Rent vinterboende

Av Satguru
1 jan. 2010 18:52
Visningar: 4253
Hej alla världsmedborgare!

Jag söker en trevlig övervintringsplats i behagligt klimat åt min mamma. Med behagligt menar jag i detta fall 10-20 grader på vintern. Inga problem med växlande väder, men bra om det är i huvudsak soligt. Min mamma har ledgångsreumatism, vilket gör att hon behöver bo på ett ställe med relativt mycket flacka delar för promenerandets skull. Hon vill också kunna nå platsen med bil från Sverige (vilket inte utesluter färja). Vidare söks låg kriminalitet (så klart!), tillgång till gym, så ren luft som möjligt, mindre samhälle med relativ närhet till stad där det finns kvalificerad vård om något skulle gå snett, hundvänlighet (eftersom hon tar med sig en i Sverige alltid lösgående hund) och tillgång till bra råvaror. Tanken är att testhyra för att så småningom köpa ett hus.

Alla förslag tas tacksamt emot.
Av Fdp
2 jan. 2010 15:27
Önskemålet om att kunna nå platsen med bil innebär vissa begränsningar som jag ser det. Spelar det ingen roll med en lång bilresa är Cypern det första jag tänker på när jag ser förutsättningarna. Allt du önskar går att få uppfyllt om man letar lite på Cypern. Till detta kommer att cyprioterna i gemen är underbara människor.

Då du tycks vara inne på Mallorca (som jag saknar erfarenhet av) vill jag fråga varför man skall lämna spanska fastlandet. Har själv tidvis bott på spanska solkusten under den tid det var billigt där och väljer man någon mindre by inåt landet någon mil från kusten har man allt det du eftersträvar. Problemet är att det idag är relativt dyrt med bostad i Spanien, men det gäller även Mallorca. De stora turistorterna utmed kusten borgar för kvalité beträffande olika former av service.
Av Satguru
2 jan. 2010 17:50
Tack för ditt svar!

Visst begränsar bilen, men det gör det egentligen bara enklare eftersom jag inte behöver undersöka lika många alternativ. Längden på bilresan är av betydelse och även de länder som passeras. Cypern verkar gå att nå via Pireus, Grekland, men för att komma dit ska man igenom Öst eller Balkan. Annars håller jag med om att Cypern verkar ha det mesta. Hur det är med riktigt kvalificerad vård vet jag dock inte (och jag kanske skulle ha gått in på detaljer). Då tänker jag på ortopedisk kirurgi med proteser inblandade - i värsta fall. Stort plus för trevliga inhemska och låg kriminalitet.

Tycker att Mallorca verkar intressant. Sägs ha låg kriminalitet, medan Solkusten inte sägs ha det. Tänker också att luften kan vara bättre. Någon som vet?
Av Ami_hbg
2 jan. 2010 22:20
Hej,
Vill bara kommentera vinterboende för äldre på Cypern.
Mina 80-åriga föräldrar har "övervintrat" på Cypern, Larnaca de senaste 15 åren och enligt dem har Cypern allt man kan önska sig.
I Larnaca där de bor, är det mycket enkelt att ta sig fram med t ex rollator då det är ganska så jämnt.
Och sjukvården är oerhört högkvalificerad. Min mor bröt lårbenshalsen för 2år sedan och behövde därmed sjukvård - och allt gick jättebra. Vi valde dock att flytta mor från det allmänna sjukhuset till en privat klinik, men endast pga språksvårgheter (mor talar inte så bra engelska). På privat klinkien talade dom både svenska, finska och norska - vilket var fantastiskt !
Ett stort plus är också att där finns så många andra äldre övervintrande skandinaver, vilket innebär att där finns ofta gemensamma aktiviteter mm.

Även av alla mina besök på Cypern, har jag bara positiva erfarenheter (förrutom prisnivån i € länder dock....)

Lycka till med din mamma och hoppas ni hittar något där hon trivs!

God fortsättning på det nya året,
Ami

Av Satguru
3 jan. 2010 00:55
Tack för det, Ami! God fortsättning!

Det låter oerhört bra. Då återstår bara resan med bil. Den tycker jag ser lite vansklig ut. Om bilresan inte var en issue skulle jag gissa att Kreta är en kandidat också, eller vad sägs?
Av Ami_hbg
3 jan. 2010 12:09
Hej igen,

Ja, det kan vara lite problematiskt att ta sig till Cypern med bil...
Men jag skulle inte rekommndera Kreta.
Dels för den oerhört kuperade "terrängen",
men även pga där kan bli språkförbristningar (dvs de som arbetar utanför turistnäringen kan sällan bra engelska, vilket kan vara ett problem t ex med sjukvården).
Har själv varit mycket på Kreta då vi har vänner som bor där, och det är en underbar semesterdestination - men att bo i, kanske inte det bästa.

Vid närmare eftertanke och utifrån era önskemål om landet /stället - måste jag helt hålla med Fdp om att SPANIEN måste ju vara det ultimata.
Där finns ju allt plus lite till. Personlign finns egentligen en enda nackdel med Spanien (Solkusten) och det är - att det är som en liten stad i Sverige.
Där är fler svenskar (och norrmänn, finnar mm) än spanjorer (har själv familj som bor där...=)!
Men samtidigt kan detta även vara trygghet för någon som flyttar ensam och som inte själv talar språket.

Berätta gärna hur och vad ni beslutar er för!

//Ami
Av Satguru
3 jan. 2010 12:35
Hej Ami,

Tack igen.

Då är jag med vad gäller Kreta. Trodde dock att det fanns "platta" byar/städer vid kusterna. Språket är viktigt som du påpekar.

Borde vi inte kunna hitta ett bra ställe på Solkusten som inte är så övernordiskt? Känner du till någon plats som har det som eftersöks? Jag har hört att hundar inte står högt i kurs i Spanien. Stämmer det?
Av Fdp
3 jan. 2010 13:55
Själva solkusten är "överbefolkad". Det är därför jag föreslår att man skall söka sig till någon mindre ort inåt landet. Att det kan bli "uppe i bergen" skall inte avskräcka eftersom det i allmänhet inte är backigt i byarna. Jag skulle föreslå att du provar med att ta en kontakt med Spansk-Nordiska Sällskapet (Asociación Hispano Nordica, som är det namn du kan googla på). Då når du människor som bor på plats (det är då bra om du vet ungefär var på Solkusten din mamma vill vara) och som har lokalkännedom och kan matcha dina "krav" mot verkligheten. Du får säkert hjälp eftersom din mamma då blir en presumtiv medlem.
Detta med hundar verkar vara en kvarleva från tidigare år då Solkusten var fullt av övergivna hundar. Turisterna bar sig åt som man gör i Sverige mot sommarkatterna. I och med möjligheterna att inom EU ta med sig hunden hem och de organisationer som numera är mycket aktiva för att ge de djur, som trots allt finns övergivna, ett hem har läget förbättrats väsentligt och jag har aldrig upplevt att hundar inte skulle vara väl sedda i Spanien.
Av Ami_hbg
3 jan. 2010 17:03
Hej igen,
Precis som Fdp skrev, en god ide är att söka sig aningen uppåt/inåt landet för att slippa skandinavkolonierna.
Tyvärr innebär detta att man kommer bort från havet och stranden...=(

Många av mina vänner har hyrt lägenhet genom annonserna som finns på www.svenskamagasinet.nu och varit mycket nöjda.
Där finns även mycket annat att läsa om när det gäller Solkusten.

När det gäller hundar och Spanien.
Det har som sagt var hänt mycket när det gäller hundhanteringen i Spanien.
Speciellt på Solkusten. Detta b la tackvare alla skandinaver som flyttat dit och startat "Adoptions" förmedlingar för hundar -
till just skandinavien (ex. www.sos-animals.se/ )
Så detta har även färgat lokalbefolkningen, som accepterat att en hund faktiskt kan vara ens livspartner.
Så har man bara halsband och koll på sin hund - är det inga som helst problem.

//Ami
Av Satguru
3 jan. 2010 21:48
Tack båda för era tips och förklaringar! Jag ska undersöka det jag fått.

Om vi bortser från nordboinvasionen, har ni några favoriter på Solkusten eller i bergen?
Av Hawaii
3 jan. 2010 22:27
Min pappa är död nu, men de senaste 17 åren av hans liv (ålder 75-92) bodde han och hans damvän i en lägenhet i Fuengirola, och trivdes helt utmärkt där. 6 månader varje år, normalt okt-april. De bodde i samma lägenhet i många år (hyrde den från en svensk), bara knappt 2 kvarter från stranden, och flera gånger i veckan gick de långa promenader längs stranden. Helt perfekt! De hade också ett mycket aktivare umgänge i Spanien än i Sverige, tack vare alla svenskarna där och en helt annan "life style". Besökte honom ett antal gånger där, och det var definitivt ett helt utmärkt val för honom och hans dam-vän. Vi körde också en del turer inåt landet, och det är mycket vackert där, men också mycket kuperat plus att vägarna inte är så breda. Om man vill kunna gå ut på längre promenader är kustremsan oslagbar.
Av Satguru
4 jan. 2010 01:06
Ja, Fuengirola har jag kollat på. Ser fint ut. Har du eller någon annan erfarenhet av Mijas Pueblo (drygt 400 m över havet) ovanför Fuengirola?
Av Hawaii
4 jan. 2010 01:45
Mijas är en mycket trevlig liten ort, och vi körde alltid dit upp när jag var på besök. Mycket turistiskt, men trevlig atmosfär. Men definitivt inte lämpligt om man vill gå ut och promenera - speciellt inte om man vill undvika backar! På strandpromenaden i Fuengirola kan man ju gå km efter km, med stranden och Medelhavet på ena sidan, och på helt plan mark. Jag gav mig alltid ut och sprang en morgonrunda där längs stranden, och man kan utan vidare göra 4 km i varje riktning (alltå 8 km t.o.r.). Det finns ju också MYCKET fler lägenhetsmöjligheter i Fuengirola än i lilla Mijas!
Av Satguru
4 jan. 2010 10:16
Tack för det, Hawaii! Backigheten låter inte så bra. Min mamma söker inte lägenhet, utan hus. Känner du till någon annan bergsby som är relativt flack?
Av Fdp
4 jan. 2010 10:56
Fuengirola är fint och bra ur servicesynpunkt, men definitivt långt ifrån den mindre ort som du söker. Det är en rätt stökig stad med två stora marknader per vecka med allt som det innebär ifråga om tillströmning av folk från andra orter och alla är inte där för att handla om du förstår vad jag menar. Delar Hawaiis uppfattning om Mijas. Det finns även ett Mijas Costa som ligger strax intill Fuengirola. Vet dock inte hur det är med bostäder där.
Själv bodde jag i Benalmadena Costa (ligger mellan Torrremolinos och Fuengirola) som i likhet som i likhet med F. har en lång härlig strandpromenad. För 20 år sedan en av få oexploaterade byar vid kusten - idag liknar det det övriga, men lite fräschare och något lugnare. Nackdel är att det blir uppför rätt snart när man lämnat strandområdet. Ovanför ligger Arroyo de la Miel, som i sig är flackt, men till stranden blir det brant.
Jag tror att man måste söka sig ner mot Marbella eller ännu längre för att hitta en mindre ort inåt landet, som är tillräckligt flack.
Jag vet inte hur stora besvär din mamma har, men min sambo har vissa rörelseproblem, och det var aldrig några problem i det avseendet när vi bodde där.
Av Satguru
4 jan. 2010 21:38
Om bara själva orten man bor på är flack, tillräckligt stor för promenader och tillräckligt liten för bra luft, funkar det. Parker/naturområden är också plus. Att det är brant till stranden gör inget. Om man vill dit kan man köra bil. Är någon av Marbellas delar flacka? Min mamma har knä- och höftprotes, men framförallt är det vanställda tår och en stelopererad fotled som ställer till det.

Hur är Torrevieja?
Av Fdp
4 jan. 2010 21:58
Om man kan ta bilen till stranpromenaden undrar jag om inte Arroyo de la Miel kunde vara ett alternativ. Mellan Arroyo och Benalmadena Costa ligger en fantastisk park med fågeldammar och diverse djur. där det förr bara växte ogräs som enstaka åsnor livnärde sig på. Arroyo är flackt i längdriktningen och har ett par stora matlador med fina råvaror.
Om Torrevieja, vet jag inget personligen, men har skolkamrater som bor permanent där. Tror dock att klimatet på Costa Blanca är lite kyligare.
Av Ami_hbg
4 jan. 2010 23:21
Hej igen,
Jag kom att tänka på att ett område som La Colina kansk skulle kunna vara värt att undersöka!
Det ligger ca 4-5 Metro stationer ifrån Torremolinos och är ett lungt, trygg område.
Området består av både hyreshus med även radhus/villor.
Även Metro-stationen är "handikappsvänlig" så det är inga problem att ta sig med Metron in till Malaga (ca 10min) eller mot Torrem /Fuengirola.
Det är dock en sluttade väg ner till stranden, men där är fina trotoarer.

Mijas (konstnärsbyn) är ett underbart ställe - men absolut inte promenad vänligt om man inte har friska ben... Tyvärr!
Men det är absolut värt besöka!

Återigen, lycka till!
/Ami
Av Satguru
5 jan. 2010 12:24
Tack för era förslag! Jag har kollat upp dem så gott jag kan. Även Torrevieja, som jag tycker verkar mycket intressant. Ser mycket flackt ut på kartan och utbrett så det finns gott om promenadvägar. Dessutom hälsosam luft, miljömedvetenhet (om jag ska tro det jag läst) och två nya sjukhus med bra vård. http://www.solhus.com/informationochlankar.htm

Någon som har erfarenhet av stället?
Av Fdp
5 jan. 2010 12:30
När jag i morse funderade lite över om det utmed järnvägen Malaga-Fuengirola kunde finnas något intressant slog mig samma sak. La Colina, som är stationen omedelbart före Torremolinos, när man kommer från Malaga, är definitivt värt att titta på. Ev. kan också orterna Montemar-Alto och El Pinillo passa. Det är de orter som ligger utmed spåret direkt efter Torremolinos. Det kan vintertid vara en fördel att bo en liten bit från havet, där det nästan alltid är kyligare.
Av Satguru
5 jan. 2010 12:59
Tack igen! Det blir till att besöka dessa ställen! Ni är verkligen till stor hjälp!
Av Satguru
8 jan. 2010 00:58
Är det någon som har erfarenhet av både Torrevieja och Fuengirola och kan jämföra dessa ställen på vintern?
Av Ami_hbg
8 jan. 2010 19:58
Tyvärr har jag ingen erfarenhet av dessa orter vintertid....
Har sett till att bara besöka familjen där nere "sommartid"...=)
Men om man går efter vädernyheterna som visas på TV här hemma, så visar den ju alltid varmast nere vid Marbella-Malaga (i det området).

Ha det bra,
Ami
Av Satguru
8 jan. 2010 20:03
Tack för det. Det är det här med mikroklimat som gör det mer komplicerat. Får olika temperaturuppgifter på olika sajter. Jag undrar egentligen mest över hur kalla nätterna är och om det går att få varmt i husen. Måste bli mycket eldning för kråkorna om husen är oisolerade.
Av Satguru
20 jan. 2010 01:09
Har börjat kolla lite mer på Frankrike. Någon som kommer ihåg hur pass flackt/kuperat Antibes är? Själv funderade jag inte i de banorna när jag var där. Andra förslag i France?