Tågsemester i norra Italien

30 juni 2017 11:51
Visningar: 2341
Hej
Det lutar åt att årets lilla semester blir en resa till norra Italien där vi tänkte åka tåg mellan olika städer.
Vi har blivit inspirerade av Michael Portillos TV- program på BBC, Great Continental Railway Journeys, där han åker tåg med Bradshaws reseguide från 1913 som vägledning. Den turen vi tänker oss är Turin till Venedig, med stopp på diverse ställen. Eventuellt kommer vi korta av turen - det beror på hur mycket ledighet jag kan få loss. Beroende på hur framgångsrikt jag pusslar så kommer vi ha mellan 10 och 15 dagar på oss.
Vi är båda riktiga historienördar, jag är även mat- och ölnörd och sambon gillar bilar. Fina utsikter är ju alltid bra...Jag är allergisk mot rödvin, så vinturer i området blir kanske inte så roliga (vitvinerna är enligt min erfarenhet sådär... men kom gärna med tips om ni vet nåt bra). Vi gillar att promenera runt i lagom stora historiskt intressanta städer (eller stadskärnor i storstäder) och kolla på arkitektur och dricka öl och äta glass. Vi gillar inte att shoppa.

Nu till frågan: Vad bör vi prioritera? Vilka städer längs järnvägen är finast i er mening? Om vi ska korta ner turen, vad bör vi i så fall stryka?
Kom gärna med tips, men som sagt bra om det är nåbart med tåg!
2 juli 2017 11:53
Jajustdet - vilken sjö borde vi satsa på (Maggiore, Como eller Garda)? Vilken är lättast tillgänglig med tåg?
Jag vet att många sitter inne på tips för området! Låt er inte avskräckas av att vi inte gillar shopping och inte är så sugna på en vingårdstur - ni har säkert andra tips!
2 juli 2017 12:38
Nyss hemkommen från norra Italien och lägger ett blogginlägg om dagen med tips från våra upplevelser. Vi bodde vid Gardasjön. Har bloggat eller kommer att blogga om Venedig, Sirmione, vingården Le Bignele, Cable car upp till Monte Baldo, Riva del Garda, Malcesine m.m.

Vi hyrde bil för att kunna ta oss enkelt och det rekommenderar jag varmt.

Är du sugen på att läsa är adressen www.frun.se
2 juli 2017 22:53
Hej! Vi kommer åka till Gardasjön om en vecka och då bo i Desenzano del Garda. Vi kommer åka tåg dit från Bergamo. Desenzano som ligger vid södra delen av sjön har tågstation. När man befinner sig vid Gardasjön är det ju nära till hands att besöka Verona ca 5 mil därifrån och varför inte Venedig (ca15 mil bort) om man inte varit där. Man kan åka tåg till båda. Själva kommer vi att hålla oss runt Gardasjön 1 vecka och sedan ta tåget till kusten (Ligurien) nedanför Genua. Det är en otroligt vacker kuststräcka och Cinque Terre är väl värt att besöka. Att åka tåg i Italien är relativt billigt jämfört med Sverige och ett smidigt sätt att ta sig runt om man inte vill åka bil.
3 juli 2017 09:54
Tack för era svar. Jo det verkar ju mysigt att köra runt med bil och Gardasjön verkar ju väldigt fin. Det lutar dock åt att vi koncentrerar oss på städerna den här gången - Turin, Milano, Brescia och Venedig blir nog de ställen vi satsar på och så blir det bara dagsstopp på andra orter. Vi får se, kanske får jag några tips som ändra prioriteringen!
Ligurien ska jag besöka med min mor (kanske nästa år). Hon tillbringade sina somrar där i yngre tonnåren :)