Ta sig till Cefalu (Transport på Sicilien)

17 apr. 2011 20:42
Visningar: 12014
Jag och min pojkvän åker till Sicilien nästa vecka. Vår första kväll kommer vara i Cefalu, och vi letar därför efter billig och bra transport från Palermo flygplats till Cefalu. Jag har förstått att tåget går från Palermos flygplats till Palermo centralstation, och även från Palermo centrealstation till Cefalu, allt detta för enbart 5 Euro.

Är det någon här som tagit detta tåg från flygplatsen? Behöver vi boka i förväg eller går det lika lätt att köpa biljetter på plats? (Vi kommer ha tidsbrist och jag vill undvika stress och felköp...)

Sen undrar jag rent allmänt om tåg och buss är ett lämpligt transportsätt på ön? Eller är hyrbil att föredra?

Grazie!
Av Pia180
24 maj 2011 19:25
Hör gärna av dig när du kommit hem för jag ska göra min första resa dit i september & vi kan ingenting heller om stället så jag är tacksam för alla råd. Då vi bara bokat flyg resa ner till Palermo. Har dessutom hört att de är dyrt där så hoppas ni har tips när ni kommer hem. Trevlig resa.
Av Hathor
24 maj 2011 21:25
Just hemkommen från denna ö,har hyrt bil o susat runt..
Bussnätet på ön är väll utbyggt...
Av Desires
24 maj 2011 22:54
Var några år sedan vi var på Sicilien. Vi bodde i Cefalu hela tiden men åkte runt både med tåg, buss och hyrbil. Det fungerade utmärkt med alla dessa transportmedel. Vi åkte bl a tåg t o r Cefalu-Palermo, jättebra och billigt sätt att ta sig fram där tyckte vi! (men vi var inte direkt stormförtjusta i Palermo men kul att se staden alla fall). Fastän 1:a gången vi åkte tåg på Sicilien köpte vi biljetterna, sedan missade vi att tidsstämpla biljetterna vid en "maskin" på perongen och fick då böta en del - det hjälpte inte att vi sa att vi var turister och ej visste att detta var nödvändigt, så det kan ni ju tänka på......
Vill du ha mer tips om Sicilien kan du titta på min reseblogg här http://www.desires.se/#post90
Ha en trevlig resa!
Av Lasse42
24 maj 2011 23:16
Vi var nyligen i en annan del av syditalien. Provade då att köpa biljetter i automat, gick utmärkt då det fanns en plats där man kunde välja engelsk text- precis som det är på bankomater utomlands. Bara att trycka in avgångsstation-resmäl och antal vuxna resp under tolv år. Som sagt håll utkik fter en liten gul låda där man ska stoppa in biljetten innan avgång, annars kan det bli böter.
Automaten kan vara praktisk då det ibland är köer till manuella biljettköpsluckorna.
25 maj 2011 08:30
Till vår ankomst hade vi bokat en hämtningsservice som väntade på oss vid flyget, en herre som heter Roberto: www.robertourcefalu.com och kostade 100 Euro för båda. Dyrt, men bekvämt att få komma direkt till hotellet eftersom tågen inte gick så sent. Om man landar tidigare ska man definitivt ta flybussen in till Palermo istället, för 5 Euro/person (Prestitie è Commande heter bolaget, stannar lite över helt Palermo.) För tillfället är tåget från flygplatsen till Palermo avstängt pga spårarbete. Kolla ny info på flyplatsens hemsida. http://www.gesap.it/

Bussar i Palermo funkade hur fint som helst att ta, men information på engelska fanns inte. Mycket kroppsspråk och lite detektivarbete tog oss fram. Bussen kostar runt 1-2 Euro/person. Biljetter köps i små kurer eller närliggande tobaksaffärer. Glöm inte att stämpla biljetten när du kliver ombord på bussen!!

Tåg mellan Palermo och Cefalu gick smidigt att ta, men avgångarna upphör på sen eftermiddag. Kolla in tiderna på http://www.trenitalia.com/ (sidan finns på engelska). Glöm inte att stämpla biljetten här heller!

En intressant detalj att veta är att man kommer längre på franska än engelska på Sicilien, eftersom det under 60-talet var en het turistort för fransmän, och fortfarande är idag.
Av Pelle77
25 maj 2011 22:26
Jag hade funderingar om att åka till Sicilien i sommar och ställde frågor på Tripadvisor forum. Det finns en medlem där som heter Vagabonda som kommmer att ge dig all tänkbar fakta och tips om Sicilien. Jag har aldrig fått så bra fakta om ett resmål på något forum så det är en stark rekommendation att posta där.