Japansk encefalit - riskområden?

Av Steana
14 nov. 2018 10:29
Visningar: 1281
Hej,

Jag skulle uppskatta input från Vietnamresenärer angående hur ni tänkt när det gäller vaccin mot Japansk encefalit.

Vi reser två veckor till Phu Quoc i januari 2019, och kommer bo på två olika platser på ön - båda vid havet.

När jag läser om sjukdomen så förstår jag att vaccin rekommenderas främst vid längre resor, och resor på landsbygd. Och ja, vi kommer ju vara på landet - om man jämför med staden - men inte i jordbruksområden där det finns grisar (som ofta kopplas samman med sjukdomen). Samtidigt är Vietnam vad jag förstår högriskområde för Japansk encefalit rent generellt, även om den reella risken är mycket liten. Konsekvenserna OM man råkar få sjukdomen kan ju dock bli väldigt svåra.

Självklart ska jag diskutera detta med min vaccinationsmottagning, men de tenderar ju att vilja sälja vaccin av förklarliga skäl, så lite åsikter från andra resenärer vore guld värt.

Ni som rest/reser i Vietnam (och särskilt Phu Quoc) hur har ni resonerat?

Stort tack på förhand!
Av Daquiri
14 nov. 2018 11:39
Varit i Vietnam utan vaccin. Håller man sig i " civiliserade" områden är risken extremt låg för svåra sjukdomar.
Av Steana
14 nov. 2018 16:06
Tack för din input. Fick du det rådet från någon vaccinationsmottagning eller liknande? Det jag tycker vore intressant att veta är i vilka delar av Vietnam som japansk encefalit förekommer och hur begränsade de områdena är, men sådan information verkar vara svår att finna.
Av Daquiri
14 nov. 2018 18:01
Nej, hade ingen kontakt med någon. Hade överhuvudtaget ingen tanke på detta.
Medlemmen har tagit bort svaret
Av Steana
15 nov. 2018 11:25
Tack för ditt svar Marywood.

Jag är verkligen för vaccin rent generellt, så det är inte själva vaccinet i sig jag är tveksam till utan det är snarare risken att drabbas som jag funderar på. Hade underlättat om det gick att se en kartläggning över I vilka områden (mer detaljerat än landsvis då) som människor drabbats och utifrån det göra en bedömning, men en sådan har jag inte hittat. Man skojar ju inte riktigt bort en vaccination för ca 9 000 :-. Men å andra sidan - finns det en reell risk att bli sjuk I Japansk encefalit är det lätt värt det såklart.
Medlemmen har tagit bort svaret
Av Steana
15 nov. 2018 12:43
Hej igen!

Tusen tack för ditt utförliga svar. Vi är 2 barn och 2 vuxna I familjen så därav den höga vaccinnotan.

Jag ska prata med vaccinationsmottagningen, men tycker inte alltid att de är så specifika I sin riskbedömning så vill ha lite kött på benen innan.

Ska kolla in länkarna också. Tyvärr verkar alla kartor bara markera riskområdena landsvis. Jag tänker att det bör skilja en del I risk beroende på var I ett land man befinner sig och vi ska ju inte åka runt utan vara på en och samma ö. Så säg att uptäckta fall av JE skulle vara 0 just där, då skulle jag nog känna mig trygg I att avstå vaccin. Men som sagt, sådan info kan jag inte hitta någonstans.
Medlemmen har tagit bort svaret
16 nov. 2018 06:53
SJälv har jag bestämmt mig för att inte vaccinera mig mot japansk encefelit.
Jag är vaccinerad mot TBE, men det tog mig 8 år av att jobba sommarsäsonger i norra Roslagen innan jag fick tummen ur... Kunde jag utsätta mig för den ganska stora risken att drabbas av TBE, så kan jag utsätta mig för den mycket lilla risken att bli smittad av JE.
Man vill ju dessutom gärna skydda sig mot myggen i alla fall - man vet aldrig när det är ett denguefeberutbrott på gång.
Jag avråder alltså absolut inte från vaccination, utan tycker bara att man ska värdera risken i förhållande till vad man utsätter sig för på hemmaplan och vilka myggskyddsplaner man har.
Av Steana
16 nov. 2018 13:58
Tack för din inpit Lillaannaj.
Du har verkligen en poäng I att myggen ska man ju skydda sig mot ändå. Hmmm...det är inte helt självklart detta känner jag.