Trapani – staden i harmoni

Guldlock
Medlem sedan 2012, besökt 19 länder

Foto: guldlock, medlem sedan 2012
Foto: guldlock, medlem sedan 2012
Havet, maten och människorna. Det finns flera anledningar till att Reseguidens medlem Charlotte, alias "Guldlock", guidar till sitt Trapani.
Publicerad 12 mars 2012

Jag var i Trapani på Sicilien första gången i augusti 2008, då jag var där med en väninna och sedan har jag återvänt fyra gånger. Staden och folket är fantastiska. Jag älskar Italien, men Trapani är speciellt. Människorna är harmoniska och att vara nära havet och se solnedgången samt all den goda maten gör att man får frid i kroppen. Du kan höra vågorna slå mot stranden och få gå med bara fötter i havet är en fröjd, liksom att kunna gå långa strand promenader är underbart.

5 tips i Trapani


1. Erice

Det här är en underbar bergsby som ligger 800 meter över havet. Du kan ta taxi eller linbana hit, prova gärna båda. Bil vägen slingrar sig upp på berget och halvvägs finns det ett utkiksplats där du kan stanna till och se en underbar vy över stan kvälls tid helst! Det ligger en borg här från 1200-talet med en underbar park med vackra blommor och det går att ta en kaffe inne på gården. Det ska finnas cirka 69 kyrkor på det här lilla berget!

2. Resturangtips

Det finns en uppsjö av restauranger, men en favorit är Otto Mezzo Lounge & Bar. Där har de otroligt god mat och de spelar live-musik vissa kvällar. Vill du ha lite fart så är det hit du ska gå. Ett annat ställe är Traverna Paradiso, som har goda pasta rätter och pizzan går heller inte av för hackor. Bra personal! Prova gärna fisk, oavsett vilken restaurang du väljer.

3. Utflykt till öar

Från hamnen kan du ta en tur ut till de tre öar som ligger närmast Trapani som kallas de Egadiska öarna; Favignana, Levanzo och Marettimo. De ligger bara 15 minuter bort. Underbart vackert vatten! Längst kustremsan kring Hamnstaden Trapani finns några av öns vackraste stränder. Det utvinns salt söder om Trapani i havsbassänger som de har gjort i årtusenden. Det finns en fiskmarknad som ligger vid hamnen där man kan köpa och kolla in all fisk som kommer in med fiskarna på morgonen.

4. Hotel Baia del Mulini

Det finns ett Hotel som heter Hotel Baia Del Mulini som har ett fint pool område och egen badstrand där det finns solstolar att låna. Trevlig personal. I deras restaurang La Baia serveras det sicilianska rätter. Maten serveras på uteplatsen med havsutsikt. Ligger en bit ut från centrum men det är lätt att ta sig in med taxi eller så går man på stranden som tar en ända fram till centrum. Det här är ett hotell som jag kan rekommendera.

5. Strosa på gågata

Centrum har en gammal del som har en gågata där det finns fina affärer som man kan hitta en hel del att handla i. Trevliga caféer att fika i med en god Espresso eller ett glas vin! Underbart härligt att bara gå omkring och njuta av atmosfären och härifrån är det nära till allt. Gå gärna in i någon av katedralerna de är helt fantastiska. På kvällen är det mysigt att gå på gatorna där husen är upplysta. Stora gatan som går igenom nästan hela Trapani heter: Via Giobanttista fardella är full av butiker. Det är väldigt billigt att klippa sig hos en barberare.

Så tar du dig runt

Det är smidigt att åka buss på Sicilien. Se tidtabeller på www.interbus.it. Tåg är också ett smidigt sätt att ta sig runt. Tidtabeller och information finns på www.trenitalia.it. Du tar dig till de lipariska öarna (norrut), egadiska öarna (västerut), pelagiska öarna (söderut) och till Lampedusa med färja. Tidtabell finns på www.usticalines.it och www.siremar.it. För att hyra bil måste du vara över 21 år, för vissa biluthyrningsfirmor gäller även 23-årsgräns.

Så tar du dig hit

Det går reguljärflyg till Trapani. Du mellanlandar i någon av de större städerna. Det finns också direktcharter till Sicilien. Palermos flygplats ligger 28 kilometer väster om staden. Från flygplatsen går flygbussar in till centrum vilket tar en timme. Reguljära båtar går mellan San Giovanni och Messina. Det går även färjor från Genova, Livorno, Napoli och Cagliari samt från Malta och Tunisien.

Flyg till Trapani

Charter till Sicilien