Rhodos/Ialysos - tips

Av Eic
13 juni 2018 06:42
Visningar: 225
Hej!

Har lite ogenomtänkt bokat en resa till Rhodos för en vecka (sista-minuten) och åker imorgon. Jag ska bo i Ialysos. Jag har aldrig varit i Grekland, aldrig varit på solsemester så det ska bli en upplevelse. Jag ser framemot lugna dagar vid stranden men vet med mig att jag kommer att vilja upptäcka Rhodos också. Jag har inga planer på att hyra bil. Det verkar finnas okej bussförbindelser. Någon som har erfarenhet av att resa med buss runt Rhodos? Finns någon typ av busskort eller är det kontant betalning som gäller?

Finns det några "måste-se"? Är lite sugen på en båtutflykter också. Förslag? Museum eller annat historiskt som bör besökas? Är Valley of the butterflies värt ett besök?
Funkar det med kort överallt eller är kontanter bättre? Vill helst inte släpa runt på kontanter.

Många frågor, jag vet, men vore väldigt tacksam om jag kunde få svar på någon i alla fall.
Stort tack på förhand!
13 juni 2018 18:03
Hej!
Det går utmärkt att betala med kort men kontanter emottagen jättetacksamt.
Ialisos/Ixia ligger på Rhodos västra sida, här finnes några av öns längsta stränder.
Mycket välgenomtänkta busslinjer som täcker hela ön gör att bussen går var tjugonde minut var man än befinner sig (var tionde minut i Ialisos och Ixia). Biljeten kostar ett euro.
Har man ork och lust så kan man gå "cykelvägen" längst stranden enda fram till Aquariumet på öns norra spets. Orkar man fortsätta gå längst stranden så kommer man till Rhodos inmurad medeltida stad.
Orkar man inte så kan man hoppa på dubbeldäckaren och köra rundtur - alla sevärdheter med en gång :)
Rhodos stad är och har alltid varit en "Skandinaviskt-vänlig" ö med mycket att erbjuda en nyfiken besökare.


Av Eic
17 juni 2018 09:33
Tack för svar! Nu har jag varit här i några dagar och njuter för fullt. Hade inte riktigt räknat med att trivas så bra. Jag var dock inte beredd på den intensiva värmen så trots att jag älskar att promenera så fattar jag att det inte är en god idé att ge sig ut på långpromenader i gassande sol. Bussförbindelserna är väldigt bra. Kostar 2.30€ enkel resa från Ialysos till Rhodos centrum.
Jag har bara använt mig av kontanter än så länge eftersom det verkar vara det mest gångbara.
Råkade gå runt hela muren för någon dag sedan (och trodde jag skulle dö i hettan) och hittade sedan in till gamla stan som är så väldigt mysig. Åkte tillbaka igen dagen efter. :)
Jag börjar förstå varför så många svenskar åker till Rhodos. Känner dock en stark aversion varje gång jag ser svensk mat. Vem åker till Rhodos för att käka Wasa havreknäckebröd, dillchips från OLW och dricka Arla-mjölk??!!
Dykning Rhodos
Grekland Anonym23, 19 maj 2013
Updaterad av Mediteranean för 1 år sedan
4
Jag ska åka till Rhodos i juni och funderar på att dyka där. Är det ngn som har dykt där och vad tycker ni i så fall om det? Är det ngn som har dykt med en svensk dykguide där? Sist när jag dök i Turkiet hade jag en guide som varken kunde svenska eller engelska så det var lite svårt att ...
Tips på utflykter Rhodos
Grekland Challen, 11 maj 2018
Updaterad av Emaquassdorf för 1 år sedan
9
Vi ska åka till Rhodos i mitten av juni. Vi bor i Kallithea/Faliraki-området. Vill gärna få tips på fina stränder och ställen att besöka. Går det båtar därifrån eller måste man ta sig in till Rhodos stad för att kunna åka på båtutflykter? Har någon varit på en dagsutflykt till Symi? Vad tyckte ...
Taxi Rhodos
Grekland Penetrantarn, 6 jan. 2017
Updaterad av Doobroo för 1 år sedan
3
Åker till Rhodos i mitten på Maj. Någon som vet vad en taxiresa från flygplatsen till Rhodos stad kostar (Ungefär)? ... Doobroo: Fasta priser med taxi ifrån flygplatsen. In till Rhodos stad kostar det 25 Euro. Jag själv hade betald busstransfer till mitt hotell men valde ändå taxi. Det ångrar ...
Var på Rhodos ska vi bo - strand eller Rhodos stad?
Grekland Emk71, 25 mars 2018
Updaterad av Tesson för 1 år sedan
6
Jag och min 13-åring ska göra en egen mamma-dotter-resa till Grekland i slutet av maj, och jag funderar på var det är bäst att bo. Hon gillar att bada och att vara på stranden, men vi vill också strosa i gränder och gå ut och äta på mysiga resturanger. Hon är ingen shoppare och blir ganska fort ...
Rhodos 2016
Grekland Josip94, 25 jan. 2016
Updaterad av Josip94 för 3 år sedan
7
Hallå! Är 3 killar på 22år som är ute efter att festa o vi funderar på att åka till rhodos nu i sommar runt 3 juli, någon som kan besvara på om vi kommer känna oss som gubbar där? Hört mycket att de är bara är 18åringar där!? ... Josip94: Haha nice ... Divnvs: Hahahah jag och min tjejkompis åker ...
Rhodos tips
Grekland Veran10, 1 mars 2011
Updaterad av Kh123456789 för 3 år sedan
10
Hej! Åker till Rhodos i början av maj, första gången i Grekland - spännande! Någon som bott i Ixia, och vet hur förbindelserna med buss/taxi funkar till Rhodos stad samt Kalithea? Eller är det t.om cykelavstånd...? Tacksam för svar =) ... Kh123456789: jag har varit föra väcka i rondos ...

Om Rhodos Grekland, Europa

Rhodos har varit en favorit för många svenskar i flera decennier. Här kan du se vackra medeltida städer eller bara njuta av solen på någon av de många stränderna.

Det är ingen slump att Rhodos är ett så populärt resmål. Här finns ett av Grekland bästa klimat, mängder av arkeologiska ruiner, bra stränder och många vackra städer. Den största orten på ön är Rhodos stad som ligger på den norra spetsen. Här finns en liten strand men den stora sevärdheten är den muromgärdade gamla stan. När du går omkring här så går du på samma gator som riddarna från malteserorden gjorde under medeltiden. På museerna kan du läsa mer om stadens försvunna underverk – Kolossen av brons som stod i hamnen.

De bästa sandstränderna finns på Rhodos östkust. Den största finns i badorten Faliraki där också de flesta hotellen finns. En bit söderut ligger orterna Kolymbia och Lindos, som båda har flera härliga stränder. Staden Lindos är också ett populärt resmål. De pittoreska vita husen ligger mycket vackert på sluttningen till ett berg med en imponerande borgruin.

I slutet av maj varje år kan du se ett av naturens märkligaste fenomen på Rhodos. I Petaloudes-dalen samlas tusen och åter tusen fjärilar för att vila i de lummiga skogarna och vattenfallen. Alla fjärilarna är dessutom av samma art, sebraglansspinnare (Euplagia quadripunctaria). Dalen ligger på västra Rhodos, ungefär 15 km från Rhodos stad.

4tim
Flygtid från Stockholm