Hyra bil utan att bli lurad?

Av Joergny
5 jan. 2018 15:43
Visningar: 7330
Hyrde av Centauro på flygplatsen i Alicante. För att slippa bli debiterad deposition på över 11 000:- valde jag att betala dubbla priset inklusive "försäkring". Dessutom lovades jag krångelfri bränslepolicy "full-Full". Allt verkade ok tills jag kollade mitt kontoutdrag. Det visar sig att de debiterat mig för extra bränsle, trots att jag lämnade tillbaks bilen fulltankad. Dessutom extra 25 euro för "fuelservice".

Problemet är att det verkar vara omöjligt att få rättelse och att jag som kund inte får information om vilka avgifter och belopp de tänker debitera mitt konto. Det är inte rättssäkert och känns väldigt obehagligt att lämna ut sina kontouppgifter till en aktör som det inte går att lita på.

Hyr bil i Alicante varje år och har tidigare dåliga erfarenheter. Om man hyr utan "försäkring" kan de debitera hutlösa belopp för en repa som kanske fanns där när man hämtade ut bilen. Det är omöjligt att granska varje centimeter i ett mörkt garage när man hämtar ut den. Dessutom alltid jidder med bränslet.

Som kund känner man sig lura och förmodligen är man det också.

Tar gärna emot tips om hur jag ska göra nästa gång!
5 jan. 2018 16:28 (redigerad)
Hyrbilsbranschen är närmast laglös verkar det. Berättelser om debiteringar för skador, pålurade försäkringar, avgifter för tankning o.s.v. läser man om hela tiden och ingen uthyrare verkar felfri (helt ärlig). Vissa uthyrare finns det hur mycket som helst skrivet om just gällande lurendrejerier med bränsle, detta bör man så klart läsa innan man hyr och undvika dessa, bara tanken på t.ex. bränslepolicy 1/2 till 1/2 är absurd liksom full till tom och liknande.

Man kan ju kontakta "konsument europa" om man känner sig lurad som du gör. Kvitto på tankning strax innan lämning av bilen är ju då ett starkt trumfkort. Vid skador är foton man tagit vid hämtning och lämning det som gäller.

En gardering kan vara att använda ett kreditkort där försäkring mot självrisk ingår (eller teckna en egen separat försäkring), man har ju då chansen att få ersättning den vägen om man blir debiterad för skada.

Min erfarenhet är att risken för problem minskar om man skaffar sig en eller ett par uthyrare som man håller sig till, då så klart sådana man är hyfsat nöjd med sen innan (ingen verkar som sagt perfekt).
Man blir medlem hos dessa och bokar sen där när det går och är ekonomiskt försvarbart.

Själv håller jag mig numera till Avis och Sixt, någon gång kan det bli Hertz.

Vi har 2017 hyrt två gånger i Spanien, Malaga och Fuerteventura, Avis i Malaga, gick förbi långa köer, direkt till garaget och hämtade en fin uppgradering utan diskussioner, hämta och lämna full, noll problem.

På Fuerteventura var det Sixt men de samarbetar ibland med andra, här var det Autoreisen/TopCar som är en av de mer välrenommerade (Orlando Car Rental (samarbetspartner på vissa orter) undviker vi som pesten då vi hämtat skrot hos dem två gånger). Här var det inga köer, till disken, fråga om extra försäkring eller deposition, valde deposition (€650). Full till full, bilen saknade antenn vilket de tog från annan bil, vid återlämning lämnades nycklar, de tittade inte ens på bilen. Depositionen fanns på kontot dagen efter.

På tal om antenn så försvann det en sådan på Kreta, Avis påtalade det vid lämning men det var inget de tog betalt för iallafall.

Här finns förresten lite recensioner https://se.trustpilot.com/review/centauro.net

Mvh. Jörgen
www.floridasidan.se
https://www.facebook.com/Floridasidan
Av Birgere
5 jan. 2018 18:34
Håller med i allt Floridasidan skriver.
Tycker biluthyrarna är mer korrupta ju längre söderut i Europa man kommer.

Men som sagt
- Använd ALLTID kreditkort med självriskskydd, visserligen kommer dom att reservera pengarna på krediten men skulle det bli ett krav från uthyrningsfirman så behöver man inte betala utan det skriver kreditkortsföretaget/banken av. Tänk bara på att det brukar finnas en maxnivå på 10 eller 15.000kr.
- När du lämnar bilen se alltid till att få med kvittot, där kan du dubbelkolla så att dom inte tagit betalt för bensin eller andra extraavgifter innan du lämnar parkeringen.
- Gå med i hyrbilsföretagens klubbar för bättre behandling.

Tycker detta är en generell fråga som EU borde ta tag i istället för att debattera storleken på gurkor.
9 mars 2018 20:30
Vi har hyrt bilar på Teneriffa, i Malaga och på Malta och det har inte varit några problem alls. I Florida hade vi inte heller några problem bortsett från att Alamo (som vi hyrde bil av) av någon anledning fortsatte att dra pengar från bankkontot vid tre tillfällen flera veckor efter att vi hade lämnat tillbaka bilen. De drog 277 kr vid ett tillfälle och vid två tillfällen drog de 16 kr från bankkontot. Har ingen aning om varför de gjorde det.
Av Roger65
26 aug. 2018 07:04
Joergny hyr alltid av Roberto car i Alicante inga dolda avgifter och ingen dep. Har aldrig haft problem med dem och en svensk som äger det Peter så du får alltid bokningen bekräftad på svenska