Restaurang-nivå i Kroatien

11 sep. 2014 10:36
Visningar: 828
Sitter i Kroatien och försöker gå igenom mina intryck från de senaste 3 veckorna i landet och det finns mycket positivt och en del mindre positivt men det som har förvånat och överraskat mig/oss mest är den ganska låga nivån på det kroatiska köket.

Jag inser att detta inlägg antagligen kommer att få en del kritik från Kroatien-älskare och det är helt okej, och ni har säkert massor av favoritrestauranger som jag ju inte har varit på osv men det är inte eventuella missade pärlor jag pratar om utan den generella nivån.

Vi har spenderat tid i Zagreb, Split och på ön Korcula och visst har vi hittat någon restaurang som håller lite högre klass (pardigma i Split!), men jag vidhåller i mina åsikter generellt för Kroatien.

Egentligen är det inget problem. Alla länders mat passar inte alla men jag är ändå förvånad över skillnaden mellan hur folk har beskrivit landet (och däribland maten) mot hur jag har upplevt det.

Jag är väldigt matintresserad och går gärna på de lite "bättre" restaurangerna men går lika gärna på hål i väggen och budgetställen.

Jag lägger ut lite påståenden som jag hört/läst innan min resa och sen kommenterar jag min åsikt.

"Längs kusten är de fantastiska på fisk"
Kommentar: Nja, inte om man kommer från västkusten i Sverige iaf. De har massor av fisk men allt de gör är att grilla dem (hela) och servera med potatis/pommes frites. Oavsett vilken fisksort det är så är tillbehören och kryddning samma. I min värld har en bra kock lite bättre känsla för råvaran och kan para den med andra smaker, dvs olika för olika fisk.

"De är jättebra på bläckfisk och skaldjur"
Kommentar: se ovan

"De är jättebra på grillat"
Kommentar: det skulle man kunna tro men allt grillas ju på samma sätt, lika länge och med samma kryddning vilket gör att det knappt är skillnad på grillat lamm och grillad kyckling.

"De är väldigt bra på pasta/pizza - de är nästan italienare ju"
Kommentar: tänkte skriva Ha! Först men jag kan lägga till att en italienare hade tagit det som en förolämpning att bli jämförd. Känslan för smakkombinationer och förståelse för råvarorna är alldeles för låg i Kroatien...

De flesta restaurangerna är familjerestauranger (Konoba) som alla serverar samma meny - mer eller mindre - och ingen verkar vilja experimentera eller tänka till på hur man skulle kunna förbättra maten.

...Bring it on...
Av Lho
11 sep. 2014 14:16
Hej på dig....

jag själv kommer från forna Jugoslavien...och jag håler med dig till en viss del. Vissa grejor stämmer bra t ex att det är samma kryddning och nästan alla restoranger kör i princip likadant matmeny . Jag tror att dem inte vågar satsa på något annorlunda (utanför deras ramar) dem är för fega.

Jag har rest mycket och jag blir lite irriterad när jag hör folk säga att italienare är bra på pizza/pasta. Reste runt i Italien och kan inte påstå att dem är duktiga, var besviken flera gånger när jag var där. Ena gången var rissotto jätte god andra gånger var den så äcklig att jag inte ens vågade äta den så jag tycker att allt är individuellt.

Det finns restoranger där "normal befolkning" inte går till eftersom dem är dyra (bara rika).

Kan ge dig ett tips: åk till Sarajevo och ät på "4SOBE GOSPODJE SAFIJE" där blir du inte besviken kolla på FB de finns där också.