Marsa alam

Av Carinab
9 nov. 2009 15:41
Visningar: 5075
Jag och min man har tänkt att ta en sistaminuten till Egypten veckan före jul. Troligen blir det Marsa alam.
Finns det någon som kan komma med lite info om stället hur vädret är i december och om någon kan komma med lite tips på ev bra all inclucivehotell
(vi har varit i Egypten
förr bla nu i somras men då i Hurghada.) Vi vill "bara" komma bort och vila upp oss, sola och bada en vecka.
Dom enda krav vi har är: All inclusive + standnära.

Tacksam för svar.....
9 nov. 2009 16:56
Hej

Ni får apollos länk, om bla klimat,utflykter.
http://www.apollo.se/SE/vart-vill-du-resa/Afrika/Egypten/Marsa-Alam/Pages/default.aspx

Skickar även en reseberättelse, från en annan resande som var på Marsa alam.
Dom bodde på ett bra all inclusive hotell i Marsa alam (Calimera Habiba).

Egypten

Valet föll på Egypten, som har hyfsade temperaturer så här års och inte är alltför dyrt eller långt borta. Bara fem och en halv timmes flyg. Temperaturerna ligger på ca 20-25 grader på dagen, med ganska kyliga kvällar. I havet är det ca 22-23 grader.

Marsa Alam är en ny charterdestination för svenska resenärer, och Apollo började köra dit först i höstas. Det är i praktiken bara öken och hav och några hotell. Men korallreven ska vara finare än i t.ex. Hurghada och Sharm el Sheik. Vi valde ett all-inclusive-hotell eftersom det ändå inte finns så mycket annat än just hotellet här. Tanken var väl att vi bara skulle sola, bada, snorkla, dyka och slappa. Egentligen inte riktigt vår stil, men man måste ju prova det oxå…eller?

Resan dit

Så söndagen den 22 Februari var det äntligen dags, väskorna packade och klockorna ringer redan 03:30. Jäääsp. Vi packar allt i bilen och bär ut en halvsovande Saga till en uppvärmd bil. Parkerar på långtidsparkeringen Lindskrog och blir skjutsade till terminal 5. Planet körs av SAS och är av någon lite mindre modell (kan inte så mycket om flygplan). Saga är riktigt uppspelt och tycker det verkar spännande att titta på alla flygplanen genom fönstren. Jag (Tobbe) var ganska förkyld så jag trodde jag skulle få problem med öronen på planet, men det gick bra, kanske tack vare nässprej och några speciella öronproppar, kallade earplanes, som ska hjälpa till med tryckutjämningen. Det fungerade iaf hyfsat. Earplanes kan köpas på apoteket.

Även Saga klarade öronen utan några som helst problem, vilket vi är tacksamma för. Även hon fick nässprej och åt välling vid start och landning. Överhuvudtaget är det imponerande hur bra hon klarade av hela resan. Så lugn och förstående. Hon tyckte möjligen att landningen var lite läskig för hon höll både mig och Pethra hårt i händerna. Det kändes som det gick snabbt att flyga ner hit.

Marsa alam

Marsa alam’s flygplats är liten och det gick smidigt att komma ut till transfer-bussen som tog oss till hotellet (Calimera Habiba) på ca en halvtimme. Hotell-området är verkligen stort och består av en mängd bungalow-aktiga hus och tvåvåningshus i väldigt speciell stil. Intill ligger systerhotellet Kahramana som är nästan lika stort. Men det är också allt som finns här, förutom en tillsynes oändlig öken och röda havet.

Hotellet

Vårt rum är fint och ligger i markplan, med stort badrum, uteplats med utsikt över en av poolerna. Det har som alla andra hus här ett kupoltak i tegel och takhöjden är nog minst tre meter. Saga får en egen barnsäng med teenage-ninja-turtles motiv. Det är nära till receptionen, en av poolerna och en bar. Men ca 5-10 minuter att gå till huvudrestaurangen och lite kortare till stranden.

Som vi läst på internet innan resan så är det verkligen många italienare här, säkert 80%. Och resten är företrädesvis tyskar, svenskar och britter. Här bor flera typer av människor; pensionärer och barnfamiljer är kanske dominerande, men även några ungdomar, ensamresande och sörmländska kommunalråd finns bland gästerna.

Ett “aktivitetsteam” står för “underhållningen” i form av olika träningspass och lekar och andra galenskaper för alla åldrar. Vi deltog naturligtvis inte i nån av dessa om nu nån skulle tro det.Vi bor på all-inclusive, visst. OK. Men nånstans måste man dra sin gräns och behålla lite av sin värdighet och oberoende. Hmmpf.

Sjuk

Jag hade ju känt mig sjuk redan innan vi åkte, och tänkte väl att med lite sol och värme skulle jag snabbt bli frisk. Så blev det inte. Jag blev sämre direkt. Svårt att andas och ont i halsen osv. Gick till hotell-läkarn redan på måndagen, och fick antibiotika. Det tog ett tag, men mot slutet av veckan var jag iallafall lite bättre. Fick dock inte dricka alkohol, vara i solen eller ens bada…ja ni förstår själva att mitt ute i öknen, vid havet finns det inte så mycket annat att göra då. Inte för att jag orkade så mycket ändå. Hoppas nu på att få ersättning från försäkringsbolaget (vi har nåt som heter Resplus som ska täcka “förstörd semester”). Har ännu inte hört nåt från dem (TryggHansa) efter skadeanmälan så vi får väl se.

Maten

Maten här nere är inte direkt bra. Inte jättedålig heller men absolut inte bra. Det som ingår i all-inclusive är en bufférestuarant där man äter frukost, lunch och middag. Ibland har de temakvällar, annars serverar de div. olika rätter, alla ganska smaklösa. Speciellt bra kött saknas, annars inget jättefel på maten. Massor med färska grönsaker finns, men dem vågar man inte ta av pga magsjukerisken. Vi fegar lite. Det finns också en “Pasta Corner”, men gissa hur lång kön var dit. Italienare är generellt ganska fästa vid sin egen kultur och då speciellt maten.

Två kvällar var vi och åt på betal-restauranger istället. Det finns en italiensk (surprise!) och en libanes. Först åt vi på italienarn, och den var helt klart kass. Bortkastade pengar. Senare såg vi att samma kväll var det amerikanskt tema i buffén, med hamburgare osv. Typiskt.
Den andra gången, på den libanesiska restaurangen, hade vi en trevlig upplevelse med tända ljus, god mat och bra service.

Här får ni en länk, vad andra tyckte om just hotell Calimera Habiba:http://www.tripadvisor.co.uk/Hotel_Review-g311425-d608170-Reviews-Calimera_Habiba_Beach-Marsa_Alam_Red_Sea_and_Sinai.html

Hoppas ni får lite tips /Mvh/SIAM