Santorini vs. Naxos

Ellinor
Reseguiden, besökt 19 länder

Medlemsbild: <a href="http://www.reseguiden.se/forum/bilder/79177">Piccolina</a> och <a href="http://www.reseguiden.se/forum/bilder/15801">Grekland</a>
Foto: famlofquist, medlem sedan 2006
I Grekland finns öar som passar alla – här tittar vi närmare på Santorini och Naxos för att se vad de har att erbjuda.
Publicerad 2 augusti 2010

I Kykladerna är det lätt att kombinera olika öar och visst är det så att ombyte förnöjer. Här ställer vi vulkanön Santorini mot ögruppens bjässe Naxos.

Snabb introduktion till öarna

Santorini: Branta berg, svarta stränder och en aktiv vulkan gör ön speciell. Huvudorten Fira har en exklusiv touch och många kryssningsfartyg lägger till här, men ön lockar alla typer av resenärer.

Naxos: Den populära charterön ligger ungefär två timmar från Santorini och är känd för sina fina stränder. Ett hett tips är att hyra bil eller moped och upptäcka ön, det finns mycket att se på Kykladernas största ö.

1. Bad

Santorini: Stränderna består av antingen klappersten eller svart lavasand. Havsbotten har på många håll formats av vulkanutbrott och det är inte långgrunt.

Naxos: Milslånga gyllene stränder som dessutom är långgrunda. Bland de populäraste stränderna finns Agios Prokopios cirka 4 kilometer söder om Naxos stad.

2. Nöjesliv

Santorini: I exklusiva Fira ligger restauranger och barer längs bergskanten och staden är centrum för öns nöjesliv. Badorten Kamari har ett trevligt kvälls- och nattliv, om än lite lugnare.

Naxos: Det är i Naxos stad det händer, även om ön inte är någon utpräglad partyö. Här finns dock gott om restauranger, barer och några klubbar. Hamnen sprudlar av liv kvällstid, med många mysiga tavernor.

3. Barnvänlighet

Santorini: Svart sand eller klappersten och stränder som snabbt blir djupa gör att baden på Santorini inte är speciellt barnvänliga. Det kan också vara jobbigt att ta sig fram med barnvagn, exempelvis i Fira.

Naxos: De långgrunda sandstränderna lämpar sig fint för både bad och sandslottsbygge. Ett bra val även för barnfamiljer med riktigt små barn!

4. Romantik

Santorini: Fina restauranger, exklusiva hotell och vackra vyer gör Santorini till en populär smekmånadsö. En mysig utflykt kan gå både norr- eller söderut, för att se solen gå ner i Oia eller äta på en taverna vid stranden i lilla byn Perissa.

Naxos: Den gamla stadsdelen med den venetianska borgen Kastro har mysiga smågator och gränder med mysiga tavernor och småbutiker. Perfekt för en kvällspromenad för två. Det finns också många mysiga småbyar att besöka.

Ska vi välja Santorini eller Naxos?

Naxos lockar barnfamiljer med sina långgrunda stränder och den exklusiva framtoningen på vackra Santorini gör ön till ett perfekt val för smekmånaden. Vilken ö du föredrar är upp till dig och det bästa av allt är att du inte ens behöver välja – med bara två timmar mellan öarna går de även fint att kombinera.


Ta dig till öarna: Till Santorini kan du åka charter med Apollo, Solresor och Airtours och Apollo har även charter till Naxos. Chartern till Naxos går via Santorini och därifrån med båt.


Charter till Santorini
Charter till NaxosFlyg till Santorini