St Petersburg

Av Pogge
27 nov. 2011 09:11
Visningar: 2217
Hej
Vi åker på en fyra dagars till St Petersburg till helgen. Och undrar bara om någon har några bra tips om vad man ska tänka på.
Behöver man ha passrt på sig hela tiden osv...

verkar som man ska vara lite försiktig där?
Av Annl
27 nov. 2011 12:08
Hej,

Jag har inte varit i St Petersburg men i Moskva och jag antar att det är samma passregler oberoende av destination.

Vi läste att man alltid måste ha passet med sig och vara beredd att visa detta.

Dessutom måste du ha en särskild stämpel efter några dagar som visar att du har lov att vistas i landet (trots att du redan beviljats visum). Hotellen hjälper till med detta så kolla med dem. Jag vill minnas att det var efter tre dagar.

Bra att veta är också att det kan vara en god idé att plugga på det kyrilliska alfabetet- alla skyltar är på ryska och i vart fall så var det så i Moskva att de inte pratade engelska över huvud taget och de få som kunde något kunde inte alls mycket. Det var rätt krävande eftersom du var helt utlämnad så att kunna lite sådana bokstäver är inte fel.

Trots detta tyckte vi mycket om Moskva som är en fantastiskt spännande stad och de som varit i St Petersburg säger att den också är väldigt fin.

Och glöm inte att käka rysk mat; den var supergod. Björn är en riktig höjdare....

Trevlig resa!
Av Trea
27 nov. 2011 21:07
Vi har inte heller varit i St Petersburg, men däremot i Moskva och bland annat Irkutsk i Sibirien. Vi reste runt i Ryssland under 2 veckor och hade nog ofta på oss passet, men fick bara visa det vid gränskontroller samt på hotell. Tror att det var någon slags registrering på något ställe också, minns inte exakt...

I Ryssland ska man nog generellt vara lite mer försiktig än här hemma. Men det är framför allt sunt förnuft som gäller: inte bära alla värdesaker på sig om man kan låsa in på hotellet, inte promenera på ensliga gränder nattetid osv.

Det kan också vara bra att tänka på att alla inte är så bra på engelska. Vi har iofs inte varit i St Petersburg, men där vi varit har engelskakunskaperna varit knapphändiga (förutom möjligtvis på hotellen). Det kan absolut vara värt att lära sig några ryska bokstäver och några fraser eller kanske ta med en parlör eller så. Det är dock självklart inte nödvändigt och vår erfarenhet är att det alltid löser sig.

Vi gillade Ryssland! Det finns mycket att se (inte minst kultur) och människor är trevliga (om möjligt lite blyga att prata engelska).

Hoppas ni får en bra resa!
Av Pogge
28 nov. 2011 21:28
Tack för dom tipsen. Ska verkligen bli spännande att åka dit...kommer ni på nåt mera så hör gärna av er igen:-) mvh Johan
Av Annl
3 dec. 2011 10:13
Återkom gärna och berätta hur det var i St Petersburg - jag är lite nyfiken eftersom vi skall resa dit i maj nästa år. Alla roliga tips mottages med tacksamhet.
Citerat från pogge:
Tack för dom tipsen. Ska verkligen bli spännande att åka dit...kommer ni på nåt mera så hör gärna av er igen:-) mvh Johan