Kina i mars/april

Av Emolis
18 okt. 2015 12:41
Visningar: 342
Vi planerar att åka till Kina under påsklovet (2 vuxna & 3 barn mellan 10-16 år). Vi har 10 dagar till vårt förfogande (inkl. resdagar). Tanken är att vi ska stanna fyra heldagar i Peking och lika många i Hong Kong. I Peking har vi hyfsad koll på vad vi vill göra, men undrar vilket som är bäst, att köpa färdig "utfärd" till muren (Mutiany) eller åka dit på egen hand (buss, taxi?)? Var i Peking bor man bäst och billigaste? Är det lätt att ta sig runt med kollektivtrafik?

I Hong Kong har vi lite sämre koll. Vi vill till Disneyland och eventuellt en dag till Macau. Samma fråga här, är det lätt att ta sig till Macau på egen hand eller bättre att köpa färdigt paket (är egentligen inte så förtjust i dessa, men ibland är det helt enkelt enklast). Finns det några naturupplevelser i Hong Kong? Andra "måste-sevärdheter" som är värda ett besök?? Okända pärlor?

Antar att vädret skiljer sig en del mellan Peking och Hong Kong den tiden på året, men någon med erfarenhet som vet ungefär det brukar se ut?

Hur shoppingen i Peking och Hong Kong? Prisnivå?

Alla tips tas tacksamt emot!
Av Sq7700
18 okt. 2015 13:52
Jag var i Peking/Shangai i augusti 2013 med två kompisar. Vi tog lokalbuss till muren, buss 877 från Deshengmen till Badaling. Det funkade bra och var billigt. Men som familj är det ju bekvämare med taxi, vilket ert hotell i Peking säkerligen kan ordna. Badaling var faktiskt trevligt fram tills att vi kom upp till toppen, dit bergbanan går.

Tunnelbanan i Peking är ett utmärkt sätt att transportera sig runt på.

Jag bodde i området Chongwenmen, vilket var bra. Promenadavstånd till de flesta sevärdheter, alternativt några få stopp med tunnelbanan. Du kan läsa lite eller se lite bilder från min resa här:

https://fredriksresor.wordpress.com/2013/09/15/sammanfattning-av-kinaresan/
https://fredriksresor.wordpress.com/2013/08/31/bilder-fran-peking-och-shanghai/
18 okt. 2015 17:45
Jag skulle ha lejt en taxi som väntade på er vid muren.
Ni ska inte prova att gå mellan två sektioner då?
Det hade vi tänkt göra 2010, men så stängde myndigheterna tvärt den möjligheten ett par dagar innan avresan.

Oftast brukar man som turist bo precis öster om förbjudna staden. Trevliga kvarter, nära till en hel del och trevliga hutonger där uppe.

Vi bodde i stället sydväst om förbjudna staden sist, pga att jag hittade ett jättebilligt hotell där och då blev vår guide jätteimponerad att vi hade valt just detta område där man enligt honom kom mycket närmare det riktiga vardagliga Beijing... :-)

Priserna verkar ha gått upp en hel del i Kina sen 2010, åtminstone om man jämför hotellpriser då och nu.
Då köpte jag en softshell Peak Performance jacka för 100 kr på Pearl market...

Min reseberättelse från bla Beijing har du väl redan hittat till:
http://www.4000mil.se/?p=488
Av Emolis
18 okt. 2015 18:43
Tack för svar! Får alltid så mycket tips, idéer och inspiration till olika resmål genom att läsa andras reseberättelser, slår vilken guidebok som helst :) Hade gärna gjort en annorlunda rundresa i Kina t.ex Xian och Guilin, men storstäder står högre i kurs hos familjens barn och det ska ju finnas något för alla på resan.