Kretaresa, tips, Elafonissiprat

Av Trallle
28 mars 2011 15:51
Visningar: 12625
Har varit ett antal gånger till Kreta och det är verkligen ett ställe vi fastnat för. Därför blir det en resa dit även nu i vår, till Platanias.

Dock så har vi aldrig varit på den omtalade stranden, Elafonissi som vi funderar på att besöka denna gång. Någon som varit där och har erfarenheter om man ska ta bussen eller om det kanske är bättre att hyra en bil? I så fall, har ni några tips på ställen man kan gå till på plats och få hyra?

Alla tips och erfarenheter är välkomna! Även gärna på bra restauranger!
29 mars 2011 08:19
Bor ni i Platanias finns det säkert arrangerade bussturer som charterbolagen brukar ordna.
Mitt tips är att ni hyr en bil och reser runt på egen hand. Elafonissos fint men jag tycker att Falasserna är trevligare och att Balos bay är värt att besöka.
Vi bodde några nätter i Kissamos som var mycket trevlig speciellt till middagen med trevliga greker som serverade oss god mat utan inkastare som jag upplever att man har hängande efter sig i Chania.
Chania är en mycket vacker gammal hamnstad med charm men är ju mycket turistifierad med mycket tingel tangel.
Läs gärna mina bloggar från Kreta.
Om ni hyr bil så kan jag tipsa om att ni bör stanna i backen ner till Falasserna vid restaurang Spilios.
Underbar utsikt, mycket bra mat och rent och snyggt överallt.

http://www.reseguiden.se/forum/blogg/tva-veckors-bil-luff-pa-kreta-7804
http://www.reseguiden.se/forum/blogg/kreta-i-bil-fran-vast-till-ost-och-tillbaka-igen-10262

Kreta har alltså mycket att erbjuda långt bortanför charterhotellen. Lycka till med din resa och njut. Grekland är fantastiskt!
Av Trallle
30 mars 2011 21:38
Alltid roligt att höra andra erfarenheter och tips i allmänhet. Har varit och kollat lite om stranden Falassarna som även den ser ut som en helt underbar strand. Om du skulle behöva välja mellan Falassarna och Elafonissi så skulle du alltså välja den först nämnda? Eftersom vi bara ska vara där i en vecka så hinner man tyvärr inte så mycket, blir troligtvis mestadels bad och sol för vår del. Dock en tripp till något trevligt ställe är aldrig fel.

Tack på förhand!
30 maj 2011 22:26
Hej!

Vi ska också iväg till Platanias om två veckor :) Har ni varit där ännu? Är nyfiken på vilken strand ni valde!
Vi tänkte nämligen också göra en utflykt till Elafonissi men blev osäker nu när vi såg de andra kommentarerna, är någon av de andra mer värt att åka till om man bara ska välja en?

Mvh
Kristin
Av Desires
30 maj 2011 22:50
Ja Grekland kan det mesta om denna ö, så bra att hon tipsat er här. Hon har även mest koll på stränderna. Däremot tycker jag inte ni ska missa Balos Bay (som hon också nämner), vidunderligt vackert där! Jag brukar tjata om denna lagun, men den är verkligen sevärd tycker jag, sägs påminna om Karibiens lagunen med kristallklart turkost vatten och kritvit sand. Vandra ner dit och jag tror inte ni kommer att ångra er..där nere kan ni njuta av denna vackra lagun och ha det skönt. Det foto jag tagit på just Balos är det foto som flest personer tittat på..... Här kan ni kolla på min reseblogg om ni vill, flera foton därifrån: http://www.desires.se/#post54
Av Bent
30 maj 2011 23:48
Har varit på både Elafonissos och Falassarna och tycker att Elafonissos är häftigare med den rosa sanden (krossade snäckskal) än Falassarna som är mera som en vanlig fin strand. Elafonissos kallas även Greklands Maldiverna.
13 juni 2011 20:51
Personligen tyckte inte jag Elafonissos var så mycket att hurra för. Visst var det väl fint, men knökfullt med turister. Däremot rekommendera jag starkt Samariaravinen http://www.reseguiden.se/forum/bilder/59626 om du inte varit där tidigare? 18km otroligt vacker vandring där du kan dricka vattnet från ravinen och i belöning kommer du till en stenstrand på andra sidan. Rekommendera föresten ett par bra skor och inte sandaler som min stackars bror gick i...
Av Trallle
13 juni 2011 20:53
Vi hade en helt underbar resa till Kreta i slutet av maj! Vi bodde på Indigo Mare för andra året i rad, verkligen ett hotell jag kan rekommendera! Underbart läget alldeles intill stranden, du behöver bara gå något trappsteg ner så är du på stranden, helt ljuvligt! Kunde inte ha varit bättre, en av orsakerna till att vi återvände till detta hotell.

Dock hade vi otur med vädret, konstigt nog. T o m grekerna förstod inte vad som höll på att hända, regn och såhär ostadigt väder så långt in i maj. Men det är sådant som händer. Nästa gång blir det nog ändå att försöka ta oss en senare resa för att förhoppningsvis inte få samma ostadiga väder igen.

Vi tog oss även en tripp till Elafonissi som jag har hört så mycket om. Vi hyrde bil, tog inte bussresan som anordnades utan ville känna friheten med en egen bil. Vi tog den inre vägen dit och jag mådde dåligt under hela bilresan, tråkigt nog! Den krokiga vägen orsakade detta. När vi väl kom fram blåste det jättemycket! Gick knappt att vara någonstans, hyrde solstolar. Sedan begav vi oss uppåt för att hitta något att äta. När vi väl kom upp dit så blev det allt molnigare och regnet bara öste ner. Så efter lunchen beslutade vi oss för att bege oss tillbaka till Platanias för att hoppas att solen åtmistone skulle lysa där. Hade ju som ingenstans att ta vägen på Elafonissistrand, fanns ju som ingen mening att stanna kvar när himlen såg ut som den gjorde.

Bilresan på vägen hem valde vi kustvägen för att få lite omväxling. Hemvägen gick dessutom mycket bättre, mådde inte alls dåligt, vilket var skönt! Berodde nog inte denna gång på vägen, för den vägen var minst lika krokig, men jag blir lättare illamående på morgonen. Jag satt med kameran i högsta hugg och fotograferade det mesta som for förbi. En riktig upplevelse, synd bara att jag inte kunde se lika mycket på vägen dit.

Vad ska jag då säga om denna strand? Jovisst den var jättefin verkligen med den fina rosa färgen! Eftersom jag sett en hel del i Thailand redan så var det väl inte riktigt lika speciellt som min sambo tyckte (som inte sett något liknande förut). Så det beror väl på vad man sätt tidigare helt enkelt. Hade dock inte skadat med bättre väder och mindre blåst såklart men det är sådant man får ta. Resvägen dit var dock en upplevelse verkligen, man fick se en helt annan sida av Kreta med dessa vita hus med blåa knutar, riktigt grekiskt!
14 juni 2011 20:53
De flesta resebolagen har utflykter till Elafonissi. Jag gjorde en förra året i augusti och det var verkligen så underbart där. Kritvit strand som vid vattenbrynet skiftar i rosa och klarblått vatten. Helt underbart! Vägen från Platanias går sedan upp i bergen och sedan ner till Elafonissi. Om du har anlag för åksjuka - ta tabletter, för det är verkligen krokigt. I Elafonissi finns det små restaurangkiosker där man kan handla lunch och dricka. Solstolar att hyra finns också.
På toppen i Platanias, dvs. gamla Platanias så finns restaurang Cosmos med en underbar mat. Lite dyrare men så bra mat. Därifrån har du en underbar utsikt över Platanias och "drakön".
Ha en skön semester!