Södra Thailand och Malaysia

Av Yessie
2 nov. 2011 09:54
Visningar: 4575
Hej!

Nu är det dags för nästa Thailandsresa som börjar i mitten på januari och då vill jag ha tips! Jag har bara södra Thailand kvar att besöka så det får det bli denna gång och en sväng över mot Langkawi ev eftersom det ligger så nära.

Vi flyger till BKK och sen har vi tänkt att åka med Air asia till Hat yai direkt från BKK 120 kr!
Sen ut mot övärlden Tarutao, då vi vill ha lugn och ro på semestern och söker öde stränder. Jag har kollat på Koh Bulon, Koh Adang, Koh Tarutao och Koh Rawi, vart ska man bo? Vart är vattnet klarast? Vart är det minst turister? Måste vi bo på Koh Lipe om vi ska ta speedboat över till Langkawi sen, jag har hört att Lipe kryllar av barnfamiljer och att det är dyrt, vad säger ni?

Sen funderar vi även på Koh Kradan, Koh Hay och Koh Ngai, hur ska man lägga upp rutten då? Vart ska man bo där?

Vi funderar på att avsluta med Langkawi och flyga till BKK därifrån MEN vi vill inte vara på nån lyxresort, ska man dra direkt ut på nån ö runtom tex Penang? Kan man verkligen inte bo på nån av öarna Payar, Lembu, Kaca? Någon som har tips på en ö runtom Langkawi där det är billigt, lugnt och fina stränder som man kan spendera ett par nätter på?
Behöver man visum till malaysia?

Eller har jag helt missat något måste?

Tacksam för alla tips!

Mitt tips: Passa på att boka nu ni som ska iväg efter den 15/1, Thai air har priser runt 6600 kr direktflyg till BKK :D

:) Jessica
Av Sierra
2 nov. 2011 15:39
Av de öar du nämner kan du bo på Bulon, Tarutao och Adang. Vill du bo i tält kan du även välja Rawi.

Bulon har ett antal resorter och på Tarutao och Adang finns boende att hyra av National Park Rangers på plats. Det finns ett National Park booking och infocenter (+66 74 783 485) vid Pak Barra Pier där man även kan betala parkavgiften på 200 baht till Tarutao, Adang och Rawi. Det går naturligtvis bra att göra detta även vid Rangers Station på resp ö. Det går även att boka online, problemet är bara att det skall betalas inom 4 dagar på ett National Park kontor eller i en thailänds bank. http://www.dnp.go.th/index_eng.asp

Vattenkvaliteén är mycket bra i hela området och minst turister är det på Rawi och Adang. Dit tar ni er med speedboat till Lipe från bl a Pak Barra och därefter longtail.

När ni skall till Langkawi gäller speedboat från Pattaya Beach på Lipe och ni behöver inte bo där. Ni måste dock boka transporten någon dag innan ni vill åka om ni inte gjort det online. Det finns två avgångar, 10.30 och 16.30. Lipe är inte dyrare än någon annan ö i Andaman Sea, det beror på hur du vill bo.

Koh Kradan är en liten ö med ett antal resorter utspridda. Där är ingen ”by” och inga vägar.

Koh Hai och Koh Ngai är samma ö med två namn och även här finns ett antal resorts.

Om ni bor på Bulon kan ni åka speedboat till Ngai.

Bor ni på Tarutao, Rawi eller Adang måste ni först till Lipe och äntra Tigerline´s färja som trafikerar bl a Kradan och Ngai.

Penang är en relativt stor ö där Chinatown i staden Georgtown räknas som det största Chinatown utanför Kina. Penang är inte känt för fina stränder.

Vad jag vet så är det bara dagsbesök som gäller till Pulau Payar Marine Park med öarna Payar, Lembu och Kaca.

Det går inga direktflyg till Bangkok från Langkawi. Ni måste till Kuala Lumpur först.

Vid ankomst till Malaysia får du som svensk 90 dagars visum per automatik.
Av Yessie
2 nov. 2011 17:20
Hej!

Tack så mycket för snabbt svar! Eftersom att det inte gick att flyga direkt från Langkawi till BKK så blir det nog en liten annorlunda rutt, då har jag tänkt så här om det skulle fungera:

Flyg till Hat Yai

Ta oss först till Langkawi därifrån (eftersom det är Langkawi vi är mest osäkra på så kanske det är smart att börja där för då kan vi stanna där så kort/lång tid vi känner för), kan man åka färja från Pak Bara eller måste vi ut till Lipe?

I Langkawi så tar vi utflykter till de fina lugna öarna Kaca m,m

Sen åker vi båten till Lipe, bor på Adang och öluffar runt på olika dagsutflykter.

Sen är frågan kan vi ta oss med TigerLiine från Lipe upp till Kradan eller vilket sätt skulle va bäst att ta sig dit upp? Sen bor vi på Kradan (ej i tält dock) och öluffar runt till Ngai/Hai och kanske Koh Muk på dagsturer.

Beroende på hur mycket vi hinner med (vi har 3 veckor där nere och brukar vilja röra oss vidare efter ca 3 nätter) om möjlighet finns att ta sig med båt till Phi Phi (har aldrig varit där och det verkar ju va nåt att se) för att bo där två nätter när man ändå åker förbi.

flyger vi från Krabi till BKK och stannar i BKK två nätter innan hemfärd.

Vad tror du/ni om den rutten är den möjlig, ska jag hellre välja något annat eller annan ordning?

Mvh Jessica

Av Sierra
2 nov. 2011 17:35
Det finns ingen direkt trafik mellan Pak Barra och Langkawi. Åker du från Pak Barra blir det via Lipe. Däremot kan du ta en taxi från Hat Yai Airport till Tammalang Pier utanför Satun Town. Det är 100 km, tar ca 1 tim 40 min och kostar ~1600 baht. Från Tammalang har Langkawi Ferry 4 avgångar/dag till Kuah Jetty på Langkawi. Sista avgång är 17.00, pris 300 baht, och det tar 1 tim 15 min. Ank 19.15 malay tid.

Bästa/enda sättet till Kradan är med Tigerline´s färja från Lipe 11.00 (ank 14.00).

Från Kradan kan ni fortsätta med Tigerline 14.00 till Phi Phi (ank 17.00).
Av Sierra
2 nov. 2011 22:49
Tänk på att ni endast får 15 dagars visum (14 nätter) när ni återkommer till Thailand efter Malaysia. Detta för att ni kommer in över land- eller sjögräns. Men det fungerar antar jag då ni skall vara borta totalt tre veckor och snurra runt i Malaysia före Lipe/Adang.
Av Mpc
3 nov. 2011 10:50
Citerat från sierra:
Tänk på att ni endast får 15 dagars visum (14 nätter) när ni återkommer till Thailand efter Malaysia. Detta för att ni kommer in över land- eller sjögräns. Men det fungerar antar jag då ni skall vara borta totalt tre veckor och snurra runt i Malaysia före Lipe/Adang.
Om ni åker till Malaysia och stannar där några dag sen vill åker in till Thailand så är det som sierra säger så är det 14 nätter som gäller typ på koh lipe stanar där säg 14 nätter men vill var där en veka till så kan ni ta båten till baka till telaga gå inom passkontroll så har ni 14 nätter till med samma färja .
Av Yessie
7 nov. 2011 19:44
Hej!

Tack för den informationen det hade jag ingen aning om att det bara blev 15 dagar skumt!

Vi är nog tyvärr för rastlösa för att stanna i Langkawi i en hel vecka det blir nog bara ca 3 nätter sen vill vi vidare till mot Koh Lipe. Efter det så ska vi ju vidare uppåt så vi vill inte behöva ödsla tid på att åka tillbaka till Langkawi när det är fel håll.

Jag har googlat lite och det verkar ju som att man kan söka visum gratis. Men när jag går in på thaiambassadens hemsida verkar det som att det kostar, och att man måste åka till ambassaden för att söka. Och jag förstår inte heller vad för slags visum vi ska söka??
Någon som vet? Hur mycket får man böta per dag om man överskrider visum gränsen när man ska ut, kanske är värt om det bara handlar om några dar?

Vi kommer ju heller inte veta när vi kommer ut till Koh Tarutao, måste vi boka boende innan? Sen vill vi vidare till Koh Bulon, gick det färja från Lipe till Bulon och sen färja från Bulon till Kradan?
Jag har läst om bra och billigt boende på Koh Bulon som heter Bulone Chao Lea Resort, någon som bott där, är det bra, vad kostar det, brukar det finnas lediga rum?

Tack för bra tips om att ta taxi till Tammalang sen båt till Langkawi så får det bli!

Tack än en gång för att ni tar er tid!/Jessica
Av Macho
7 nov. 2011 21:14
Hej.
Om jag hade varit du så hade jag skippat Langkawi pga visumreglerna i Thailand.
Då har du ju ditt 30 dagarsvisum som du fick när du landade i Bangkok.
Ta Langkawi nästa resa istället.

MVH Macho
Av Yessie
7 nov. 2011 21:53
Kom på en sak till, finns det någon uttagsautomat så man kan ta ut pengar på någon av dessa öar. Är det för riskabelt att ha med ca 20 000 bath det kommer ju att gå åt tills vi kommer till Phi Phi.

Sen kommer vi att komma ca klockan 15 till Tammalang Pier går det någon färja tidigare än kl 17 som vi hinner med?

:)
Av Sierra
7 nov. 2011 23:30
Jessica,

I november 2008 ändrade Thailand antal dagar du som svensk medborgare får när du kommer in i landet. 30 dagar får du som tidigare när man flyger in och 15 dagar blev det nya när du kommer över land- eller vattengräns.

Visa, Tourist Visa Single Entry, kan du söka på ambassaden i Stockholm eller konsulatet i Göteborg. Det ger dig 60 dagar men det är ingen mening med det då det börjar ticka när ni kommer till Thailand från Sverige. När ni sedan åker till Langkawi cancelleras resterande av de 60 dagarna och du får endast 15 nya när du återkommer till Lipe.
Dock kan du söka Tourist Visa Double Entry och då får du 2 x 60 dagar. Det innebär att de andra 60 dagarna börjar gälla då du återkommer efter Langkawi. Du måste vara ur landet minst 24 tim mellan besöken och det är du i detta fall.

För att söka visa på konsulatet duger det med post medan ambassaden kräver besök eller genom ombud. Single Entry kostar 260 kr och Double 520 kr.

Om du stannar längre än vad du får kostar det 500 THB/dag och det betalar du på flygplatsen när du passerat immigration vid en desk intill. Tänk dock på att om du ertappas med att du inte har giltigt visa innan du är på flygplatsen kan det bli riktigt tråkigt då du är där illegalt.

Som jag nämnt tidigare i mina svar, info ovan, måste du boka boende om du skall bo på Tarutao.

Från Lipe går det speedboat två gånger/dag som släpper av pax när den passerar Bulon.
Om du vill till Kradan från Bulon måste du återvända till Lipe och åka färja med Tigerline till Kradan eller ta speedboat till Koh Muuk och därifrån longtail till Kradan.

På Chaolea Resort som ligger på Bulons norra sida gäller endast walkin. Det är ett enklare boende typ backpacker. Jag har ingen koll på vad det kostar.

Dina andra frågor:
Det finns inga ATM (bankomater) på öarna och jag har inte varit med om att pengar har stulits.

Jag vet inte tiderna för färjan från Tammalang till Langkawi mer än att den första av de fyra går 09.45 och den sista 17.00. Det går inte att boka utan du löser biljett i Tammalang.
Av Bengtar
10 nov. 2011 23:14
Jag tycker du krånglar till det i onödan. Ett i mitt tycke smartare sätt att göra din öhoppning är att resa via Kuala Lumpur i stället för Bangkok.
Från KL reser du med billighetsflyg till Phuket. Sen öhoppar du dig i ett behagligt tempo hela vägen ner till Langkawi.
Som avslut reser du till KL enkelt med buss / tåg / flyg till slutmålet.
Och, du slipper krångel med visum.
Av Yessie
11 nov. 2011 11:17
Hej!
Tack för era tips men nu är det så att vi redan bokat med Thaiair direkt flyg till bangkok för 6600 kr så billigt och snabbt hade vi aldrig hittat till KUL. Och saken är sen att vi vill börja med Langkawi därför att vi är mest osäkra på hur vi gillar Malaysia som land, Thailand vet vi ju att vi älskar! Så nu har vi bokat boende första natten på Langkawi så får vi se helt enkelt hur länge vi blir kvar beroende på det sen är om vi kommer att hinna med Phi Phi eller inte. Vad jag har hört så är det väldigt turist exploaterat och det är vi inte ute efter egentligen men samtidigt ska det ju vara väldigt fint och när vi ändå tänkt flyga från Krabi åker vi ju förbi så vi får se om vi hinner! Sen är det allra billigast att flyga till Hat Yai endast 120 kr och sen ca 300 kr från Krabi.

Vi kommer att överskrida visumet kanske ca 2-3 dagar och den första dagen är tydligen gratis ;) så det blir billigare att betala ca 1000 baht på flygplatsen än att ordna med visum för ca 600 kr och vi kan ändå inte ta oss till Stockholm ambassaden. Vi får hålla oss ifrån polisen bara de sista dagarna i Bangkok bara haha. Det verkar vara väldigt många som har gjort såhär om man googlar runt och det har gått bra för alla, hoppas bara på att det inte blir problem att komma in i Thailand igen sen.

Angående boende på Koh Tarutao så har jag en arbetskompis som inte bokade utan bara åkte dit och det ska ha gått bra så vi får helt enkelt chansa på det eftersom vi inte vet när vi kommer. Annars får vi ta Koh Adang först och försöka att boka därifrån, man kanske kan be någon ringa därifrån.
Själva grejen med resandet är att ta dagarna som de kommer, det har alltid funkat förut och jag hoppas det även ska funka denna gång. Sen är det alltid bra att ha en liten plan på vilka öar man vill till, så nu har vi tänk såhär:

Langkawi ca 3 nätter (Boende av AB Motel ca 200 kr natten)
Koh Tarutao ca 2 nätter (Det mellersta boendet med bungalows ca 120- 140 kr natten)
Koh Adang ca 2 nätter (Boende Södra delen, någon som vet pris, namn?)
Koh Bulon ca 2 nätter (Bulone Chao Lea resort 500 bath per natt)
Koh Kradan
ca 3 nätter (Paradise Lost 900 bath per natt)
Koh Muk ca 3 nätter (Charlie Beach resort 1200 bath per natt)
Phi Phi
ca 2 nätter
Ao Nang
1 natt
Bankok
2 nätter

Då har vi ändå ca 2 nätter att lägga vart vi känner för! Tcksam för mer info angående boenden!

Mvh Jessica
Av Macho
11 nov. 2011 14:02
Hej.
I Ao nang finns det ett ställe som heter "For your house".
Det ligger bara 50 meter ifrån stranden.
Vi bodde där för 2 års sedan och betalade då 800 bath per natt med ac och havsutsikt. Kylskåp, tv och dusch på rummet var det också.
Vi skall bo där i vinter igen.

MVH Macho
Av Sierra
11 nov. 2011 14:42
När det gäller denna fråga "Koh Adang ca 2 nätter (Boende Södra delen, någon som vet pris, namn?)" har du svaret i länken i mitt första inlägg.

Hur som helst, du skall söka på Tarutao National Park, Zone 3, och där finner du boende på Laem Son Beach på Adang. En bungalow för två kostar 600 baht/natt. Just nu kan du boka tom 10 januari.
Av Yessie
29 dec. 2011 11:44
Hej igen!

Nu har vi bokat inrikesflygen så det blir till Hat Yai den 16 jan och från Krabi till BKK den 4 feb, nu är frågan:

Kan det bli strul att flyga den 4 feb då vårt visum har gått ut?

Detta hade jag inte alls tänkt på så nu har vi tänkt om lite, eftersom Koh Tarutau ligger så nära Tammalang pier så skulle man ju kunna börja med denna ö och slippa att åka till Koh Lipe. Någon som vet om man sen kan ta sig direkt från Tarutao till Langkawi enligt kartan bara ca 1 mil emellan öarna, tex hyra en speedboat, pris? Är det bättre/billigare i så fall att hoppa av på norra Lankawi och ta taxi till Cenang (där vi tänkt bo) eller ska man åka båt till Kuah Jetty?

Eller ska man ta Koh Adang efter Tarutao och sen åka från Lipe till Langkawi, vilken ordning är lättast och hur tar vi oss på bästa sätt upp till Koh Bulon sen? Egentligen spelar det inte så stor roll vilken ordning vi tar öarna, bara tiden som är dyrbar och självklart onödigt att åka upp och ner flera ggr.

På Langkawi tänkte vi hyra moppe en dag, segeltur en dag och en "djungeltur" en dag, någon som har bra tips, priser/företag?

Tacksam för tips och svar som alltid ;)
Mvh Jessica
Av Sierra
29 dec. 2011 13:41
Det är inget problem för er att flyga till BKK från Krabi. Däremot får ni betala för overstay, 500 THB/dag, när ni passerar immigration på BKK för er flight när ni lämnar landet.

Det finns inga schedulerade förbindelser med Tarutao från Tammalang. Ni skulle kunna hyra en egen transport i Tammalang för den färden.

Det går inte att åka direkt Langkawi från Tarutao. Ni måste åka via immigration i Tammalang eller Lipe. Åker du från Tammalang hamnar du på Kuah Jetty och åker du från Lipe kan du välja en speedboat som går till Telaga, 20 min från Cenang.

Om du tar Adang efter Tarutao hänger du på speedboaten till Lipe och därifrån longtail över till Adang som jag nämnt tidigare.

När du sedan skall till Langkawi måste du över till Lipe först och checka in vid immigration.

Bästa sättet att ta sig till Bulon från Langkawi är via Lipe där du byter speedboat. Bulon ligger 1 tim norr om Lipe och du har två avgångar/dag från Lipe, 09.00 och 13.00.

Ang att hyra moppe har du flera uthyrare efter vägen i Cenang. Jag hyrde i vintras men kommer inte i håg vad det kostade. Dock kan det löna sig att jämföra pris. Det kan skilja en del på samma typ av moppe.
Av Yessie
29 dec. 2011 22:33
Tack för snabbt och bra svar som vanligt!

Då är det alltså inga problem att flyga utan giltigt visum inom Thiland?

Jag läste i Aftonbladets reseguide: Från Tammalang Pier utgår båtar till Koh Tarutao och Langkawi. Men de kanske har skrivit fel..

Vi funderar så det knakar nu vilken ordning vi ska ta öarna, på ett sätt vore det skönt att börja med en lugn ö som Koh Tarutao och bara slappa de första dagarna (risk för att man bränner sig är dock större tyvärr) för att sedan se lite mer folk och rörelse samt utflykter på Langkawi för att sedan återgå till lugnet på Adang, Bulon och Muk.

Å andra sidan så kan det vara skönt med lite variation på barer och restauranger i början på semestern och att kunna hitta på lite saker på Langkawi då det kanske inte är så bra att ligga och steka på stranden de första dagarna.

Sierra, om du skulle göra denna resa och åka till de öarna vi har tänkt, vilken ordning skulle du ta de i?

8) Jessica
Av Sierra
29 dec. 2011 23:07
Att flyga inrikes utan giltigt Visa är inget problem då pass endast kollas av immigration då du lämnar landet...eller om du av någon anledning måste visa passet ändå, t ex vid en olycka, om du blir sjuk och myndigheterna blir inkopplade mm. Har du inte giltigt Visa om du kollas och du inte är vid flygplatsen kan det bli riktigt obehagligt.

För några år sedan när det inte gick dagliga turer året runt från Pak Barra till Lipe via Tarutao fanns en daglig förbindelse från Tammalang till Tarutao. Numera är denna trafik ej schedulerad men går oregelbundet vad jag vet.

Det finns i dag under high season en daglig transfer till Lipe från Tammalang med avgång 12.30 och från Lipe till Tammalang 09.00.

Hur jag skulle göra?
Eftersom Lipe blir som ett nav för att komma till Adang och Bulon skulle jag göra så här:
- Efter Hat Yai mot Pak Barra Pier och båt till Tarutao.
- Adang via Lipe
- Langkawi via Lipe
- Bulon via Lipe

Jag skulle alltså hoppa över Tammalang Pier.
Av Sierra
30 dec. 2011 13:12
Jag glömde tillägga att om du gör enl mitt förslag får du inget problem med ditt Visa eftersom du får nya 15 dagar när du drar från Langkawi till Bulon via Lipe.

Dessa dagar borde räcka eftersom du skall vara borta 3 veckor och du då redan har besökt de öar du nämner förutom Bulon :-)
Av Yessie
5 jan. 2012 10:00
Ja precis det blir bättre så, vi kör på din rutt! Billigare också eftersom vi slipper betala overstay :)

Då är det svåraste nu att boka boende på Tarutao eftersom att vi kommer att anlända dit första dagen så känns det skönt att ha bokat och klart, vad jag förstått så får det max vistas 80 pers på ön samtidigt så det vore ju snopet att komma dit och inte få stanna. Jag läser och läser på natinalparks hemsidan som inte är den lättaste att förstå, jag förstår att boendet på Adang är Zon 3 som du skrev men vilken zon blir det för Tarutao? Vi skulle helst vilja bo på Ao Sone stranden (Ao Molae känns väldigt dyrt och högkvarteret mest turister). Tror du att man ev kan boka på nätet en dag innan man åker för att sen betala boendet på kontoret i Pak Bara?

Nu skriver du Pak Bara- Tarutao, kan man åka direkt eller blir det via Lipe? Sitter man kvar på samma båt? Är det speedboat eller färja? Vi landar 12:05 i Hat Yai och räknar med att hinna med båten som går kl 14 (sista?) om vi tar taxi, är det möjligt?

Sen tänkte vi ta speedboaten som går kl 16:30 till Langkawi, hur kommer vi från Tarutao till Lipe? Kan man ringa och boka båten en dag innan, har hört att det kan vara dåligt mottagning och inget internet på Tarutao?

Sen blir det tillbaka till Lipe efter fyra dagar på Langkawi och båt till Adang sen Lipe igen då för mellanlandning, sen Bulon kl 13:00 speed boat, sen blir det nog Koh Muuk innan Kradan. Även om vi tar Muuk var vi tvugna att återigen åka tillbaka till Lipe? Finns det ingen privat speedboat eller Longtail man kan hyra (har läst om detta)? Vi är beredda att lägga lite extra tid för att slippa åka så mycket fram och tillbaka!

Efter Kradan tar vi båten till Phi Phi, sen båt till Aonang efter det. Måste man boka alla dessa båtar? Saken är ju att vi vill kunna ta det lite som vi kommer och stanna längre på de öar vi gillar, jag vet ju att allt löser sig oftast väldigt bra i Thailand men man vill ju ha en liten plan, plneringsfreak som jag är :P

Återigen tack för hjälp :)
Av Sierra
5 jan. 2012 10:50
Ang boendet på Tarutao kan du prova att kontakta Pak Bara Travel. De håller till i Pak Barra och det kan vara det enklaste. http://pakbaratravel.com/pbcontact.html

Från Pak Barra skall du åka med någon av speedboatarna som går till Lipe. Den gör ett stopp vid Tarutao. Sista speedboat, som ni bör hinna om ert flyg är i tid, går 14.30 och det tar 45 min till Tarutao.

När ni skall från Taruato till Lipe hänger ni på den som gör ett stopp på vägen till Lipe.

Bokning för dessa transporter kan ni göra av Pak Bara Travel när du ändå har kontakt med dem. De är väldigt bra att ha att göra med.

När ni varit på Bulon kan ni fortsätta med speedboat direkt till Muuk därifrån.
Longtail från Bulon till Muuk eller Kradan är inte att rekommendera. Det tar lång tid ute på öppet hav och är det blåsigt är det inte kul.

Dessa båtbiljetter kan ni boka efterhand på de ställen ni bor.