Hainan – Kinas Hawaii

Linae
Reseguiden, besökt 38 länder

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
På samma breddgrad och med samma klimat som Vietnam och Thailand är kinesiska ön Hainan ett perfekt resmål för sol och bad. Här guidar vi dig till ön som kallas Kinas Hawaii.
Publicerad 29 april 2016

Främsta anledningarna till att vi svenskar besöker Kina är kultur, historia och shopping. Många besöker storstäder som Hong Kong, Peking eller hänförs av imponerande terrakottasoldater i Xian. Sällan spenderar vi lata dagar på tropiska stränder när vi är här. Nu är det dags för ändring på det. Kombinera fastlandets storstadspuls och imponerande kultur med att slumra i en solstol i skuggan av en palm på en av Hainans tropiska sandstränder.

Hainans stränder

Ön har oändligt många stränder, men det är bara några stycken som är lämpliga eller möjliga att bo vid. De finaste stränderna ligger runt Sanya. Inne i Sanya ligger Dadonghai där det finns många hotell, butiker och restauranger. Gillar du vattensporter finns det gott om sådana här. Stranden är fin men kan under högsäsong bli väldigt packad. I Yalong Bay ligger den bästa stranden på hela Hainan. Förutom härlig sand finns här gott om vattensporter och andra strandaktiviteter. Det kristallklara vattnet och det rika undervattenslivet lockar hit många som vill dyka och snorkla. Yalong ligger 3 mil från Sanya och passar dig som vill leva lite lyxigt och koppla av på stranden. Här kan du även spela golf, klättra och vandra. Sanya Bay börjar i Sanya och sträcker sig 25 kilometer västerut. Ju längre bort från staden du kommer, desto finare är stranden. Här är vattnet lugnt och passar utmärkt för härliga bad eller avkopplande promenarer. Gillar du att surfa ska du hänga i Shimeibukten. Självklart finns det en massa andra stränder på ön, många som är helt tomma på både människor och hotell. Vilken blir din favoritstrand?

Wuzhizhou-ön

Wuzhizhou är en ö som ligger tre kilometer nordost om Sanya. Färjan från hamnen i Sanya tar cirka 20 minuter. Längs öns nordvästra sida sträcker sig långa sandstränder. Wuzhizhou bjuder på fantastiska korallrev för dykare och här erbjuds också aktiviteter som vattenskidor, snorkling, segling och vattenscooter. På den här ön finns det över 2700 olika växter och dykningen är riktigt bra, så naturälskaren med intresse för djur och växter kommer trivas kanon här. Spendera gärna några lata dagar på de vackra stränderna också.

Smaka på Hainan

Maten på Hainan är riktigt bra, och självklart serveras det mycket färsk fisk- och skaldjur, främst i området runt Dadongbukten. Vill du upptäcka det lokala köket ska du smaka på lifafolkets mat, här kan du njuta av såväl bamburis som kokossoppa. Gillar du färsk frukt ska du besöka någon av fruktmarknaderna i Sanya, här finns allt från kända frukter som mango, papaya och ananas till exotiska höjdpunkter som rambutan, lichi och jackfruit.

Missa inte

Den lilla byn Tonshi ligger cirka 10 mil norr om Sanya, uppe i Hainans högländer. Här kan du lära mer om Hainans många minoritetskulturer och det känns som att livet i byarna stått stilla och inte påverkats av den ekonomiska utvecklingen vid kusten. Här ligger dessutom Hainans högsta berg som erbjuder trekking genom tropiska skogar. 20 kilometer väster om Sanya ligger en av de mest besökta platserna på Hainan; klipporna som kallas Tianya Haijiao, “världens ände” som enligt kinesiska sägen representerade den civilicerade världens sista utpost. Här är det alltid fullt med folk, och ingen åker därifrån utan den obligatoriska fotograferingen vid en speciell sten med inskriptioner. Det finns även gott om varma källor och spa-anläggningar på Hainan, dessa är välkända för vattnets helande effekt. Ett besök där gör under för såväl kropp som själ.

Då är det bäst att åka hit

Klimatet på Hainan är varmt året om och de kan dessutom skryta med hela 300 soldagar. Den bästa tiden att besöka ön är från november till april då det är liten risk för nederbörd och inte allt för varmt.
Försök dock att undvika det kinesiska nyåret (någon gång under perioden 21 januari till 19 februari) då priserna är höga och stränderna fulla. Medeltemperaturen i Sanya ligger på cirka 25 grader, varmast är det i juni då det inte är ovanligt med omkring 33 grader. Det regnar som mest på sommaren och som minst på vintern. Mellan augusti och oktober finns det risk för tropiska stormar som i värsta fall kan nå upp till orkanstyrka.

Så tar du dig hit och runt

Det går flyg till Sanya från nästan alla större städer i Kina. Från Peking tar det cirka 4 timmar, och från Hong Kong strax över 1 timme. Det går också tåg till Sanya från Peking, Shanghai och Guangzhou (Kanton) - ett billigt och intressant alternativ om du har gott om tid, det tar nämligen minst 35 timmar. Vill du åka på en arrangerad resa till Hainan kan du resa med företag som till exempel Kinalotsen. För att ta sig runt på Hainan kan du åka taxi, buss, hyra en bil med privat chaufför eller hyra egen bil. Vill du njuta av det härliga vädret kan du hyra en cykel, på så sätt kommer du även närmare lokalbefolkningen.

Hitta din resa till Hainan på Reseguiden

Flyg till Hainan
Hotell på Hainan
Läs mer tips och guider om Kina


Flyg till Kina/HainanHotell på Hainan