Leva billigt på Gran Canaria

6 jan. 2010 14:44
Visningar: 35482
Hejsan, jag håller på planerar min Gran Canaria resa nu och har förstås lite funderingar kring ekonomin och lite andra saker =)

Först av allt kanske jag ska säga att jag planerat att vara där 4 månader. Jag hade tänkt att bo på Apartamentos Salamanca ( http://www.apartamentos-salamanca.es/flash/home-es.html ) I Playa del ingles, Jag ska bo med en annan ännu obestämd person i det billigaste rummet, dvs det för 277 euro, alternativt det lite dyrare rummet med Köksutrustning. Jag vill i slutändan komma undan i princip så billigt som möjligt, så nu undrar jag vad allt nödvändigt kostar där nere. Vad kostar maten? Vad kostar basvaror? Ett kilo bananer? Finns mjölk där? Pris? Vad kostar Bröd på bageri? Vad kostar motsvarighet till lunch buffé där nere? Ifall någon vet vad det är prisnivå på en vara så säg det oavsett vilken vara det är=)

Min budget är efter de fasta kostnader flyget, hyra för bostad och internet så ska jag klara mig på 80 kronor per dag, vilket är några kronor mer än det jag lever på nu i Sverige. Det hänger förstås mycket på att mat och måste-ha-saker inte är dyrare där nere.

Några andra tips som är bra om man vill leva billigt där? Finns det något bra billigt storköp i PDI?

Jag kan säga också att det inte är pga av att jag saknar pengar jag vill leva billigt, utan mer för att det är roligt att inte göra av med pengar. Skulle någon känna att den vill följa med så söker jag rumskompis!
Av Haikko
6 jan. 2010 16:26
Leva billigt på Gran Canaria - ät alltid hemma och drick spriten hemma.
Handla mat, öl och sprit på Atlantico som ligger ca 2 mil utanför playa del ingles. Går lokalbussar dit.
Gjorde av med 3500:- på en vecka i playa del ingles även fast vi åt lunch hemma på hotellet, sen gjorde vi inget speciellt heller så jag har ingen bra erfarenhet av Gran Canaria som ett billigt semesterställe om man nu inte vill gå på vandring varje dag i Maspolomas öknen.
Hoppas budgeten din håller iallafall.
6 jan. 2010 22:20
Billigt är det inte där, det håller jag med om.
Om du kontaktar Blomkruka21 här på rg så kanske du kan få lite tips. Hon har bott på GC och även Teneriffa, där utbildade hon sig till bartender och jobbade som det där.

Ha en trevlig resa!//Ellismellis
6 jan. 2010 23:32
Tack för svaren.=)

Jag kommer inte köpa alkohol så där är det problemet löst.

Jag har varit på Gran Canaria för ett antal år sedan, men minns inte så specielt mycket av prisläget. Men jag är medveten om att det inte är billigt där. Självklart inget jämfört med Thailand och liknande. Men jag utgår ifrån svenska pengar så är det inte dyrare eller väldigt lite dyrare än Sverige så blir det inte sämre än här hemma. Jag kanske ska slänga iväg ett mail till henne då =)
7 jan. 2010 02:34
Rent generellt gäller, ju längre från playan desto billigare varor. Undvik affärer i hotellområden för dessa vänder sig i första hand till turister och turister som är nere en, två veckor handlar utan att tänka, för kassen blir i alla fall mycket billigare än i det gamla landet pga att dricka och ciggaretter är billigt.

MERCADONA är en stor Supermercadokjedja med bra priser på det mesta, inte allt, med eget varumärke "Hacendado",på de flesta basvaror och mjölk finns i tre olika fetthalter, lactosfri osv.

Gränsaker handlar jag i grönsaksaffärer där jag kan plocka själv och handla styckvis och bananer är i särklass billigare än på Supermercadon.

Fruktaffärerna brukar ha en låda med "sista minutenbananer" som bör ätas samma dag och dessa kostar ca 60-80 centimos. I Supermercadin kan du få ge upp till 1,60€/kg och det är robberi.Frukt och grönsaker verierar i pris beroende på årstid och/eller missväxt tex.

Om du ska vara nere i månader så har du tid att knalla runt och orientera dig och slippa bli lurad i turistområderna, för där gäller antagligen någon form av kartellbildning, annars skulle priserna skilja mera än dom gör.

Var handla bröd är ju mer en smak än en prisfråga tycker jag, för supermercadon och småaffärer kör ju bara med bakeoff.

Lagar man maten hemma och ändå gör av med ca 350€ på en vecka så är man ganska generös mot sig själv och det ska man vara om man är på semester och har dom pengarna.
Av Sugus
7 jan. 2010 08:25
Hej!

Om din budget är 80 kr / dag så gäller bara självhushåll!
Min uppfattning är att så länge du inte handlar mat i turistaffärerna så är prisnivån i Playa del Ingles 20-40% lägre än motsvarande i Sverige.
Handla där lokalbefolkningen gör d.v.s. i stadsdelen San Fernando på andra sidan huvudvägen sett från stranden. Där finns det Supermercados med bra utbud och ok priser. Om du vill spendera en kväll med att äta ute finns en trevlig tapasbar.

Ha en trevlig resa!

//Sugus
7 jan. 2010 12:34
Tack Tack, det låter mycket bra. Om prisläget är cirka 20% under Sverige så har jag lite marginal som kan vara bra när man kommer till ett nytt ställe. Det ger ju onekligen lite högre omkostnader att börja leva på ett nytt ställe. Tar sitt tag innan man hittat de godaste och billigaste maten osv. Att gå promenader är en av mina största sysselsättningar tidsmässigt. Så jag kommer definitivt att leta igenom samhället nogrant efter det billigaste och bästa som erbjuds. Sen tänker jag inte vara dumsnål heller, hittar jag något som jag tycker gör det värt att öka budgeten kommer jag förstås göra det.
7 jan. 2010 13:14
Det är garanterat inget problem med att kunna pressa ner levnadskostnaden till en rimlig nivå om du blir där ett tag, det är ju en väsentlig skillnad i att tillbringa några få dagar i ett turistområde då orkar man kanske inte ta sig runt och leta de lägsta priserna utan handlar på den supermarket som ligger närmast hotellet och dessutom är det som någon skrev att det råder mer eller mindre priskarteller i turistområdena så det är ingen större mening med att rata den närmaste supermercadon till förmån för nästa tar man sig däremot utanför dessa turistgetton är det nästan alltid billigare i spanska turistorter än hemma i svedala ok jag påstår inte att det är jättebilligt men så dyrt som många vill få det till är det definitivt inte.

Vi brukar oavsett var vi är ta oss till en litet större affär för att göra våra inköp de gånger vi lever med självhushåll det spar man ofta ganska stora pengar på, oftast när folk klagar på matpriserna utomlands beror det på att de jämför hotellens supermarketpriser med willys eller Maxi icas priser här hemma i sverige och det är ju inte riktigt rättvist ska man göra motsvarand prisjämförelse åt andra hållet så skulle det vara ungefär som att köpa maten på en statoil eller seven eleven butik här hemma och köpa samma varor på ett köpcentrum på Mallorca eller Gran canaria då kan jag tala om för er att jag är tämligen säker på att vinnaren är spanien ändå det mesta är faktiskt billigare där om man jämför med liknande butiker i sverige.

Hoppas du får det gott där nere i solen, jag skulle själv kunna tänka mig att strunta i allt här hemma och ta en semestermånad eller två i solen.
mvh. Bosse.
7 jan. 2010 17:12
Hejsan! Som några andra skrivit tidigare så rekommenderar jag dig att handla tex på shoppingcenter Bellavista och Hiperdino i San Fernando. Det är mycket billigare än alla små supermarkets i Playan. Här i San Fernando ligger också SPAR som har hyfsade priser på mat. Vi tog taxi från Playa Ingles och sorhandlade för att få med varorna, det kostar ca 3 euro om man nu har många kassar. Det är inte alls billigt längre på GC, tycker jag. Det är ungefär som hemma med vissa undantag.
Nere på strandpromenaden i Playa inglés finns några kinakrogar som har buffét. De tog nånstans mellan 6-8 euro och så får du äta så mycket du vill ( om du blir riktigt hungrig :-) och de hade verkligen god och fräsch mat. De här kina krogarna verkar konkurrera mot varann så de verkar vara de restauranger som håller lägst pris.
Köksutrustning är ett måste om du skall kunna laga mat själv och leva ganska billigt...

Lycka till, hör av dig om du undrar mer saker om GC.

Jessan
11 jan. 2010 23:41
Hej Hej och tack igen för alla svar. Känner att jag vet det mesta som behövs innan en avresa nu. Tyvär så måste jag göra er lite besvikna då det verkar som att det inte blir av nu som planerat. Jag har fått ett jobberbjudande och jag tror jag tänker ta det och fortsätta spara pengar ett tag. Så troligtsvis blir det en sista minuten resa dit ner nu någon vecka bara. Och så får vi se vad som händer till sommaren. =)
21 jan. 2010 21:40
Jag har varit nere på Gran Canaria just nu i en vecka snart. Och jag tror inte det kommer bli några som helst problem med att hålla budgeten till sommaren när projektet startar. (om det startar) Har handlat på närköp och liknande nu och det känns som att prisnivån är rätt så bra här. Och då lär det knappast vara sämre på storköpen. Lägenheter och liknande har jag också spannat in lite. Men inte så mycket.

=)
22 jan. 2010 17:18
Vad kul att du kommit iväg en sväng för att reka och jag förstod nog att det skulle gå att komma undan med mindre pengar än vad många tror ochjag tycker jag konstaterar det nästan varje gång jag reser till resmål som enligt många är dyra att leva på och vi köper ofta matvaror och tillagar dom själva i vår lägenhet om resan blir längre än en vecka och vi bor i lägenhet för jag tycker man tröttnar efter nån dag på att ränna runt på olika restauranger coh så spar man ju en rejäl slant också speciellt om man är fyra eller sex personer som vi oftast är när vi reser.
Om man absolut vill äta varje måltid ute på stan då drar det ju snabbt iväg men köper man vanliga simpla matvaror och tillagar dom själv så går det bra att leva ganska billigt även på "dyra" resmål om kraven på maten inte är allt för högt ställda.
Bosse.