Kroatien/Hvar/Brac/Vis/Korcula

Av Mollyyy
10 apr. 2016 15:17
Visningar: 2074
Hej allihopa!

Jag har tänkt resa till kroatien i sommar. Har fått lite olika förslag, men kanske har någon här något att tillägga :)

Reser till split och vill därifrån ta mig till hvar, brac, vis och korcula. Det finns säkert fler ställen så GE MIG TIPS! Vill se så mycket som möjligt.

Finaste stränderna? Kan man åka på boat trip? zipline? finns det något vattenland/aquapark? snorkla? hur ser priserna ut?

och till den stora frågan, boende! Ska man dela upp boendet på olika platser eller är split en bra utgångspunkt och bo på och sedan ta sig runt dag för dag?

TACK :D
Av Ansun
12 apr. 2016 22:19
Jag tycker det låter som att du redan har en bra plan med att se Brac, Hvar, Vis och Korcula. Jag skulle välja att ö-hoppa mellan dessa öar och då även bo på dessa ställen. Om ni bor i Split och ska ta er runt dag för dag därifrån så hinner ni inte uppleva öarna. Jag tycker att man behöver bo några nätter på varje ställe för att hinna upptäcka stället.

Zipline finns väl i Omis på fastlandet någon mil söder om Split.
Av Trea
16 apr. 2016 08:49
Split är en bra utgångspunkt och det låter som en bra idé att besöka olika öar! Vi har bilat igenom nästan hela Kroatien och samlat våra bästa tips här:
http://www.freedomtravel.se/restips/europa/balkan/kroatien/

Om jag var ni skulle jag nog dela upp boendet lite...

Stränderna är ju oftast steniga, men det behöver inte vara något minus! En av de vackrast och mest kända stränderna är den här, som ligger på Brac:
http://www.freedomtravel.se/2015/10/zlatni-rat-en-av-varldens-vackraste-strander/

Båtturer och hyra av båtar osv finns precis överallt. Priserna i Kroatien är hyfsade, dvs billigare än i Sverige men inte superbilligt.
Av Desires
16 apr. 2016 13:01
Ja, besök olika öar och stanna några dagar på varje!

BRAC är en fin ö, särskilt lilla byn Bol där den läckra och kända stranden Zlatni Rat ligger.
Den tungliknande spetsiga udden har utsetts till Europa vackraste strand
(Daily Telegraph) och t o m rankats som en av de tio vackraste i världen (Lonely Planet).
FOTON o lägenhetstips http://www.desires.se/#post93

KORCULA urgullig liten stad på ö med samma namn: http://www.desires.se/#post6

HVAR - fantastiskt vacker ö, i byn Hvar kan du bada överallt vid klapperstensstränder, vi hittade den finaste STRANDEN Pokonji Dol - efter gatan Kristni Rat, gå till vänster om du står med ryggen åt torget.
FOTON o lägenhetstips http://www.desires.se/#post10

VIS är vår favoritö, dit åker vi varje år till den lilla rofyllda fiskebyn Komiza!
2 SANDSTRÄNDER kan du njuta av på denna ö!
- En otroligt vacker sandstrand! är lilla vackert belägna STONCICA utanför byn Vis (åk dit med hyrbil/vespa/taxi).
- Även på ön Bisevo som ligger utanför Komiza finns en fantastiskt fin sandstrand - PORAT!
FOTON o lägenhetstips http://www.desires.se/#post194, http://www.desires.se/#post167, http://www.desires.se/#post184
20 apr. 2016 13:28
Mitt favoritställe på Brac är Supetar, dvs. hotell Velaris som ligger vackert ca 1,7 km från Supetar. Härliga bad, visserligen stenstränder men ett fantastiskt vatten. Det finns ett mindre vattenland i Supetar.
Av Desires
20 apr. 2016 19:17
Ja Supetar på ön BRAC är också en gullig liten by, där färjan från Split lägger till! Byn är tillräckligt stor för att spendera några dagar i - absolut! Fint klart vatten - som alltid i Kroatien! Någon liten sandstrand fanns där, för barnfamiljer, annars stenstränder!
Men den bästa stranden på ön Brac tycker jag fortfarande är den välkända Zlatni Rat, väldigt läcker strand, alltid mycket folk där, men stranden är ganska vidsträckt så det går nog ändå att hitta ställen där det inte är så tätt mellan badhanddukarna......
Lovrecina beach nära byn Postira (1 mil från Supetar) ska också vara en väldigt fin strand, men har ej varit där själv. http://www.desires.se/#post93
Av Gojkan
9 maj 2016 08:50
Flyger till Split i slutet av augusti och vidare till Vis och såg rekommendationen om boendet i Komiza, från dig Desires. Nu var det ju fullbokat och även de två ställen som de värdarna tipsade om var bokade. Har du nått mera ställe att rekommendera i Komiza ? Hittar inget bra när jag söker själv och funderar nu på att hyra något i Vis istället.
Tips för bra boende där?
Det är min man och jag som ska dit.
/Lotta
Av Desires
9 maj 2016 18:00
Nej - så synd Gojkan att det var fullbokat - kan nämna att Kolelastra brukar vara fullbokat väldigt tidigt, där måste man vara ute minst ett halvår innan. De har ju också bara 5 lägenheter, och det är väldigt populärt så därför fort uppbokat dessvärre....

Jag har tyvärr inga tips om boende i just lilla Komiza, Dubra var alltså också fullbokat? Då kan jag bara råda dig att fortsätta kolla t ex här, jag gick bara snabbt nu in på booking.com o sökte på boende i slutet av augusti o fick upp några alla fall på http://www.booking.com, samt även på https://www.tripadvisor.se o fick upp några lediga där också. Ibland söker jag också bara på "accomodation Komiza" på google. Lycka till, hoppas du hittar något!
(Vis är också en gullig liten by, men fördelen med att bo i Komiza är att då kan man ta båten ut till ön Bisevo, där det är mysigt att vandra t den fantastiskt fina sandstranden Porat! )
Av Gojkan
9 maj 2016 20:21
Ja så är det när man inte bokar direkt.
Tack för svaret 😊
Brac, Hvar eller Korcula?
Kroatien Hani81, 12 apr. 2017
Updaterad av Trea för 2 år sedan
2
Hej! Jag har aldrig tidigare varit i Kroatien och skulle därför tacksamt gärna ta emot lite tips. Vi är ett par i 40 års ålder som efter en vecka i Mimice med släkt och familj ska spendera 28 juni-2 juli själva på någon utav öarna. Vi önskar en mysig och romantisk miljö med sol, bad och god mat, ...
Korcula eller Vis
Kroatien Anna63, 4 maj 2010
Updaterad av Hilmis för 9 år sedan
5
Hej! Jag och min sambo ska åka till Kroatien 21/8 - 5/9. Vi ska börja med ett par nätter i Split sedan Brac (Bol) och Hvar. Vi tänkte hinna med ytterligare en ö, funderar på Vis eller Korcula. Någon som varit där och kan föreslå var man kan bo eller vilken ö som är finast. Hälsningar Anna-Lena ...
Någon som varit på Vis och Hvar?
Kroatien Albinae, 15 okt. 2017
Updaterad av Desires för 1 år sedan
11
Hej! Vi har bokat flygbiljetter till Split från 30 juli -18 t o r och 8 nätter framåt. Vi funderar över upplägg. Har prel.bokat lägenhetshotell 3 nätter i Vis, 3 nätter på Hvar och två nätter i Split. Vi som reser är en familj med en 17-årig son. 8 nätter är vad sonen max. kan tänka sig att vara ...
Resa till Split och öarna Vis eller Brac
Kroatien Brobrorsan, 15 aug. 2010
Updaterad av Annap_83hotmailcom för 9 år sedan
6
Hej, Jag, min fru och vår sjuåriga dotter åker för första gången till Kroatien och Split lördag den 28 augusti för en vecka men har inget mer bokat. Vi landar på morgonen så planen är att dra ut till en ö på en gång för att sedan ta de sista dagarna i Split eftersom vi också reser hem på ...
Brac eller Hvar med småbarn?
Kroatien Roger75, 8 feb. 2015
Updaterad av Ansun för 4 år sedan
7
Frugan och jag med våra två killar på 6 och 9 år flyger till Dubrovnik i början av Maj. Efter några dagar i staden ger vi oss vidare till Split för att vistas ca en vecka på Hvar eller Brac. Tänkte kolla om det finns någon kroatienspecialist som kan tipsa oss lite grann? Brac verkar ju sett till ...
Båtar från Hvar?
Kroatien Njuta, 14 feb. 2015
Updaterad av Njuta för 4 år sedan
8
Hej Går det båtar från Hvar till Vis, Korcula och Brac? Kostnad? Restid? Vi ska bo på Hvar, men vill gärna besöka de andra tre öarna, ska vi ta en dagstur, eller stanna en natt? Vet ni om det finns lättare vandringsleder på dessa öar? Tacksam för svar:) ... Njuta: Tusen tack, Desire:) ... ...

Om Kroatien Europa

Kroatien har blivit ett av Europa mest populära resmål, mycket tack vare en fantastisk kust med medelhavsklimat, kristallklart vatten och flera historiska städer.

Den långa Adriatiska kusten är naturligtvis den största dragningskraften i Kroatien, med Dubrovnik som juvelen i kronan och dess ringmur som började byggas på 1100-talet. De historiska delarna av staden hamnade på UNESCO:s världsarvslista redan 1979. Då staden passar utmärkt som historisk kuliss har tv-serier som Game of Thrones spelats in här, men även i Šibenik längre norrut i Dalmatien. Även här finns en medeltida stadskärna och strax utanför staden Kroatiens kanske vackraste nationalpark Krka, med både vattenfall och grön natur.

Split är Kroatiens näst största stad och här kan du flanera på hamnpromenaden Riva där det finns både restauranger och underhållning. Split domineras av Diocletianus palats som byggdes av romarna på 200-talet och har en helt bilfri stadskärna. Från hamnen i Split kan du sedan ta färjan till både Hvar, Brac och Vis, några av de mest populära öarna i Kroatiens skärgård. Hvar är en av de mest solsäkra öarna och ett populärt jetsetmål. Här odlas också lavendel som går att köpa överallt och har blivit ett signum för ön.