Fylla i ESTA visum??

Av Aiku82
16 okt. 2011 12:23
Visningar: 3988
Hej
Blev osäker när jag skulle fylla i visum för USA.
Jag är finsk medborgare men bor i Sverige. Mitt pass har jag gjort på finska konsulatet här i Sverige.

När man ska fylla i visum för USA så vet jag inte om jag ska skriva Finland eller Sverige under rubriken "Passport Issuing Country" för i passet står det Authority - alltså myndighet - Generalkonsulatet Göteborg. Det tolkar jag som utfärdande myndighet och borde alltså fylla i "Sverige".

Samtidigt står det inom parentes under "Passport Issuing Country" "Country of Citizenship" - vilken ju är medborgarskap och då skulle vara Finland.. Sen vidare om man vill ha mer info så står det:
"Choose the country of citizenship, as it appears on your passport. The passport issuing country is required to complete the application." Detta tyder oxå på Finland..

Jag blir inte klok på det och vågar inte fylla i ansökan så att det inte blir fel.

Någon som har erfarenhet av detta??

Tack på förhand,
aino
16 okt. 2011 13:38
Det är så klart Finland som utfärdat passet även om det är gjort i annat land, och Du är finsk medborgare alltså Finland på båda.

Nu vet jag inte vad Du ska fylla i då Du pratar om olika saker, ESTA är inget visum utan ett elektroniskt system för resetillstånd utan visum under det så kallade "Visa Waiver Program" som ger möjlighet för medborgare i vissa länder att resa utan visum om man uppfyller kraven för detta, reser man under "VWP" avsäger man sig rätten att söka visum.

Är det ESTA Du tänker söka så finns den hemsidan både på svenska och finska.
https://esta.cbp.dhs.gov/esta/application.html?language=fi https://esta.cbp.dhs.gov/esta/application.html?language=sv detta är den officiella sidan, använd ingen annan! Jag har lagt in en del info om att resa till USA här http://www.floridasidan.se/FlOvr.php.
17 okt. 2011 14:49
När man ska lägga in passupplysningar vid check-in måste "Country of citizenship" och "Country of issue" vara samma för att det ska gå igenom. Och finska generalkonsulatet eller ambassaden är en liten bit Finland i Sverige, kan man säga.
Däremot ska du skriva "Sverige" på "Country of residence".