K1-Visa frågor

19 jan. 2019 02:47
Visningar: 2855
Hej. Har lite frågor angående det såkallade K1-visumet. Min bästa vän kom precis hem från en 2 veckors resa till Usa där hon blev kär i killen hon åkte och hälsade på och dom både känner redan nu att dom vill gifta sig och att hon ska flytta dit till sommaren.
Det jag har förstått är att hennes kille måste ansöka om detta visumet och att hon sen kan köpa sig en one-way ticket och vara helt öppen med att hon åker dit för att gifta sig med sin kille?
Kan hon redan innan åker tex säga upp sig från jobbet?
Kan hon ta med sina katter när hon åker eller ska dom komma efter?
Har nämligen en moster som åkte till USA för flera år sedan på det vanliga ESTA-visumet och gifte sig i Las Vegas och då verkar det som att processen var helt annorlunda. Hon fick tex inte säga att hon åkte dit för att gifta sig och köpte en retur biljett (som hon sen inte använde).
Please help!
19 jan. 2019 12:18
Visumet måste ju godkännas innan hon kan åka dit. Detta lär säkerligen ta lite tid.
Katterna kan följa med. Inte alltid två katter godkänns, men de måste kunna vara i samma väska.
19 jan. 2019 17:26
Dom kanske har pratat i flera månaders/års tid, vad vet du?
Citerat från Floridasidan:
Man ska ju inte lägga värderingar i vad andra gör men det låter extremt märkligt att bestämma sig för giftermål efter ett par veckors umgänge.

Reglerna är väl ganska klara https://se.usembassy.gov/sv/visas-sv/immigrant-visas-sv/fiancee-visa-se/

Husdjur har inget med visumet att göra. https://www.cdc.gov/importation/bringing-an-animal-into-the-united-states/index.html
23 jan. 2019 16:56
Det finns två visum för att flytta till en partner i USA. Det ena heter K1 och det andra heter CR1. Enligt min uppfattning finns det betydligt fler fördelar med CR1-visumet är K1.

K1 är till för att flytta resa till USA i syfte att gifta sig och sedan ansöka om att ändra status till permanent innevånare genom att ansöka om green card. Det är en process i två delar. Först ansöker man om K1-visumet, sedan gifter man sig och när man gjort det kan man söka green card. Under den tiden behöver man inte (kan inte!) lämna USA. Giftermålet måste ske i USA och man har 90 dagar på sig att gifta sig och skicka in ansökan om green card från att man anländer till USA. Därefter följer en lång väntetid innan man får sitt green card. Under den tiden kan man inte jobba eller resa ut ur USA (för man kommer inte in igen). Man kan dock ansöka om arbetstillstånd (EAD) och tillstånd för att resa (advance parole), men dessa tillstånd tar några månader att få. Innan dess kan man bara bo i USA, på ungefär samma villkor som en turist.

Det andra alternativet är att ansöka om CR1-visum. Då gifter man sig först. Giftermålet kan ske i vilket land som helst. Både Sverige och USA går bra. (Det är inga problem att åka till USA och gifta sig på ESTA, bara man åker hem igen innan ens dagar gått ut.) När man är gift ansöker man om CR1-visum. När det är beviljat är även green card beviljat, vilket innebär att man kan både resa och och jobba från första dagen man flyttar till USA.

Ett K1-visum tar något kortare tid att få, men det är bara själva visumet. Sedan tillkommer ansökan om green card (adjustment of status), så sammanlagt tar K1 både längre tid och kostar något mer än CR1. Det är också värt att känna till att handläggningstiderna för green card, i alla fall här i USA, är enormt långa just nu. Hur det påverkar handläggningstiderna för visum vet jag inte, men räkna med att det kan ta lång tid. Mitt CR1-visum tog 11 månader för 2 år sedan, och det var relativt kort tid då. Henne plan att flytta dit till sommaren kan nog bli knepigt att uppnå. Hon kan flytta dit när hennes visum är beviljat. Väljer hon CR1-visumet, dvs gifter sig först och söker om visum sen, så minimerar hon perioden utan inkomst, vilket kan vara en bra idé eftersom det är långt ifrån gratis att flytta.

Under tiden som hon väntar på visumet, K1 eller CR1, så finns det inget som hindrar att hon åker till USA på ESTA för kortare besök för att träffa sin kille. Vad din moster gjorde var att resa till USA på som turist med syftet att gifta sig och söka om green card. Det får man inte göra. Däremot accepteras det att man ansöker om green card om man träffar någon i USA, blir kär, gifter sig och ansöker om green card, men då får det INTE varit planerat när man reste in i USA. Det måste ha varit oplanerat och man får redogöra för omständigheterna för hur det blev som det blev när man söker green card. Däremot går det som sagt bra att resa till USA och gifta sig, bara man åker hem igen och inte stannar och söker green card. Det är heller inget problem (trots att många tror det) att bara åka och hälsa på sin partner i USA, så länge man inte stannar för länge och i övrigt håller sig till reglerna.

Angående dina praktiska frågor:

Ja, hon köper en enkel-biljett. Det går naturligtvis bra att köpa en retur-biljett också och bara strunta i återresan, men en enkelbiljett är ju billigare. Det är själva syftet med visumet, att man ska flytta till USA och inte komma tillbaka, så enkelbiljett är det rimliga att köpa.

Hon kan ta med katterna antingen när hon åker, eller hämta dem senare. Tänk på att om hon väljer ett K1-visum, så kommer hon ha en period där hon inte kan resa ut ur USA, i väntan på återinresetillstånd eller green card. Trist att vara utan katterna då kanske. För katterna krävs inget visum, men däremot finns det andra regler som måste följas. Vaccinationer och veterinärintyg och sådant. Hur många katter hon kan ta med sig är upp till henne och flygbolaget att avgöra. Kanske kan hon ta båda samtidigt, kanske får hon hämta den andra senare.

Det är fullt möjligt att flytta till sin partner i USA. Många har gjort det, inklusive jag själv, men det gäller att vara realistisk. Det är en helt annan sak att bo i USA jämfört med att vara turist i USA. Det är lätt at tro att USA är ungefär som i Sverige och att man känner till det mesta om landet eftersom man exponeras för så mycket amerikansk kultur. Men så enkelt är det inte.

Visumprocessen är lång och omständig och det är en rad dokument och bevisning som ska skickas in, och allt måste göras helt korrekt. Man måste bevisa att relationen är riktig och inte påhittad för att få ett green card. För det krävs foton, bevis på att man träffat varandra, helst flera gånger. Spara därför all dokumentation! Alla biljetter, alla foton osv.

Under visumprocessen måste man dessutom orka vara ifrån varandra under långa perioder och man måste spara pengar för att ha råd att åka och hälsa på varandra. Man får hitta sätt att hålla kontakt, prata på Skype regelbundet till exempel (även detta är ett viktigt bevis på att relationen är äkta, spara!). Man måste helt enkelt bestämma sig för att det är värt allt slit och alla pengar som det kostar och man måste vara hängiven. Är din kompis det, så önskar jag henne all lycka till, då ska han köra.

Slutligen ett tips om en site med massor av information om visum till USA: www.visajourney.com
Av Patina
24 maj 2019 14:18 (redigerad)
Man får inte åka in i usa på ESTA under tiden som man väntar på sitt K1-visum beviljat. Min karl har fått komma hit och vi har setts i bl.a. Canada.

Jag ska gå på en läkarundersökning för mitt mitt K1-visum. Vi skickade in 1-129F-ansökan den 15 januari och nu har vi fått den godkänd så nu har jag bokat tid för läkarundersökningen och intervjun så snart de har fått min betalning. Den första tiden för intervju är i juli och sen tar det troligtvis 2 månader innan visumet blir godkänt, så man får nog räkna med minst 7 månader totalt innan man får åka. Det är massor med intyg och dokument som måste ordnas fram och som ska tas med till intervjun - så börja ta fram dessa redan innan er respektive i usa får sin 1-129F beviljad så går det lite snabbare! :)))
24 maj 2019 16:40
Jo, det går utmärkt att resa till USA på ESTA under tiden ett K1- eller CR1-visum handläggs. Någon regel som förbjuder det finns inte. Jag gjorde det själv åtta gånger, utan något som helst problem. Omständigt att ses i Kanada.