5 måsten på Sicilien

Linae
Reseguiden, besökt 38 länder

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Italiens största ö, Sicilien, har fler soldagar än det italienska fastlandet och hit kan du resa från tidig vår till sen höst. Vi guidar dig till öns vackraste stränder, fantastiska mat och sicilianskt vardagsliv.
Publicerad 9 mars 2022

1. Spännande utflykter med hyrbil

När du besöker Sicilien är det en självklarhet att utforska vulkanen Etna på nära håll. Att bestiga vulkanen till fots tar cirka fyra timmar fram och tillbaka. Det är också möjligt att köra nästan hela vägen upp. Sicilien är en perfekt ö att ha hyrbil på, eftersom du då lättare kan utforska öns alla mysiga små städer och byar. Ett populärt stopp är byn Scopello. Här spelades bland annat slutscenen i Hollywoodfilmen “Ocean´s Twelve” in. Ragusa är en annan ort som förtjänar lite extra uppmärksamhet.

Den ligger på södra Sicilien, uppe i bergen och är en av de absolut vackraste byarna på hela ön. Romantikens högborg är byn Taormina, som ligger högt uppe på en klippa med utsikt över havet. Här kan du ägna några timmar åt exklusiv shopping och långa middagar på någon av de många restaurangerna som ligger runt torget. Om du älskar filmen Gudfadern så är ett måste att köra upp till den lilla bergsbyn Savoca för att besöka Bar Vitelli.

2. Kulinariska höjdpunkter och festivaler

I folkmun så kallas maten på Sicilien för “Guds mat” och är för många en stor anledning för att besöka ön. Lokala råvaror används för att skapa de mest ljuvliga pastarätterna, pizzorna, fisk- och skaldjursrätterna som man kan tänka sig.
Till efterrätt rekommenderas Cannoli Siciliana som består av ett friterat, krokantskal som är format som ett rör. Fyllningen består av en ricottakräm samt kanderad frukt och choklad. Cassata är troligtvis Siciliens mest kända kaka gjord på sockerkaksbotten och sedan indränkt med limoncello (citronlikör), rom eller marsalavin samt med en fyllningen av nötter, frukt, mörk choklad och olika syltade bär.
Om du vill testa på att laga riktig Siciliansk mat så finns det matlagningskurser på flera platser runt ön där Palermo är ett populärt val.
Upplevelser utanför det kulinariska är t.ex Taormina Arte Festival, en festival med teater, konserter och biovisningar som pågår under sommarmånaderna juni till augusti.

3. Njut av naturen - från ravin till vulkan

För dig som gillar att vara ute i naturen så är Cava Grande de Cassibile ett hett tips! Det är väldigt vacker ravin, med storslagen natur. Du parkerar bilen vid toppen av ravinen, för att sedan ta dig ner till fots. Promenaden tar cirka en timme och väl nere kan du ta ett uppfriskande bad i någon av de fina sjöarna på botten. En annan skön upplevelse är att åka på båttur till ön Stromboli på Siciliens norra kust. Här kan du se lavan spruta ut ur en aktiv vulkan. Utbrotten sker med 15 minuters intervall.

4. Vackra sandstränder

Sicilien har massor av vackra sandstränder. De populäraste hittar du i Cefalú och Giardini-Naxos. Nedanför Taormina ligger stranden Mazzaro, som också är väldigt fin. För dig som vill fly från de stora horderna av turister, så är Copo de Orlando och Noto Marina två heta tips.

En timmer bilresa väster om Palermo finner du stranden San Vito Lo Capo som ger lite av en Brasiliansk Copacabana känsla med en vit, lång strand, kristallklart vatten och bergen som ståtar i bakgrunden. En annan pärla är Calamosche, som kallas för “Funni Musca” bland lokalborna, stranden ligger i naturreservatet Vendican. Här finner du flera mindre laguner och sandstränder med möjligheter till riktigt bra snorkling och möjligheten att få se vackra, rosa flamingos.

5. Shopping på Sicilien

Palermo och Taormina har öns bästa shopping vad det gäller kläder och skor. Runt hela ön finns ett bra utbud av keramik, guldsmycken med lavastenar, fast det vanligaste som tas med hem är några av öns goda viner. För att shoppa som lokalborna så får du ta dig till en utomhusmarknad, en tradition på Sicilien sedan 800-talet då byn var under arabiskt styre.

Så tar du dig hit

Det går att resa med charter till Sicilien från flera flygplatser i Sverige. Åk med till exempel TripX, Tui och Airtours. Det går också att resa hit direkt med Norwegian eller SAS. KLM, Air France och Ryanair flyger också hit men med mellanlandning. Reser du med charter så är det bra att beställa transfer med buss till hotellet. Flyger du reguljärt så är bästa tipset att hyra en bil som står och väntar på dig på flygplatsen. Från flygplatsen till charterorterna Giardini-Naxos och Taormina, tar det cirka 45 minuter till en timme med buss.

Här bor du

För dig som vill ha sol och bad är Giardini-Naxos, Cefalú och Castellammare del Golfo bra val. Det är också de mest barnvänliga semesterorterna. Är du på bröllopsresa bör du bo på ett av de små hotellen i romantiska Taormina, om du önskar få både sol, bad och storstadsliv ska du välja huvudstaden på ön – Palermo.


Hitta din resa till Sicilien:
- Charter till Sicilien
- Hotell på Sicilien
- Flyg till Sicilien
- Sista minuten till Sicilien


Resor med flyg och hotell till SicilienFlyg till Sicilien