Satsa på Malaysia i år!

Nina
Reseguiden, besökt 28 länder

Foto: iStock
Vill du vara säker på att få så mycket som möjligt för semesterkassan är Malaysia landet du ska välja i sommar. Upptäck ett av världens billigaste semesterländer!
Publicerad 8 november 2019

Malaysia är landet som gäller enligt semesterindex för vintern 2019/2020. Enligt Forex är Malaysia det 8:e billigaste semesterlandet i världen enligt en undersökning som tar hänsyn till 81 länders prisnivåer för vanliga semesterutgifter. Exempel på produkter som jämförs är en natt på hotell, ett restaurangbesök, en cappuccino och en öl.

När ska man resa till Malaysia?

Malaysia är ett året-runt-resmål. Här är det fint och varmt året runt, men undvik gärna regnperioden som är mellan november och januari.

Att göra i Malaysia: fyra sevärdheter

Kuala Lumpur: Vill du känna storstadspulsen, bege dig till huvudstaden. Här ser du tydligt förkärleken till den västländska industrialiseringen. Staden är också rik på tempel, moskéer och andra religiösa och kulturella symboler.

  • Batu Caves: Norr om Kuala Lumpur hittar du de imponerande Batu Caves, som är en hinduisk helgedom. Grottorna upptäcktes för 120 år sedan och inte långt senare kunde man gå de 272 steg som leder upp till Temple Cave.
  • Sepilok Orang-Utan Rehabilitation Centre: Är en fristad för orangutanger och en av de största attraktionerna i Sabah, där atmosfären påminner om en cirkus.
  • Taman Negara National Park: Denna vildmark är hem för elefanter, tigrar, leoparder och noshörningar. Störst sjans är dock att du stöter på ödlor och apor. Bästa sättet att uppleva Taman Negara National Park är att färdas med båt.


Maten i Malaysia

Det malaysiska köket är en blandning av brittisk, thailändsk, indisk, kinesisk och malaysisk mat. Huvudingrediensen är ris och nudlar som serveras med kyckling, kött och fisk. Vill du prova något annorlunda, våga smaka haj. Köttet är ljust och har egentligen ingen särskild smak, men är väldigt gott.

Hitta till de finaste stränderna

De klaraste vattnen och finaste stränderna hittar du på malaysiska Borneo, Malackahalvöns östkust och på Langkawi. Här är stränderna vita och i havet finner du sköldpaddor, rockor, små hajar och hundratals olika fiskarter som gör det malaysiska vattnet ett paradis att snorkla och dyka i.

Perhentian Islands: Norrut hittar du Perhentian Islands, den stora ön Besar och den lilla ön Kecil. Stranden är vit och vattnet turkosblått med snorkling bara 50 meter från stranden.

Tioman: Denna ö är en av östkustens största och mest populära turistö. Här finns tät djungel, många bra stränder och boende. På Tioman kommer människor som vill sola, bada och bara ta det lugnt.

Billigare än Thailand

Malaysia är billigare att semestra i än till exempel grannlandet Thailand som inte kvalar in på topp 10. Malaysias huvudstad Kuala Lumpur är dessutom känd som en av världens mest prisvärda hotellstäder.

Malaysia gränsar till Thailand i norr och Singapore i syd. Landet har både väst- och östkust samt hundratals tropiska öar förutom Borneo, som politiskt delas av både Indonesien, Malaysia och Brunei.

Shopping, lantlig idyll och ekoturism

Populära resmål på fastlandet på Malackahalvön inkluderar bland annat häftiga storstadsupplevelser och shopping i huvudstaden Kuala Lumpur eller lantlig idyll och mäktig natur bland småbyar och teplantage i Cameron Highlands, som ligger en bit inåt i landet. I nationalparken Taman Negara kan du uppleva 130 miljoner år gammal regnskog, och parken har blivit ett populärt resmål för ekoturism i landet.

Hundratals tropiska öar

Även om Malaysia kan erbjuda både storstadsupplevelser och djungeläventyr i världsklass handlar landet framför allt om sol och bad. Och det finns hundratals tropiska öar att besöka.

Läs också: Upplev Malaysias paradisöar

Västkusten

västkusten ligger bland annat frihandelsområdet och forna piratön Langkawi, populära och livliga Penang med ett stort utbud av restauranger och nöjen, samt lilla och lugnare Pangkor.

Östkusten

Öarna på östkusten är generellt sätt mindre utbyggt än på västkusten och det sägs att det är här de bästa dyken finns. Öarna här har ofta en lugnare atmosfär, men också ett mindre utbud av restauranger och nöjen. Några populära öar längs östkusten är vackra Tioman, dykpärlan Redang och stillsamma och undangömda Sibu som är känd från teveserien Robinson.

De malaysiska öarna erbjuder strandliv för all smaker, vare sig du vill ligga hela dagarna till ända i hängmattan, dyka, snorkla, njuta av god mat och dryck på bra resturanger eller ha nära till ett stort och aktivt nöjesutbud. Tänk på att östkusten har monsun mellan november och februari. På västkusten regnar det lite då och då under hela året med den torraste perioden mellan maj och september.

Borneo

Borneo är världens tredje största ö och kan erbjuda urgammal regnskog, vilda orangutanger, äventyrliga nationalparker och sköna stränder. På den indonesiska delen av ön, Kalimantan, finns bland annat nationalparkerna Tanjung Puting och Sembangau där man kan få träffa orangutanger, både på rehabiliteringscenter och fritt i naturen. Regnperioden på Borneo varar från oktober till april, högsäsongen är från maj till september.

Hitta din resa till Malaysia på Reseguiden

Paketresor till Malaysia
Flyg till Malaysia
Läs mer tips och guider om Malaysia


Erbjudanden - Resor till Asien