade 600 kr för 2! (inkl 3 rätter och utvalda goda viner till)....Vad gäller luncherna kan man dela på EN portion av någon av deras matiga, supergoda smörgåsar med sallad till, man får så stora portioner där. Vi har bott på B&B eller hotell när vi varit där, men jag skulle tro att ni kan få ett riktigt bra pris om ni hyr en lägenhet, det är nog det bästa.

Camps Bay
är en av de fantastiskt vackra stränderna utanför Kapstaden (ta jump on/off bussen dit, eller taxi - det är också billigt!). Visst är vattnet kallt men själva miljön är så otroligt vackert tycker jag att jag verkligen ändå vill rekommendera er att ta er dit (ligger bara ca 10-15 min med bil från Kapstaden). Vi tog bussen dit och njöt av att bara vara i detta område, sedan kan man ta en utsökt lunch med fisk, skaldjur eller dyl - all mat är så god och billig här!

Vindistrikten
För att inte tala om vinerna, ja Franschhoek är ett val, annars är också Stellenbosch väldigt trevlig - det går arrangerade turer dit om ni vill besöka någon av dessa vinstäder där över dagen, men det är mysigt att stanna över där en natt också om ni har tid. Eller så kanske ni hyr bil en dag och åker dit.

Länkar med många foton från Kapstaden
Det finns så mycket att se och göra i och utanför Kapstaden, här har jag skrivit om de främsta turistattraktionerna där http://www.desires.se/#post45
Senaste gången vi var i Kapstaden var nu i november 2013, då var vi där en vecka och bara njöt av det som vi uppskattade mest där, här många foton o tips http://www.desires.se/#post175

Vilda djur
Första gången var vi i Krugerparken - vilket bör upplevas! Otroligt spännande o intressant att uppleva de vilda djuren på nära håll! I november var vi i Thanda o bodde på deras safarilodge, men jag tror det går att hitta mycket billigare boende i Krugerparken, där finns alla varianter av boende.

Det finns så otroligt mycket att säga om denna härliga stad, ni kommer få det underbart!
18 feb. 2014 10:01
Till Desires och TS:

Angående Vindistrikten så måste jag flika in att Stellenbosch och Franschoek är 2 helt olika upplevelser. Stellenbosch (och Paarl) är centrum för vinindustrin i Kap-provinsen och dessa 2 städer är precis det - industristäder. Visst finns det amssor att göra och se men det har inte mycket att sätta emot Franschhoek.

Franschoek är en liten by omgiven av majestätiska berg på alla sidor. Det är även en av Sydafrikas största kulinariska resmål - här ligger massor av stjärnkrogar - och flera av vingårdarna hör till de mest framgångsrika, dessutom är de lite mindre vilket ger ett mindre turistigt mottagande. Det finns massor av små B&Bs här och priserna är förvånansvärt beskedliga.

Dock är det lite knixigare att ta sig hit om man inte har bil - men det går organiserade resor.
Mitt tips är att hyra bil och boka en natt eller två. Passa gärna på att rida mellan vingårdar, väldigt spännande att rida i bergen och stanna på små vingårdar och provsmaka fina viner.

Håller med Desires om att ni kommer att få det underbart!
Av Desires
18 feb. 2014 10:56
Jag har bara varit i Stellenbosch av dessa två - men förstår o har hört att det är väldigt mysigt i Franschoek också. Och byar är ju egentligen charmigare...det kan jag hålla med om!

Men jag måste säga att vi upplevde inte Stellenbosch som någon industristad, vi tyckte det var en trevlig stad i den del vi befann oss i och rörde oss omkring. VI bodde på ett litet personligt B&B - enkelt men mysigt! Och de vingårdar vi besökte (tror det var 5 st under en dag) låg väldigt idylliskt och var inte "jättestora" heller - vi fick en fin upplevelse där! Vi åt också fantastiskt god mat i mysiga restauranger - utsökt mat i mysig miljö och billigt! Några foton därifrån här http://www.desires.se/#post45
Av Desires
25 juni 2014 16:45
Det stället du här beskriver ligger ju just i Camps Bay, och hela det området är otroligt vackert! Där ligger stränderna på rad, när du kommer norrifrån Kapstaden hamnar du först vid Clifton Beach....(som verkar ligga närmast det boende som du här länkar till). Clifton beach ligger intill Camps Bay och består av 4 sagolikt vackra småstränder! Clifton beach ligger alltså ca 15 min gångväg från Camps Bay. Sist vi var där (november 2013) lät vi taxichauffören släppa av oss lite tidigare, så tog vi en promenad i detta vackra område, längs stränderna. Här kan du se många foton från detta område http://www.desires.se/#post175

Länken du ger här är till ett lyxområde där, horribelt dyrt!! Där ska ni nog inte bo, tror att det mesta är svindyrt där! (utom deras suveränt goda mat, den och vinet är billigt även i Camps Bay...)
Det tar som sagt bara 10-15 min med bil från Kapstaden att ta sig till Camps Bay, billigt att åka buss eller taxi dit!
Så mitt förslag är fortfarande att ni hyr en lägenhet, eller bor på ett mindre B&B inne i Kapstaden. Ni kan sedan göra utflykter därifrån. Sydafrika är fantastiskt! Lycka till med er reseplanering!
1 juli 2014 15:10
Tack så mycket för tipsen och de fina bilderna! :D Men så dyrt är det väl inte om man är typ 12 pers som delar på det? Då får man ju bästa boendet till ett bra pris?