Tips för tonårsfamiljen - 3 veckor i Malaysia i juli

Av Malte66
27 juni 2012 17:44
Visningar: 1416
Hej,
åker med fru och två tonårspojkar till Malaysia 3 veckor i mitten på juli och tar tacksamt emot tips från någon som har koll.
Planen är ett par nätter i Kuala Lumpur, ett par ö-besök på östkusten med bad och snorkling, samt något smidigt djungelstopp för att se lite djur och natur på vägen.

Hade tanken inställd på Perhentian, men det kanske är dumt i högsäsong med tanke på svårigheten med boende etcetera? Eller löser man det på plats (även om man vill ha ok standard med ac etcetera)?

Någon som har bra tips på alternativa öar och stränder som man inte ska missa? och tips på bra boende?

Någon som har åsikter om bästa sättet att ta sig till och från östkusten? Tåg, buss, flyg?

Och någon som har några tips om ngt bra djungeläventyr på vägen kanske?

Många frågor, men vore kanon med lite input inför resan!
Av Malinst
28 juni 2012 20:23
Hej!

Vi har varit i Malaysia med familjen tre somrar, kanske kan jag ge några tips. Synd om ni missar Perhentian, men det kan nog vara bra att försöka boka boende i förväg om ni inte vill bo "var som helst" Vi bokade några månader i förväg på Abduls, men det var ändå fullt de två första nätterna,

Vi gillar även Tioman väldigt mycket. Där har vi bla. bott i Salang, som är lite mer utbyggt än Perhentian Besar, det finns en liten restauranggata med lite restauranger, barer etc. Kan vara lite kul med tonåringar, det är dock ändå väldigt lugnt och inte riktigt samma paradiskänsla som Perhentian. Räkna med att boendena på öarna har ganska låg standard, även om ni väljer ac/rum, om ni inte väljer de riktigt dyra som vi aldrig provat. Tioman ligger ju dock en bra bit från Perhentian.
Vet inte om Redang tex har bättre boende. Vi har inte varit där, det mesta verkar då vara paketresor och vi tycker bättre om att boka boende/mat etc, separat.

Vi har åkt natt-tåg- Singapore-Tanah Merah (för Perhentian), fungerar jättebra. En annan gång fick vi hastigt hoppa på nattbuss då tåget var inställt. Bekväma bussar med breda fåtöljer - men inte alls lika bekvämt som att ligga på ett tåg. Flyg skall också vara mkt prisvärt, men vet inte hur det är om man bokar ganska snart inpå.

För att ta sig till djungeln - Taman Negara tror jag att det är lättast att boka via transferföretag i K.L. Vi åkte buss + båt på floden ena vägen och enbart buss tillbaka. Vet att vi kollade tågtider etc. men man ankom/åkte vid tider på dygnet som inte passade så bra.

Cameron Highlands med sina berg och teodlingar var väldigt vackert och uppfriskande - men ni får kanske välja det eller Taman Negara.

Ett annat ställe som vi gillade var Penang - inte som badö (vi badade inte alls) utan för en genuin atmosfär och superjättegod mat.

Hoppas att ni får en jättehärlig resa!
Av Malte66
29 juni 2012 14:00
Hej Sierra och Malinst, och tack för snabba svar.

Vi har inte helt släppt Perhentian, men har hittills inte lyckats boka ngt. boende, försöker vidare i helgen så får vi se hur det går (eller om vi chansar och åker ändå, för det verkar ju väldigt bra).
Har någon av er varit på båda öarna? får intrycket att det kanske är enklare att åka till Kecil om man inte har förbokat?

Till Kota Bharu från KL alltså för att komma vidare till Perhentian, sedan taxi eller buss till Kuala Besut? Någon som stannat i Kota Bharu? Eller har det varit direkt ut på öarna?

Tioman låter också bra, trodde nog att det var mer överexploaterat än det kanske är? Vi är inte heller sugna på charterpaket och inte på jakt efter lyx, men lite bättre än det allra enklaste tror jag (helst ac och eget badrum typ).

Några andra bra tips på softa snorkel-öar?

Angående djungelturer så hade vi tanken först att se Taman Negara eller Cameron Highlands på vägen över till östkusten, men det kanske är krångligt? kanske bättre att köpa en färdig resa från KL?

Vilken av Taman Negara och Cameron Highlands skulle ni välja om man bara hinner med en? (Vi har i och för sig drygt 3 veckor, så vi kanske hinner båda).

Har ni gjort mycket utflykter i och utanför KL? Vi tar nog ett par dagar både på dit och hemvägen, så det vore kanon med lite tips.

Och gärna fler bra tips på andra platser man inte bör missa.

Stort tack för hjälpen så långt!
Av Sierra
29 juni 2012 15:06
Citerat från malte66:
Till Kota Bharu från KL alltså för att komma vidare till Perhentian, sedan taxi eller buss till Kuala Besut? Någon som stannat i Kota Bharu? Eller har det varit direkt ut på öarna?
Taxi från Kota Bharu Airport till Kuala Besut tar drygt en tim. Om ni bokar boende på Perhentian kan ni begära pickup på flygplatsen och få transport hela vägen till er resort.
Av Malinst
30 juni 2012 09:01
Vi har bara varit på kecil över dagen, men det kan nog vara lättare att hitta boende på plats där. Finns ju många ställen utefter samma strand o är nog fler som letar på plats där. På besar är det mer uppdelat på flera strandpartier o svårare om man skall gå runt o leta.

Ni kan snorkla fr stranden på många ställen, men en båtturär ju kul för att komma till andra ställen.

När man läser om tioman i guideböcker kan man få intrycket att det är överexpl, men absolut inte. Mest högaberg o tät djungel. En liten varning för ev.sandflugor. Vi har varit där 2 ggr, ena gången utan sanflugor andra gången med. Ger kliande bett... Sommartid båda ggr, regnade mer, fra, nattetid andra ggn, om det spelar roll för sandflugorna?

Åker ni tåg, närmast till tanah merah, sedan taxi. Vi har inte stannat i kotha bahru o inte gjort utflykter utan

Jag tror absolt ni kan köpa enkel transferresa, eller vad man kallar det både till taman n. Och cameron h. O sedan vidare med minibussvariant till kuala besut. Det finns även minibussar mellan cameron o taman n.
Lycka till!
Av Malte66
1 juli 2012 10:42
Låter bra det mesta tycker jag, och säkert löser sig mkt när man är på plats, men det är skönt att få lite hjälp och koll innan.

Både Perhent. och Tioman låter bra, försöker nog hitta ngt att boka på Perhentian innan vi åker om det går.

Om man tex börjar med Kuala Lumpur, flyger till östkusten/Perhentian, kan man ta sig till Taman N därifrån sedan? Eller är det bättre ("enklare") med paket från Kuala L. tror ni?
Av Annl
1 juli 2012 14:38
Hej,

I KL är ett tips att åka hop on hop off bussarna - då får man en bra överblick över stan. Det tar några timmar och var totalt 22 stopp.

Att åka upp i TV-tornet är kul också och du kommer då högre upp än i Petronas Towers. Och till Petronas måste ni också gå - finns dessutom ett stort shoppingcenter där.

Vill ni åka upp i Petronas måste man vara där tidigt för att hämta ut sin biljett - det kan vara bra att veta.
Av Malinst
2 juli 2012 09:14
Om ni vill åka från Perhentian till Taman N. behöver ni inte åka till K.L. först. Det finns transfer med minibussar. Du kanske har kollat den här sidan

http://www.perhentianisland.info/gettamannegara.php

där kan du läsa bl.a. om minibuss till Taman. N. Du kan säkert få hjälp med bokning på öarna, annars kan du ju maila ock kolla innan. Jag tror att vi bokat boende genom dem en gång. Om det är svårt att hitta boende nu kan ju de kolla runt bland flera olika, så behöver ni inte maila runt till olika ställen.

Vi bokade transfer, men boendet separat och utflykter i Taman N. på plats.

Om det blir så att ni behöver/vill bo på olika ställen på Perhentian, tänk på att en del ställen bara vill boka boende +båtresa. Vi råkade ut för det vid ett tillfälle då vi skulle bo på två olika platser. Trots mailkonversation där vi trodde att vi kommit överens om bara boende, var det väldigt svårt att få igenom det när vi kom fram. Det räcker ju liksom med en båtresa t.or. ..
Av Malte66
4 juli 2012 21:26
Låter kanon det mesta tycker jag.

Har bokat hotell i KL nu, men inget på öarna ännu, tror vi försöker lösa det på plats.

Just nu lutar det åt att börja i KL, sedan Perhentian, Taman N och ev. försöka hitta ngt bra på vägen innan vi avslutar på Tioman.

Fler bra idéer o tips?

Stort tack för hjälpen så långt.
Av Bent
5 juli 2012 13:47
Hej!

Vi var på Perhentian i april förra året. Åkte nattåg 1:klass sovvagn (djungelexpressen) från KL till Tanah Merah och sedan taxi 1 timme till Kuala Besut varifrån båtar går till Perhentian. Det fungerade mycket bra.
Vi bokade boende, taxi och båtresan av resorten där vi bodde (Coral View Island Resort) där kan man snorkla direkt från stranden inom ett avspärrat område.

http://www.coralviewislandresort.com/

Länkar till KTM Malaysias järnväg. Här kan man köpa E-ticket.
http://www.ktmb.com.my/
http://travelmalaysiaguide.com/ktm-train-timetable-and-fare/#7