Ta ut pengar i Danmark eller Sverige?

3 maj 2011 17:15
Visningar: 27129
Vilket är mest fördelaktigt att ta ut pengar i automat i Danmark eller ta pengar här i Sverige. Visakort brukar restauranger ta ut av gift när man avänder dem? Ska man köpa lite öl och vin på färjan eller ska man köpa det i land? Vilket är billigast? Vi ska åka till Legoland med vårt barnbarn i augusti och tar gärna emot lite tips!
Av Bengtar
3 maj 2011 17:37
Använd kortet som vanligt. Ta ut i automat på plats.
Du bör dock vara medveten om att det oftast ej är användbart i mindre butiker, då måste det vara knutet till Dansk bank. På varuhus och krogar går det bra.
Sen bör man vara medveten om att man ej har helgöppet som i Sverige.
3 maj 2011 18:26
Du efterfrågar det mest fördelaktiga - tänk då på att har du ett vanligt bankkort får du betala växlingsavgift för varje köp utomlands. Det gäller väl Danmark oxå kan jag tro. Men det finns många här på forumet som vet vilka kort som är "gratis". Själv använder jag vanligt VISA och AMEX och betalar för det. Jag växlar aldrig mer än fickpengar innan avfärd.
3 maj 2011 18:55
Citerat från carina71:
Vilket är mest fördelaktigt att ta ut pengar i automat i Danmark eller ta pengar här i Sverige. Visakort brukar restauranger ta ut av gift när man avänder dem? Ska man köpa lite öl och vin på färjan eller ska man köpa det i land? Vilket är billigast? Vi ska åka till Legoland med vårt barnbarn i augusti och tar gärna emot lite tips!
Danmark är väldigt speciellt de tar ut väldigt mycket avgifter, t.o.m på stora turistatraktioner kan de ta ut ganska rejäla avgifter för att man betalar med kort, De har sina Dankort som danskar använder mycket men andra kort missgynnas, har varit mycket klagomål på detta men tror inte det ändrats. Man ska inte bli förvånad om de inte tar vanliga kort som Visa och MasterCard även i stora affärer/varuhus.

Det blir ju bankens avgifter vid uttag i automater och valutapåslag som i andra länder, därför kan man skaffa kort med bättre vilkor (om man inte redan har). Förmånligast för de 12-13 första uttagen är GE Moneybanks kort utan kredit, det har inga som helst avgifter de 12-13 första uttagen och inga valutapåslag. I stort sätt lika bra är ICA-bankens kort, det har dock en årsavgift. Söker Du på forumet ser Du att kort diskuterats ganska mycket bl.a. av mig :-) Är ganska säker på att de inte tar avgift i bankomaterna i Danmark så det mest ekonomiska bör vara att ta ut pengarna på plats med något av de mämnda korten.
3 maj 2011 21:32
Vi har ICA-kort. Dom brukar ju inte ta något extra i Thailand och gör väl inte det i Danmark heller?
3 maj 2011 21:42
Citerat från carina71:
Vi har ICA-kort. Dom brukar ju inte ta något extra i Thailand och gör väl inte det i Danmark heller?
Syftar Du på mitt inlägg så skriver jag att de tar en årsavgift för kortet inget annat.
Den extra avgiften jag nämner tas ut av butikerna, muséerna och allt vad det kan vara, typ som man ibland ser här hemma " vid köp under 50:- tas en avgift på 10:-" fast de tar det oavsett belopp, och det kan vara rätt mycket, 4% är inte ovanligt.
4 maj 2011 21:13
Citerat från carina71:
Vi har ICA-kort. Dom brukar ju inte ta något extra i Thailand och gör väl inte det i Danmark heller?
Nej, men växlingskursen är inte den bästa heller. Men även Swedbank och andra kortbolag har ungefär lika dåliga växlingskurser när man växlar.

I Danmark får man i regel betala två olika avgifter om man handlar på kontokort. Dels den kortavgift som banken/kortbolaget tar av handlaren vilket varierar mellan ca 0.8 till 3 procent (nivån beror på hur bra kund handlaren är hos banken). Dels så får man betala en hanteringsavgift vilket brukar ligga på mellan 1 till 10% av beloppet. På hotell är det inte ovanligt med avgifter på 15% vilket innebär att man får betala 15 + 3 % på hotellnotan. Därför lönar det sig alltid att betala hotellvistelser kontant i Danmark och man tar då ut pengarna på en bankomat istället.

Observera att man ibland råkar på dessa avgifter när man bokar semester i Danmark och betalar in handpenning via kontokort. Betala därför så lite som möjligt i förväg och resten kontant på plats.
Varning! För dig som vill hyra hus i Danmark!
Danmark Semesterfira, 19 maj 2012
Updaterad av Semesterfira för 5 år sedan
3
Det har blivit allt mer poppis att hyra hus i Danmark, och det finns flera reseföretag som förmedlar boende. Dock finns en del att tänka på, det fick vi bittert erfara nu i maj 2012. Vi hyrde ett hus i Danmark av företaget Novasol/Dansommer nu i maj 2012. Här kommer våra tips och varningar ...
Legoland på höstlovet samt betalning?
Danmark A_gren77, 13 sep 2017
Updaterad av A_gren77 för 1 vecka sedan
2
Vi ska åka till Legoland på höstlovet och undrar om någon som har varit där kan berätta hur det var? Det vi framförallt undrar är om det räcker med en dag den tiden av året eller om det behövs två? Vi funderar också på vad som är det bästa betalsättet i Danmark? Kontant? Tack på förhand! ... ...
Förvaringsboxar Kastrup
Danmark Katrinl, 2 nov 2012
Updaterad av Floridasidan för 4 år sedan
12
Är det någon som vet om det finns förvaringsboxar på Kastrup där man kan förvara vinterkläder i tre veckor och vad kostar det i så fall? Jag hittar ingen tydlig info o detta så nu hoppas jag på er hjälp:) ... Floridasidan: Det fanns en garderob men den har nyligen stängts. Vet inte om de tänkt ...
Billigt boende nära Legoland
Danmark Anna70, 7 apr 2009
Updaterad av Svanesund för 8 år sedan
1
Vi funderar på att åka några dagar till Legoland v 27. Var och hur hittar man enkla billiga boenden? Jag tycker det är väldigt dyrt med ca 5000 för ca 3 dagar! I och för sig ingår ju då biljett mm....? Kanske det blir dyrare att plocka ihop eget paket än att köpa färdigt på tex Stena Line??? Åhh ...
Legoland och Lalandia?
Danmark A_gren77, 27 jul 2017
Updaterad av A_gren77 för 7 veckor sedan
13
Hej! Planerar en tripp till Lalandia och tänker då att det ju skulle vara kul att gå till Legoland när vi ändå är där. Tänker att vi hyr ett semesterhus och tar Lalandia en dag och Legoland en dag. Är det någon som besökt båda parkerna som kan svara på om det upplägget fungerar bra? Och vilken rutt ...
Att åka kollektivt i CPH
Danmark Nisse2ears, 12 jun 2017
Updaterad av Floridasidan för 14 veckor sedan
6
Om någon händelsevis funderar på hur svårt det kan vara att ta sig runt med kollektivtrafiken i Köpenhamn: Ladda ner appen DOT för mobilbiljetter (möjligen måste ni göra detta i Dk) samt Rejseplanen för tidtabeller. Registrera er med ett betalkort på DOT och sedan är det väldigt smidigt att ...